Netušila jsem, že můžu hrát tak dobře! Vondroušová po skalpu Strýcové zářila

- Jakub Slunečko

Když před pár dny vyřkl Petr Pála její jméno při nominaci na Fed Cup, mnozí pochybovali. Jenže Markéta Vondroušová odpovídá tím nejlepším možným způsobem. Sedmnáctiletá naděje si v Bielu vyšlápla na Barboru Strýcovou a teprve při druhé účasti v hlavní soutěži turnaje WTA si zahraje o titul! „Na Báru jsem byla připravená, viděla jsem její zápasy. Nenechala jsem se rozhodit a snažila se chodit do balónů,“ řekla Tenisovému světu. Zároveň je jasné, že Vondroušovou čeká dlouhý skok žebříčkem.

V euforii hrající Vondroušová hned na začátku semifinále sebrala nasazené jedničce Strýcové podání. Zkušená Češka ale ukázala sílu a nakonec otočila vývoj prvního setu na 5:2. Potom přišel její setbol... Jenže sedmnáctiletá Vondroušová vytasila beze strachu parádní podání, set dovedla až do tiebreaku a v něm kralovala.

„Snažila jsem se útočit a nehrát tolik dlouhých výměn, protože už mě přemáhala únava. To mi vyšlo,“ vylíčila průběh utkání v pozápasovém rozhovoru pro WTA.

Celý její životní týden se soupeřky ptají – kde se to v téhle teenagerce bere? Sází jeden tvrdý úder za druhým, nechybuje, nepanikaří. Pocítila to už ve čtvrtfinále její nová fedcupová parťačka Kristýna Plíšková, teď ještě překapivěji i ostřílená Barbora Strýcová.

„Netušila jsem, že dokážu hrát až tak dobře. S Bárou se tolik neznáme, takže jsem jenom hrala to, na co jsem zvyklá. Byla jsem trochu unavená, ale pořád koncentrovaná,“ řekla skromně.

Strýcová nebyla ve své kůži, když viděla, že jí finále utíká mezi prsty. Vztekala se, znervozněla.... „Na tohle jsem byla trošku připravená, viděla jsem její zápasy před tím a nenechala jsem se tím nijak rozhodit. Snažila jsem se chodit do balónů a hrát svoji hru. Jsem moc ráda,“ řekla na Vondroušová na otázku Tenisového světa.

Ve druhém setu už snad nebylo tenistky, která by v tu chvíli rozjetou Vondroušová zastavila. I když Strýcová běhala jako motorová myš, její sedmnáctiletá soupeřka měla v rukávu sérii parádních úderů.

Zápas pak Vondroušová zakončila čistou hrou při podání Strýcové, s nevěřícným výrazem se zasmála a šla si užívat nejšťastnější chvíle kariéry a možná i celého života. V sedmnácti letech bude hrát o titul proti Estonce Anett Kontaveitové (99. hráčka světového žebříčku).

„Nechci na to myslet jako na finále, budu se snažit zahrát dobrý tenis. Pobavím se s trenérem, který sledoval zápas Kontaveitové. Určitě mi k tomu dost řekne,“ řekla s úsměvem směrem k nedělnímu finále.

V něm se ocitne teprve při svém druhém startu v hlavní soutěži WTA. První účast zažila loni doma v Praze na J&T Banka Prague Open. Už tehdy v ní mnozí viděli velký talent. Pak si dala půlroční pauzu kvůli zranění a na chvíli se na ni zapomnělo. Teď Vondroušová zase ukazuje potenciál v plné síle.

Je jasné, že po turnaji se posune minimálně mezi prvních 140 hráček světa, v případě celkového vítězství může být až 117. na světě. A Petr Pála má teď možná trochu zamotanou hlavu, jestli Vondroušovou místo klasického oťukávání neposlat na plac příští týden proti Američankám v semifinále Fed Cupu...