Čtvrtfinále Davis Cupu rozlosováno! Djokoviče na úvod čeká Ramos, Kyrgiose Isner

- Petr Šístek

Hlavní hvězdou čtvrtfinálových utkání Davisova poháru bude světová dvojka Novak Djokovič, který by po absenci na Masters v Miami měl být hlavním tahounem srbského týmu v souboji se Španělskem. Velmi sledované bude i klání mezi Austrálií a USA, k němuž Američané vycestovali v nejsilnější možné sestavě. Zbývající duely sehrají oslabená Velká Británie ve Francii a přemožitelé obhájců loňského titulu z Itálie proti Belgii.

AUSTRÁLIE – USA (Brisbane, tvrdý povrch – hala)

Pátek
Jordan Thompson (79.) - Jack Sock (15.)
Nick Kyrgios (16.) - John Isner (23.)

Sobota
Sam Groth, John Peers - Steve Johnson, Sam Querrey

Neděle
Nick Kyrgios (16.) - Jack Sock (15.)
Jordan Thompson (79.) - John Isner (23.)

Australané se proti výběru Spojených států představí v totožné sestavě jako v úvodním kole proti českému týmu. Ve dvouhře budou spoléhat na dvojici Kyrgios, Thompson, přičemž Kyrgios si v Brisbane zahraje poprvé od roku 2013, kdy zde jako sedmnáctiletý mladíček prohrál v úvodním kole kvalifikace s krajanem Jamesem Duckworthem.

Američané disponují vyváženou sestavou, z níž kapitán Jim Courier vyšle do úvodních singlů týmovou jedničku Jacka Socka, který letos ovládl již dva turnaje ATP a Johna Isnera, jenž se proti Kyrgiosovi pokusí navázat na únorovou výhru nad Henri Laaksonenem.

SRBSKO – ŠPANĚLSKO (Bělehrad, tvrdý povrch – hala)

Pátek
Novak Djokovič (2.) - Albert Ramos (24.)
Viktor Troicki (39.) - Pablo Carreño-Busta (19.)

Sobota
Viktor Troicki, Nenad Zimonjic - Marc López, Jaume Munar

Neděle
Novak Djokovič (2.) - Pablo Carreño Busta (19.)
Viktor Troicki (39.) - Albert Ramos (24.)

Značně oslabený španělský tým se bude v Bělehradě nucen obejít bez Rafaela Nadala i Roberta Bautisty-Aguta. Kapitánka Conchita Martínezová tak pro čtvrtfinálový souboj povolala i devatenáctiletého Jaumeho Munara, který by si mohl zahrát ve čtyřhře po boku velezkušeného Marca Lópeze.

Ve dvouhrách čeká velmi těžký úkol na duo Pablo Carreño Busta, Albert Ramos, kteří se budou čelit Novaku Djokovičovi a Viktorovi Troickému. Světová dvojka proklamovala, že zasáhne pouze do dvouhry a srbský hrající kapitán Nenad Zimonjič tak do deblu po svém boku nominoval právě Troického.

FRANCIE – VELKÁ BRITÁNIE (Rouen, antuka – hala)

Pátek
Lucas Pouille (17.) - Kyle Edmund (44.)
Jeremy Chardy (68.) - Daniel Evans (47.)

Sobota
Julien Benneteau, Nicolas Mahut - Dominic Inglot, Jamie Murray

Neděle
Lucas Pouille (17.) - Daniel Evans (47.)
Jeremy Chardy (68.) - Kyle Edmund (44.)

Lonští semifinalisté z Velké Británie se budou v souboji s Francií nuceni obejít bez světové jedničky Andyho Murrayho, avšak i domácí tenisté se museli potýkat s četnými omluvenkami. Součástí týmu se nestalo velmi kvalitní kvarteto Gaël Monfils, Jo-Wilfried Tsonga, Richard Gasquet a Gilles Simon.

Ve dvouhrách se tak představí Lucas Pouille s Jeremym Chardym, na které se budou pokoušet vyzrát Kyle Edmund a Dan Evans. Velmi kvalitní podívanou by měla nabídnout čtyřhra, v níž se proti sobě postaví velmi zkušení Julien Benneteau s Nicolasem Mahutem a specialisté Dominic Inglot s Jamie Murraym.

BELGIE – ITÁLIE (Charleroi, tvrdý povrch – hala)

Pátek
Steve Darcis (53.) - Paolo Lorenzi (38.)
David Goffin (14.) - Andreas Seppi (76.)

Sobota
Ruben Bemelmans, Joris de Loore - Simone Bolelli, Alessandro Giannessi

Neděle
David Goffin (14.) - Paolo Lorenzi (38.)
Steve Darcis (53.) - Andreas Seppi (76.)

Přemožitelé obhájců loňského titulu z Argentiny se v souboji s Belgií budou nakonec muset obejít bez semifinalisty turnaje v Miami Fabia Fogniniho, který v únoru získal pro svůj tým v Buenos Aires rozhodující bod. Osmadvacátého tenistu světového žebříčku v nominaci nahradil o téměř sto míst níže postavený Alessandro Giannessi.

Domácí Belgičané, kteří se předloni probojovali dokonce do finále, nastoupí v nejsilnější sestavě. Davida Goffina, jenž letos pronikl i do elitní desítky, doplní Steve Darcis, který se na kurty vrací po šestitýdenní pauze, během níž podporoval svou dceru, která podstoupila operaci srdce. Itálii budou ve dvouhře reprezentovat Paolo Lorenzi a Andreas Seppi.