ATP

Nová světová jednička! Kontinen sesadil Mahuta z deblového trůnu

- Jiří Vachtl

Světový žebříček čtyřhry má od pondělí nového lídra. Stal se jím šestadvacetiletý Fin Henri Kontinen, který v žebříčku přeskočil Nicolase Mahuta. Francouzský tenista se s první příčkou rozloučil po 38 týdnech. Kontinen se tak stal prvním Finem a zároveň jubilejním padesátým hráčem, který stanul v čele světového žebříčku čtyřhry.

Kontinen tvoří na okruhu deblovou dvojici s Australanem Johnem Peersem. Společně měli skvělý závěr loňské sezóny, kdy nejprve vyhráli turnaj ATP Masters 1000 v Paříži, čímž se kvalifikovali na Turnaj Mistrů. Tam všechny šokovali, protože prošli turnajem bez jediné porážky a celý ho nakonec vyhráli.  Na svou loňskou formu navázali i na startu letošní sezóny na Australian Open. V Melbourne ztratili pouze set a po finálové výhře nad bratry Bryany slavili svůj první grandslamový triumf.

Finskému tenistovi pomohla na první příčku světového žebříčku i skutečnost, že Nicolas Mahut obhajoval na turnaji v Indian Wells i Miami vítězství z minulého roku. Letos však Francouz vypadl na obou turnajích už v osmifinále, čímž ztratil velké množství bodů. Kontinen sice na zmiňovaných turnajích také nijak nezazářil (čtvrtfinále v Indian Wells a osmifinále v Miami), ale z loňského roku narozdíl od Mahuta žádné body neobhajoval.

Finský tenista měl v mladí našlápnuto i ke skvělé singlové kariéře. V roce 2008 si dokonce ve Wimbledonu zahrál finále tamní juniorky. V něm tehdy podlehl Grigoru Dimitrovovi 5:7, 3:6. V následujících dvou letech pak vyhrál celkem pět turnajů Futures a vystoupal až na 220. místo singlového žebříčku. V tu chvíli ovšem jeho kariéru přerušilo zranění levého kolene, s kterým musel na operaci. Na kurty se pak pořádně vrátil až po dvou letech. V tu dobu se přeorientoval pouze na čtyřhru. Jak se později ukázalo, byla to správná volba.

Kontinen má v čele žebříčku náskok 140 bodů na svého spoluhráče Johna Peerse. Ten je s 7560 body na druhém místě. O třetí příčku se pak dělí bratři Bryanové, kteří mají shodně 7430 bodů. Nicolas Mahut tak z prvního místa spadl až na páté, kde drží pouze 50 bodový náskok na šestého Marcela Mela. 

Nutno však dodat, že elitní desítka nejlepších deblistů světa je velice vyrovnaná a srovnána v malých bodových rozestupech. Dalších změn na deblovém trůnu se tak dočkáme možná velice brzy.

Světový žebříček čtyřhřy - TOP 10
1. Henri Kontinen 7700 b.
2. John Peers 7560 b.
3. Bob Bryan 7430 b.
3. Mike Bryan 7430 b.
5. Nicolas Mahut 6930 b.
6. Marcelo Melo 6880 b.
7. Pierre-Hugues Herbert 6455 b.
8. Jamie Murray 6430 b.
9. Bruno Soares 6430b.
10. Ivan Dodig 5055 b.