Hlavní hvězdou Plíšková, volná karta pro Vondroušovou. Organizátoři představili letošní ročník J&T Banka Prague Open

- Jiří Vachtl, David Schlegel, Jakub Slunečko

Do startu největšího tenisového turnaje na našem území zbývají necelé čtyři týdny. První nasazenou a současně největší hvězdou pražského podniku WTA bude Karolína Plíšková. Organizátoři na dnešní tiskové konferenci odhalili rozdělení volných karet. Majitelkou jedné z nich je i sedmnáctiletá Markéta Vondroušová, která v úvodu letošní sezony září.

Vstupné bude stejně jako v předcházejících letech zdarma. Jedinou výjimkou bude finálový duel, na který se budou vstupenky prodávat. Výtěžek z vybraného vstupného pak půjde na charitu. „Kvůli bezpečnosti zavedeme na finále regulované vstupné, aby se zabránilo komplikacím. Například diváci z daleka by si za vstupenku zaplatili. Proto na finále budou dva typy vstupenek za stovku a dvě stovky,“ vysvětlila ředitelka turnaje Petra Černošková. 

Organizátoři uvažovali i o navýšení dotace, aby v Praze mohlo hrát více tenistek ze světové desítky. Jejich plány však překazilo zranění Petry Kvitové. „Když jsme se dozvěděli o zranění Petry, dohodli jsme se, že nebudeme dotaci navyšovat. Naše hráčky jsou natolik dobré, že nemá cenu dávat peníze někomu jinému.“

Hlavní hvězdou podniku v pražské Stromovce bude aktuálně třetí tenistka světového žebříčku Karolína Plíšková. Kromě ní však budou ve hře další kvalitní tenistky. „Přijede Caroline Wozniacká, která za nás hraje extraligu za Prostějov, a která teď v Americe vyřadila Lucku Šafářovou i Karolínu Plíškovou. Bude tu i stále se lepšící Barbora Strýcová, dále Kateřina Siniaková, která je na 36. místě v žebříčku. Katka nikdy tak vysoko nebyla. Turnaje se zúčastní i sestra Karolíny Kristýna,“ prohlásila ředitelka turnaje. 

Ředitelka turnaje také prozradila rozdělení volných karet do dvouhry. „Volné karty máme volné dvě, za nás je určitě dostane Markéta Vondroušová, další kartu dostane od J&T Slovenka Kristýna Kučová. Jestli bude i třetí karta, se dozvíme až před turnajem.“

Pražský podnik WTA se o svoji budoucnost bát nemusí. Společnost J&T Banka prodloužila svoji spolupráci s tímto turnajem až do roku 2019. "To samo o sobě odráží naši spokojenost s turnajem. Pro nás je to vrchol průběhu roku," vyjádřil svoji spokojenost marketingový ředitel J&T Banka Prague Open Petr Málek.

Součástí turnaje bude také hráčská párty a dětský den, jehož hlavní hvězdou by měla být mistryně světa ve sjezdovém lyžování Šárka Strachová, která minulý týden ukončila závodní kariéru.