Dlouhý přijel do Jablonce potrénovat a po dvou letech vyhrál zápas v singlu

- Petr Šístek, Štěpán Hladký

Dvojnásobný deblový grandslamový šampion a bývalý 73. hráč světa ve dvouhře start v Jablonci původně neplánoval, ale poté, co mu včera velmi těsně unikl postup do semifinále challengeru v Mestre, se do Jablonce vydal a rázem se stal největší hvězdou kvalifikace tamního turnaje kategorie futures.

Tuto roli potvrdil ve velkém stylu, když v úvodním zápase vyprovodil Slováka Patrika Obala výsledkem dvakrát 6:1. „Včera jsme prohráli debla v Itálii, jel jsem sem tisíc kilometrů, ale dneska to sedlo. První kolo sice nic neřeší, ale určitě je příjemné vyhrát tady doma v Jablonci,“ říká Dlouhý, který současně dodává, že právě zdejší turnaj má pro něj speciální kouzlo. „Vlastně jsem to počítal a hrál jsem tady první zápas již před šestnácti lety, byl to můj první turnaj,“ vzpomíná písecký rodák.

Dlouhý měl původně v plánu využít chráněný žebříček a představit se po boku Jiřího Veselého na Roland Garros. „Nevyšlo to nám o jedno místo, cut-off byl silnější, než jsme očekávali, takže Jirka si musel najít jiného spoluhráče a já jsem už nestihl najít nikoho lepšího,“ vysvětluje. Vyjádřil se i k jedné vtipné záležitosti, kdy v jednom z předchozích rozhovorů zmínil, že by si mohl zahrát čtyřhru i s Rogerem Federerem (více ZDE). „Nebudu jezdit cíleně na turnaj, abych za Rogerem chodil, ale chtěl bych zkusit ještě pár velkých turnajů, na které mám chráněný žebříček, a potom se uvidí, jak to dopadne, kolik bodů člověk uhraje a jaké výsledky bude mít,“ plánuje Dlouhý.

Co se týče turnaje v Jablonci, žádné cíle si nedává. „Tenhle turnaj je pro mě vyloženě tréninkový, protože v singlu již nemám žádné ambice. Dvouhru jsem nehrál už strašně dlouho, ale jsem určitě rád, že jsem dnes vyhrál,“ dodává. Shodou okolností dnes vyhrál první zápas v singlu od roku 2014, kdy v 2. kole kvalifikace pražského turnaje kategorie futures udolal navzdory utrženému kanáru Jakuba Lustyka. Uvidíme, zda se mu na dnešní respektu hodnou výhru podaří navázat i v 2. kole proti Janu Kunčíkovi.