Lukáš Dlouhý se po zranění snaží vrátit na výsluní, dopomoci by mu k tomu mohl i Federer

- Petr Šístek

Třiatřicetiletý rodák z Písku měl od října roku 2014 více než roční vynucenou pauzu, během které léčil zraněný kotník. Nyní může využívat chráněný žebříček pro přihlašování na turnaje a snaží se o návrat do popředí deblového žebříčku. Čeká jej ale velmi strastiplná cesta, kterou fanouškům přiblížil v obsáhlém rozhovoru pro O2 TV.

Lukáš Dlouhý zažil nejúspěšnější léta své kariéry v sezoně 2009, kdy po boku oblíbeného parťáka českých hráčů Leandra Paese získal dva grandslamové tituly, když triumfoval na Roland Garros a US Open. V témže roce se vyšplhal i na své žebříčkové maximum, kterým bylo 5. místo. Po sezoně 2010 ale spolupráci s Paesem ukončil. Pro další ročník se domluvil s Paulem Hanleym a úvod sezony jim vyšel skvěle, když dokázali zvítězit na úvodních dvou turnajích v Brisbane a Sydney. Poté ale přišla série neuspokojivých výsledků, v důsledku čehož se po Masters v Miami Lukáš Dlouhý rozhodl zkusit štěstí s jiným spoluhráčem. Toto rozhodnutí zpětně hodnotí jako chybné a právě zde započal jeho pozvolný pád.

Nejprve měl potíže se zápěstím a vše vyvrcholilo předloni v říjnu. "Prasklo mi i kloubní pouzdro, bohužel jsme to začali léčit pozdě a bylo to na celý rok," vzpomíná Dlouhý. Z toho důvodu mu vypadly ze žebříčku všechny body a musel začít ze samotného dna. Na základě své vynucené zdravotní pauzy má sice během probíhajícího roku nárok využít chráněný žebříček pro přihlášení na 12 turnajů, ale toto ulehčení není samospásné. Dlouhému byla totiž na základě průměrného žebříčkového postavení během prvních čtyř měsíců zranění vypočítána pro přihlašování do turnajů 73. pozice, která mu například nestačí na to, aby startoval na turnajích kategorie Masters.

Navíc pro Dlouhého v současné situaci není vůbec jednoduché najít stabilního partnera. Elitní deblisté jsou již obvykle domluvení na celou sezonu, a aby se český tenista dostal na vybrané turnaje, tak potřebuje k sobě hráče, který je alespoň okolo 60. pozice v žebříčku dvouhry. Dlouhému ani nenahrála situace, že byl pro tento rok domluven s Ukrajincem Stachovským, kterému se ale znenadání zcela přestalo dařit v singlu a propadl se až do druhé stovky, čímž celá spolupráce ztratila smysl. Z toho důvodu Dlouhý zmiňuje i jednu velmi zajímavou možnost. Několik let téměř na každém turnaji rozehrával ikonu světového tenisu Rogera Federera, který mu jednou možná v nadsázce, možná zcela vážně slíbil, že si spolu někdy zahrají čtyřhru. Dlouhému by v současné situaci taková výpomoc velmi pomohla. "Když ho uvidím v šatně, tak se určitě mezi řečí zeptám, jak to vypadá s tím deblem, a podle toho jak zareaguje na něj buď budu stupňovat tlak nebo ne," plánuje český tenista.

V probíhající sezoně se Dlouhý již odrazil z absolutního dna a po finálové účasti v Ostravě se propracoval do třetí stovky žebříčku. Pro Roland Garros je domluvený s Jiřím Veselým a pokusí se minimálně navázat na Australian Open, kde společně uhráli jedno kolo. V dalším průběhu sezony bude jeho cílem se co možná nejvíce přiblížit vytyčeným pozicím. Pro to, aby byl jeho nejtěžší comeback po zranění v kariéře úspěšný, momentálně dělá maximum a uvidíme, zda se to Lukáši Dlouhému podaří prodat i na kurtech.