Nejdelší zápas, který jsem kdy odehrál, vydechl si po triumfu v Itálii šťastný Šafránek

- David Schlegel, Filip Lefenda

Po dvou letošních titulech z kazašského Aktobe a turecké Antalye přidal do své sbírky dvaadvacetiletý Václav Šafránek v aktuálním roce třetí trofej, když tentokrát triumfoval na antukovém podniku v italském městě Santa Margherita di Pula s dotací 25 tisíc amerických dolarů. Před finále neztratil český hráč, který by si v květnu měl premiérově zahrát kvalifikaci na Roland Garros, ani sadu, v rozhodujícím souboji s domácím Italem Giustinem však absolvoval náročný, dle svých slov nejdelší zápas kariéry. Naštěstí pro něj se šťastným koncem.

Václave, velká gratulace k třetímu letošnímu titulu! Finále trvalo neuvěřitelné tři hodiny a 38 minut. Měl jste vůbec sílu se radovat? Jak jste na tom byl v zápase se silami?
Finále bylo velmi dlouhé. Myslím, že to byl nejdelší zápas, který jsem kdy odehrál. Cítil jsem se pořád fyzicky v pohodě, neměl jsem problém s tím, že bych neměl síly.

Pojďme si ten zápas rozebrat. V prvním setu jste prohrával 2:5, nakonec jste sedmi míči v řadě vyhrál set v tiebreaku.
Průběh zápasu byl divoký. V prvním setu jsem prohrával 2:5, poté jsem podržel servis a soupeře brejknul. Za stavu 4:5 jsem měl 15:40 na mém servisu a soupeř nahranou smeč. Naštěstí se mi podařilo tipnout správnou stranu a lobem se vrátit zpátky do výměny. To mě nakoplo a první set jsem poté zvládl.

Ve druhém setu jste v tiebreaku prohrával 1:6, pak jste otočil na 7:6, abyste ho nakonec ztratil...
Druhý set byl nepříjemný, protože jsme si hodněkrát vzali podání. Do tiebreaku jsem vstoupil katastrofálně, prohrával jsem 0:5 a 1:6. Poté soupeř trochu podcenil situaci a já jsem srovnal na 6:6. Pak jsem měl za stavu 7:6 mečbol, ale nedokázal jsem zreturnovat první servis. Nakonec jsem tiebreak prohrál 7:9.

Ve třetím setu jste otáčel z 2:4 na 7:5. Co ten zápas nakonec rozhodlo?
Ve třetím setu jsem cítil, že má soupeř převahu. Prolomil můj servis na 4:2. Po tomto gemu jsem změnil taktiku a začal jsem hrát více agresivně. Poté byly všechny gemy vyrovnané. Zásadní byla hra za stavu 5:5, kdy jsem soupeře brejknul a šel jsem podávat do zápasu s novými míči. To už jsem si hodně věřil.

Do té doby jste neztratil na turnaji ani set. Cítil jste se v závěru díky tomu svěžejší než soupeř? Jak se vám na Sardinii hrálo? Kurty se zdály být trochu nevyzpytatelné...
Myslím, že fyzicky jsme na tom byli podobně. Co se fyzičky týče, ani jeden z nás se nedostal do problémů. Na Sardinii se mi hrálo výborně. Kurty nebyly úplně v nejlepším stavu, ale dokázal jsem se s tím vypořádat celkem dobře.

Na turnaji jste v prvním kole porazil Michala Schmida, se kterým jste startoval i ve čtyřhře. Vyhrál jste 6:4, 6:3, ale soupeře jste nepustil k jedinému brejkbolu. Cítil jste, že máte zápas pod kontrolou?
První kolo proti Michalovi byl celkem hloupý los, protože jsme byli jediní dva Češi na turnaji. Nemůžu říci, že jsem měl zápas pod kontrolou, protože jsem na utkání neměl moc velký vliv. Snažil jsem se toho co nejvíce vrátit a čekal jsem na jeho chyby.

Pak jste porazil dva kvalifikanty - Aitoru Sanzovi Llopisovi jste povolil jediný gem, proti Riccardu Balzeranimu jste celý zápas vedl. To byly spíše snadnější zápasy, souhlasíte?
Pro druhé kolo a čtvrtfinále jsem měl výborný los. Hrál jsem proti kvalifikantům, na které jsem si hodně věřil. Ty zápasy jsem zvládl bez problémů.

V semifinále vás čekal Viktor Galovič, kterého jste porazil 6:4, 7:6(6). Jak jste ten zápas viděl a co se dělo v tiebreaku, kde jste ztratil vedení 6:2?
Semifinálového soupeře jsem moc neznal, věděl jsem jen, že hraje spíše na tvrdých površích a že jeho největší zbraní je servis. V zápase jsem byl lepší od základní čáry, ale on si hodně pomáhal podáním. Ve druhém setu jsem to podcenil a neproměnil jsem čtyři mečboly za sebou. Poté jsem naštěstí zvládl uhrát ty dva míče na 8:6.

Jaké máte v Itálii zázemí? Byl jste se koupat v moři? Jak se odreagováváte? S kým jste trénoval?
Zatím jsem tady viděl jen hotel a kurty. Přiletěl jsem v neděli večer a každý den měl zápas, takže na nějaké netenisové aktivity nebyl zatím čas. Trénoval jsem hlavně s Michalem Schmidem a s Argentincem Collarinim.

Teď vás čeká v neděli italská liga. Za jaký tým hrajete a jak kvalitní zápasy vás čekají? Hraje se na antuce?
Hraji za tým Casale Cannotieri. Je to druhá nejvyšší soutěž a hraji s hráči, kteří jsou na tom žebříčkově podobně jako já, takže je to výborná příprava. A ano, hraje se na antuce.

Příští týden byste měl hrát opět další pětadvacítku v Pule. Budete hrát opět čtyřhru s Michalem Schmidem? Na turnaj by měl přijet i Jan Šátral...
Debla na dalším turnaji budu hrát s Honzou Šátralem.

Jak jste na tom se silami a jaké další turnaje plánujete po italských futurech?
Se silami jsem na tom dobře, procházel jsem turnajem celkem lehce a náročné bylo až finále. Po těchto turnajích budu hrát challengery v Itálii v Barlettě a Francaville.

Měl byste si téměř jistě zahrát kvalifikaci grandslamu v Paříži. Je to pro vás splněný sen? Půjdete to někam oslavit?
Zahrát si kvalifikaci grandslamu byl určitě můj dlouhodobý cíl. Neřekl bych, že splněný sen, ale spíše dosažený cíl. Slavit to nijak nebudu, radši bych slavil až nějaký úspěch, na který bych tam dosáhl.

Jaké jsou teď vaše cíle do zbytku sezóny?
Cíle do zbytku sezóny si nedávám. Doufám, že mi vydrží forma, kterou mám teď na antuce, co nejdéle a uvidím, jaké výsledky z toho vzniknou.

Šafránkova pouť turnajem

Dvouhra

1. kolo: VÁCLAV ŠAFRÁNEK – MICHAL SCHMID 6:4, 6:3
Osmifinále: VÁCLAV ŠAFRÁNEK – Aitor Sanz Llopis (ESP) 6:0, 6:1
Čtvrtfinále: VÁCLAV ŠAFRÁNEK – Riccardo Balzerani (ITA) 6:4 6:2
Semifinále: VÁCLAV ŠAFRÁNEK – Viktor Galovič (CRO) 6:4, 7:6 (6)
Finále: VÁCLAV ŠAFRÁNEK – Lorenzo Giustino (ITA) 7:6 (2), 6:7 (7), 7:5

Čtyřhra

1. kolo: ŠAFRÁNEK, SCHMID – Chazal (FRA), Portaluri (ITA) 3:6, 2:6

Václav Šafránek po triumfu na turnaji ITF v Bratislavě, kde vloni v srpnu ve finále zdolal krajana Víta Kopřivu

Čech si v loňské sezóně vedl výborně také na domácím challengeru v Liberci, kde vypadl až v semifinále na raketě druhého nasazeného Belgičana Darcise

V červenci roku 2016 se Šafránek radoval z titulu v rodném Brně, kde neztratil ani sadu