Památné zápasy #3. Strýcová vzpomíná: Peklo pekel nebo mečbol na skalp Williamsové

- David Soumar, David Schlegel

Další díl seriálu památných zápasů Barbory Strýcové nás zavede do let 2013 a 2015. V nich musela Strýcová znovu svádět bitvy na krev. Kolikrát se ale i trápila – a jak. V olomouckém klání s mladou Barborou Štefkovou ji nic nevycházelo, proti Varvaře Lepčenkové zase nezvládla udělat poslední krok. Ten jí chyběl i ve slibném mači s Venus Williamsovou. Neúspěšnou výměnu na mečbol má tenistka stále v paměti. Třetí díl přinášíme k příležitosti 31. narozenin, které dnes sympatická tenistka slaví. A proto všechno nejlepší, Báro!

První kolo turnaje v Olomouci, 2013: Barbora Strýcová – Barbora Štefková 3:6, 7:6 (4), 7:6 (2)

Měla za sebou šestiměsíční pauzu – vynucenou usvědčením z požití zakázané látky. Po ní se ale Barbora Strýcová vracela vcelku ve slušném stylu. „Začala jsem hrát celkem dobrý tenis. Vyhrála jsem dva turnaje,“ uvádí. Pak následoval domácí podnik v Olomouci a první kolo s mladou krajankou. 

„Samozřejmě se snažím nepodceňovat žádný zápas,“ ujišťuje Strýcová s odkazem na nervy drásající bitvu s mladou Barborou Štefkovou. „V tom utkání mi absolutně nic nešlo. Nemohla jsem vůbec trefit zařízení. Nedala jsem jediný bekhend. To bylo takové trápení s tou bezmocí, sama se sebou...“

Aktuálně dvacátá hráčka žebříčku WTA musela odvracet dokonce osm mečbolů. „Říkala jsem si, že to přepinknu alespoň dvakrát přes síť. Dávala jsem si takové minicíle, abych na ně mohla navázat.“

Duel nakonec získala ve dvou tiebreacích. V rozhodujících chvílích – především proti mečbolu – jí pomohla i nervozita soupeřky. „Pár z mečbolů nezahrála nic moc. Dala tam pár deblů. Jak jsem ten zápas vyhrála, to ale nevím. Bylo to peklo pekel.“

První kolo turnaje v Cincinnati, 2015: Barbora Strýcová – Varvara Lepčenková 6:2, 5:7, 6:7 (6) 

Hezky se české bojovnici asi nevzpomíná ani na předloňské zápolení na turnaji v Cincinnati. Stejně jako proti Štefkové bojovala na krev už v prvním kole – znovu především sama se sebou. 

Nad Varvarou Lepčenkovou vedla jak v prvním, tak ve třetím setu. Nejdříve 5:3, a v rozhodující sadě dokonce 5:1. K dispozici měla i tři mečboly „Stalo se asi něco v mojí hlavě. Za stavu 5:3 a 5:1 jsem byla trochu střelená. Vzpomínám si, že hodně pršelo, dost se přerušovalo. Řekla bych, že jsem ve třetím setu hrála dobře. Nevěřila jsem ale, že můžu vyhrát poslední míček. Pak už se to na mě valilo,“ líčí. 

Neuběhlo ani čtrnáct dní a musela zažívat slušné déjà vu. Na US Open se v zápase se Sabine Lisickou dost možná cítila obdobně. I prohra 4:6, 6:4, 5:7 jí stále leží v hlavě. „Lisická si to ovšem uhrála sama. Vystřílela mě z trenek a nazdar bazar. Zápas s Varvarou mě asi mrzel víc. Nezahrála jsem tam nic navíc, nic jsem nezměnila. To byla chyba.“

Osmifinále turnaje v Dauhá, 2015: Barbora Strýcová – Venus Williamsová 5:7, 6:3, 6:7 (5)

Chyběl krůček. Strýcová měla před dvěma lety v Dauhá na raketě mečbol na Venus Williamsovou. Skalp jedné z úspěšných amerických sester se ale nakonec nekonal. 

„Mečbol si pamatuju velmi dobře. Zahrála jsem ho OK, ale ne tak, abych si vytvořila tlak. Pak jsem zkazila bekhend. Mám to před očima, jako bych to hrála teď. Byla to největší šance ji porazit. Byl to skvělý zápas, co se nepovedl,“ uvádí s odstupem Strýcová. 

Zápas, na který je Strýcová nejpyšnější

Strýcová závěrem třetího dílu památných zápasů neunikla ani ošemetné otázce. Označit jeden duel jako ten „nej“ nedokázala. „Mám jich samozřejmě víc. V paměti budu mít i klání s Bouchardovou (WTA Řím 2016, osmifinále: Barbora Strýcová – Eugenie Bouchardová 6:1, 6:0, pozn. red.). To utkání se mi tak povedlo a hrála jsem tak skvěle, že mě to doopravdy nakoplo,“ popisuje členka českého fedcupového týmu a pokračuje.

Přicházejí především čerstvé vzpomínky na vcelku úspěšný rok 2016. „Loni těch dobrých zápasů bylo hodně. V Dubaji jsem porazila Anu Ivanovičovou (7:6 (5), 6:3), Garciaovou v semifinále (6:2, 3:6, 6:3). Hrála jsem dobrý tenis. Některá utkání jsem přes dobrý výkon nezvládla. Například s Dominikou Cibulkovou jsme hrály slušný tenis a prohrála jsem.“

„Snad ani nejde tolik o to, koho porazíte, ale jak se u toho cítíte, jak hrajete, jakým stylem,“ říká česká reprezentantka závěrem.

Třetí díl památných zápasů Barbory Strýcové:

Druhý díl památných zápasů Barbory Strýcové:

První díl památných zápasů Barbory Strýcové: