RG 2016: První kolo rozlosováno, Češi znají své soupeře

- Daniel Kubelka

V Paříži bylo dnes krátce před polednem rozlosováno úvodní kolo letošního French Open. Své soupeře zná již také devět českých tenistů, Radek Štěpánek a Kateřina Siniaková na jména svých protivníků jako úspěšní kvalifikanté ještě čekají. Krutý byl los k Lukáši Rosolovi, kterému do cesty postavil čtvrtého hráče světa, Švýcara Stana Wawrinku. Shodou okolností se oba hráči dnes utkají v semifinále turnaje v Ženevě.

Dlouhodobá česká jednička Tomáš Berdych se v 1. kole nadcházejícího French Open střetne s Vaskem Pospisilem, kanadským tenistou s českými kořeny. Na našeho daviscupového reprezentanta nečeká oblíbený soupeř. Oba předchozí zápasy totiž zvládl lépe rodák z kanadského Vernovu a aktuálně 47. hráč světového žebříčku. Nutno však podotknout, že obě své výhry zapsal Kanaďan na tvrdém povrchu.

Těžký los na blížícím se druhém grandslamu sezóny dostal Lukáš Rosol. Na úvod Roland Garros se utká s aktuální světovou čtyřkou, Švýcarem Stanem Wawrinkou, se kterým se shodou okolností potká v dnešním semifinálovém zápase na turnaji v Ženevě. Zřejmě i Rosol by si přál do začátku jiného protivníka, proti Wawrinkovi ve třech vzájemných soubojích uhrál jediný set!

Nejpřijatelnější start do French Open bude mít zřejmě třetí z českých hráčů Jiří Veselý, tedy co se postavení na žebříčku ATP Tour týče. Aktuálně 59. hráč v pořadí mužské dvouhry se střetne s o deset let starším Američanem Raajevem Ramem, který je v hodnocení singlu o čtrnáct míst za naším mladíkem. Oba borci se doposud na okruhu nikdy nepotkali, čeká je tak zápasová premiéra.

Dlouho se zdálo, že nejobtížnějšího soupeře pro postup dostal z českých tenistů Lukáš Rosol, jenže vše je nakonec jinak. Radek Štěpánek, který se do hlavní soutěže, ve které bude mimochodem startovat již potřinácté v kariéře, dostal po úspěšně zvládnuté kvalifikaci, neměl při losu příliš mnoho štěstí. Do cesty zkušenému reprezentantovi se totiž postaví aktuální světová dvojka, Brit Andy Murray. Oba borci spolu odehráli již osm zápasů, ve kterých si lépe vedl britský tenista, jenž hned šestkrát zvítězil. Jenže jednalo se vždy o vyrovnané zápasy a třeba poslední vzájemný duel, který není starý ani měsíc, vyhrál Murray v Madridu až po velkém boji ve třech setech.

V kvalifikaci o postup do hlavní soutěže bojoval také Adam Pavlásek a ačkoliv v jejím závěrečném kole padl se Srbem Djerem, svůj premiérový start na grandslamu si přeci jen zapíše! Mladá český tenista se do pavouka mužské dvouhry podívá jako tzv. lucky looser a i los k němu byl poměrně přívetivý. V 1. kole narazí Pavlásek na Španěla Roberta Carballese Baenu, 115. hráče světového pořadí, a to je soupeř, přes kterého by se mohl rodák z Bílovce probojovat dál.

Rozlosování French Open 2016 - 1. kolo mužské dvouhry

TOMÁŠ BERDYCH (8.) - Vasek Pospisil (CAN, 47.)
LUKÁŠ ROSOL (68.) - Stan Wawrinka (SUI, 4.)
JIŘÍ VESELÝ (59.) - Rajeev Ram (USA, 73.)
RADEK ŠTĚPÁNEK (129.) - Andy Murray (GBR, 2.)
ADAM PAVLÁSEK (133.) - Roberto Carballes Baena (ESP, 115.)

Kompletní los mužské dvouhry 

Svou druhou účast v hlavní fázi Roland Garros zapíše Kristýna Plíšková. Čtyřiadvacetiletá česká tenistka dostala na úvod turnaje přijatelnou soupeřku, 81. hráčku světového žebříčku, Telianu Pereirovou. Brazilka je sice v postavení žen ve dvouhře takřka o třicet míst výše, oba zápasy s rodačkou z Loun ale prohrála. Nicméně střetnutí mezi oběma hráčkami jsou již více než dva roky statá, obě hraná na tvrdém povrchu.

Druhou účast na pařížské antuce zapíše letos také Denisa Allertová, v současnosti 68. hráčka mezi ženami ve dvouhře. V souboji o postup do druhého kola se střetne s japonskou tenistkou Kurumi Naraovou, se kterou se doposud nikdy neutkala. 

Druhá ze sester Plíškových, do této chvíli o něco úspěšnější Karolína, potká na startu letošního Roland Garros 108. hráčku žebříčku WTA, Shelby Rogersovou. V souboji s Američankou, kterou již letos dokázala porazit na turnaji v Indian Wells, bude jasnou favoritkou. Pátá účast devatenáctileté Češky v Paříži by tak měla pokračovat i ve druhém kole.

Petra Kvitová pod novým koučem Františkem Čermákem pomalu zlepšuje své výkony, což by ráda potvrdila i na blížím se turnaji "velké čtyřky". Při své osmé účasti na francouzské antuce se česká jednička bude snažit navázat na svůj nejlepší výsledek, semifinále z roku 2012. V prvním kole ji vyzve 57. hráčka světa, Danka Kovinićová z Černé Hory. Obě hráčky se letos na okruhu již jednou potkaly, po velké bitvě v Indian Wells se po třísetovém boji radovala z výhry naše tenistka.

Zdánlivě nejsnažší cestu do druhého kola by měla mít Lucie Šafářová, aktuální světová třináctka. Vítězka nedávného turnaje ATP v Praze potká na cestě do další fáze turnaje pětadvacetiletou Rusku Vitalii Djatčenkovovou, aktuálně 223. hráčku na žebříčku. 

Barbora Strýcová čekala celý den na jméno své soupeřky, kterou se stala jedna z úspěšných kvalifikantek a další Češka na turnaji, Lucie Hradecká. Obě třicetileté tenistky se spolu v průběhu mnoha let na profi okruhu utkaly již pětkrát a bilance jasně hovoří pro plzeňskou rodačku Strýcovou, jenž zvítězila hned ve čtyřech vzájemných střetnutích. Jediná výhra Lucie Hradecké pochází z vůbec z prvního souboje obou hráček a je již hodně zanesená prachem, psal se rok 2005 a dějištěm byl tuzemský prostějovský turnaj. 

Po své loňské premiéře na francouzské antuce si Kateřina Siniaková svou druhou účast v hlavní soutěži musela vybojovat až v náročné kvalifikaci. Aktuálně 107. hráčka světa si po titulu na ITF turnaji v Trnavě a dalších třech úspěšných zápasch v Paříži drží šňůru osmi výher v řadě. Její prodloužení ale bude pro mladou Češku více než obtížné, protože v 1. kola na ni číhá nedávná světová šestka, Carla Suérezová-Navarrová ze Španělska.

Rozlosování French Open 2016 - 1. kolo ženské dvouhry

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (110.) - Teliana Pereirová (BRA, 81.)
DENISA ALLERTOVÁ (68.)- Kurumi Naraová (JPN, 87.)
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (19.) - Shelby Rogersová (USA, 108.)
PETRA KVITOVÁ (12.) - Danka Kovinicová (MNG, 57.)
BARBORA STRÝCOVÁ (33.) - LUCIE HRADECKÁ (146.)
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (13.) - Vitalija Djatčenkovová (RUS, 223.)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (107.) - Carla Suárezová-Navarrová (ESP, 14.)

Kompletní los ženské dvouhry