Češi v akci: Štěpánek potřinácté mezi pařížskou elitou, Rosol srdnatě vzdoroval Wawrinkovi

- Daniel Kubelka

Radek Štěpánek přehrál v posledním kole kvalfikace na French Open Japonce Nišioku a potřinácté se objeví v hlavní soutěži druhého grandslamu. O podobný počin bojovala také Klára Koukalová, ta však nestačila na nasazenou dvojku Caglu Buyukakcayovou z Turecka. Lukáš Rosol v boji o postup do svého prvního letošního finále v Ženevě sebral set světové čtyřce Stanu Wawrinkovi. V Praze do semifinále turnaje kategorie futures postoupil z českých hráčů pouze Zdeněk Kolář.

Koukalová neuspěla, zato Štěpánek slaví třináctou účast na French Open

Pro Kláru Koukalovou byl dnešní duel s Caglou Buyukakcayovou z Tureckem možností, jak se potřinácté v kariéře probojovat do pavouka ženské dvouhry na druhém grandslamu sezóny. Pro obě hráčky se jednalo o druhý vzájemný duel, v polovině listopadu loňského roku se potkaly na turnaji v Dubaji a tehdy se po třech setech radovala z vítězství druhá nasazená hráčka kvalifikace pocházející z turecké Adany.

Rozhodující utkání o postup však zkušené Češce vůbec nevyšlo. První set v zápase s tureckou tenistkou ztratila hladce za 27 minut v poměru 1:6, když ani jednou nedokázala udržet své podání. I začátek druhé sady se Koukalové příliš nevydařil, po dalších ztrátách servisu rychle prohrávala 0:4 a i když v průběhu setu ještě dokázala stáhnout náskok své soupeřky, vyřazení těsně před branami hlavní soutěže již odvrátit nedokázala.

Co se nepodařilo Kláře Koukalové, to dokázal nestárnoucí český tenista Radek Štěpánek. V souboji generací se daviscupový reprezentant potkal s o sedmnáct let mladším Japoncem Nišiokou a s postupem neměl větší problémy. Rozhodující okamžik prvního setu nastal za stavu 2:1 pro našeho hráče, který sebral Nišiokovi podání a získanou výhodu udržel až do koncovky úvodní sady. Druhý set se nesl v podobném duchu, když znovu po třech hrách nedokázal japonský mladík udržet své podání, což se mu vzápětí "podařilo" ještě jednou a Štěpánek se po výhře 6:3 a 6:2 raduje z další účasti mezi pařížskou elitou.

Osmé vítězství v řadě na okruhu zapsala po výhře nad Španělkou Silvií Soler-Espinosaovou  česká tenistka Kateřina Siniaková. Ta po zisku titulu na turnaji ITF v Trnavě ovládla i tři kola kvalifikace a v Paříži se taktéž představí v hlavní soutěži. V zápase se španělskou tenistkou o její výhře v prvním setu rozhodl až tiebreak, druhá sada však již byla jasně v režii 107. hráčky světového žebříčku.

Hradecká v tuhé bitvě udolala Minovou

Jako úplně poslední ze všech tenistů dohrávala svůj dnešní zápas Lucie Hradecká. Trojnásobná fedcupová šampiónka a především úspěšná deblistka svedla obrovskou bitvu s Američankou Grace Minovou. Česká tenistka v úvodní sadě nedokázala udržet výhodu brejku a nakonec byla soupeřkou přetlačena poměrem 7:4 v tiebreaku. Ve druhém setu ale pražská rodačka jasně dominovala a po výhře 6:1 srovnala stav utkání, které tak musel rozhodnout třetí set. Ten patřil k tomu nejlepšímu, co dnešní souboje v pařížském areálu nabídly. Hráčky si umně držely svá podání a za stavu 6:6 se začaly dít věci.

Nejprve Hradecká na returnu nevyužila pět brejkbolů, ale poté dokázala na svém servisu odvrátit dva mečboly. Vzápětí prolomila podání soupeřky a šla podávat na vítězství, avšak to se jí nepodařilo. Gem hladce ztratila a za stavu 8:9 čelila dalším dvěma mečbolům, ale i tentokrát situaci zvládla. Divoké utkání pokračovalo a po brejku v devatenácté hře třetí sady dostala Lucie Hradecká druhou možnost toto utkání dopodávat. Ani v tomto případě se konečné vítězství nerodilo vůbec lehce, česká tenistka čelila stavu 0:40, celkem v gamu odvrátila čtyři brejkboly a nakonec proměnila svůj druhý mečbol. Může se tak radovat z postupu do hlavní soutěže, čímž si nadělila předčasný dárek k jejím zítřejším jednatřicátým narozeninám.

Rosol svedl pohlednou bitvu s Wawrinkou

Výtečně rozehraný turnaj v Ženevě pokračoval pro českého tenistu Lukáše Rosola. Ten se po včerejším třísetovém vítězství nad čtyřicátým hráčem světa Andrejem Kuzněcovem, kterého po prohrané první sadě doslova smetl ze dvorce, představil ve svém prvním letošním semifinále. V něm se utkal se Švýcarem Stanem Wawrinkou, s nímž na stejném turnaji poměřili síly i před rokem. Tehdy český tenista sebral budoucímu šampionovi Roland Garros set a i tentokrát předvedl neméně dobrý výkon. Po porážce 2:6, 6:4 a 3:6 se s turnajem loučí, ale souboj s Wawrinkou, kterého ve své kariéře dosud nedokázal porazit, si zopakuje hned v úvodu příštího týdne, kdy je los škodolibou shodou náhod svedl proti sobě v úvodním kole pařížského grandslamu.

Michalička nezvládl dohrávku

Důležitý nádech měl osmifinálový zápas na challengeru v italském Mestre pro Marka Michaličku. V utkání o postup mezi čtyři nejlepší tenisty tamějšího turnaje již včera rozehrál duel s 98. hráčem světového žebříčku, Portugalcem Gastao Eliasem a v případě vítězství by si již takřka zajistil účast ve wimbledonské kvalifikaci! Michalička vstoupil do svého zápasu, který začal kvůli dešti o sedm hodin později, ve velkém stylu a rychle se dostal do vedení 4:1 v prvním setu. Eliasovi se sice ještě podařilo vyrovnat skóre, ale za stavu 4:5 znovu přišel o podání a úvodní sadu s českým hráčem ztratil po výsledku 4:6. Ve druhé sadě Michalička za stavu 2:1 neudržel podání a prohrál další dva gemy, za stavu 2:4 z pohledu našeho hráče pak zápas znovu narušila nepřízeň počasí. 

Dnešní dohrávku ale jediný český zástupce ve dvouhře nezvládl. Dohrávaný druhý set skončil kořistí jeho soupeře po výsledku 3:6, v rozhodující třetí sadě sice hned na úvod získal Michalička servis Portugalce, vzápětí však to své neudržel a totéž se opakovalo i za stavu 2:3. Elias poté již dokázal udržet brejk až do konce a z postupu mezi osm nejlepších hráčů turnaje se raduje on.

ATP/WTA

FRENCH OPEN [ATP Paříž, Francie, antuka - kvalifikace 3. kolo mužské dvouhry]

RADEK ŠTĚPÁNEK (129.) - Jošihito Nišioka (JPN, 114.)  6:3, 6:2

FRENCH OPEN [WTA Paříž, Francie - kvalifikace 3. kolo ženské dvouhry]

KLÁRA KOUKALOVÁ (131.) - Cagla Buyukakcayová (TUR, 85.)  1:6, 3:6

KATEŘINA SINIAKOVÁ (107.) - Silvia Soler-Espinosaová (ESP, 128.)  7:6 (2), 6:1

LUCIE HRADECKÁ (146.) - Grace Minová (USA, 159.) 6:7(4), 6:1, 11:9

BANQUE ERIC STURDZA GENEVA OPEN [ATP Ženeva, Švýcarsko, antuka – semifinále mužské dvouhry]

LUKÁŠ ROSOL (68.) - Stan Wawrinka (SUI, 4.) 2:6, 6:4, 3:6

BANQUE ERIC STURDZA GENEVA OPEN [ATP Ženeva, Švýcarsko, antuka – semifinále mužské čtyřhry]

Julian Knowle (AUT), LUKÁŠ ROSOL – Steve Johnson, Sam Querrey (USA) 3:6, 6:3, 8:10

NÜRNBERGER VERSICHERUNGSCUP [WTA, Norimberk, Německo, antuka - semifinále ženské čtyřhry]

Shuko Aojamaová (JPN), RENATA VORÁČOVÁ - Natela Dzalamidzeová, Veronika Kudermertovová (RUS) 4:6, 6:2, 12:10

CHALLENGERY

MEMORIAL GIANNI SPONZA [Mestre, Itálie, antuka - osmifinále mužské dvouhry]

MAREK MICHALIČKA (247.) - Gastao Elias (POR, 98.) 6:4, 3:6, 3:6

MEMORIAL GIANNI SPONZA [Mestre, Itálie, antuka - čtvrtfinále mužské čtyřhry]

LUKÁŠ DLOUHÝ, ROMAN JEBAVÝ – Rameez Junaid (AUS), Philipp Oswald (AUT)  3:6, 7:5, 7:10

ITF/FUTURES

RPM PRAGUE OPEN [Praha, Česká republika, antuka]

Kompletní výsledkový servis z pražského turnaje naleznete ZDE.

ITF BOL [Bol, Chorvatsko, antuka - čtvrtfinále ženské dvouhry]

GABRIELA PANTŮČKOVÁ (384.) - Marine Partaudová (FRA, 668.)  2:6, 2:6

MAGDALENA PANTŮČKOVÁ (710.) - Manca Pislaková (SLO, 1093.) 6:1, 6:3

ITF BOL [Bol, Chorvatsko, antuka – Finále ženské čtyřhry]

PETRA KREJSOVÁ, Dasha Ivanova (USA) – Naiktha Bainsová (AUS), Alexandra Morozova (USA) 1:6, 6:2, 7:10