Narozeniny Kristýna Plíšková výhrou neoslavila. Nad její síly byla Minellaová

- David Schlegel, Jan Vojkůvka

Jedinou z pěti Češek, která vstoupila do bojů v Miami hned první den, byla Kristýna Plíšková. Své pětadvacáté narozeniny však neoslavila nejlépe, když po více než dvouapůlhodinové bitvě podlehla Lucemburčance Mandy Minellaové 6:7(4), 7:5, 5:7.

Oslavenkyně Plíšková přijela do Miami posilněna sebevědomím z vydařeného turnaje v Indian Wells, kde v prvních dvou kolech nedala svým soupeřkám šanci a prohrála až v kole třetím s Dominikou Cibulkovou, členkou nejlepší desítky světa. S nadějí vyhlížela i další turnaj WTA Premier Mandatory, ale tentokrát se ji uspět nepodařilo a podruhé v sezoně vypadla v prvním kole.

Plíšková začala špatně a rychle prohrávala 2:5. Přesto se dokázala oklepat a když jí soupeřka pomohla při brejkbolu dvojchybou, podařilo se jí ztrátu brejku stáhnout. O vítězi první sady tak rozhodoval tiebreak. V něm za stavu 2:3 udělala Plíšková při svém servisu dvě nevynucené chyby a ztrátu již nedohnala.

Plíškové nešlo podání podle svých představ, přesto si ho ve druhém setu držela a za stavu 3:2 dokázala Minellaovou brejknout. V následujícím gemu však předvedla Češka tři zbytečné chyby včetně dvojchyby a začínalo se znovu. Sadu rozhodlo selhání Minellaová, která ve dvanáctém gemu předvedla neuvěřitelné tři dvojchyby a servis čistou hrou ztratila.

Ve třetím setu však problémy Plíškové s podáním kulminovaly. Soupeřce nabídla sedm brejkbolů a hned čtyřikrát o svůj servis přišla. Přesto se dokázala vyhrabat ze zdánlivě neřešitelné situace, když Minellaová podávala v rozhodující sadě do zápasu za stavu 5:4 a získala vedení 40:0. Plíšková však znovu o servis přišla a další kolaps už Minellaová na svém servisu nepředvedla a zápas dopodávala. Minellaová navíc zvítězila nad českou tenistkou i ve třetím vzájemném utkání.

Čerstvě pětadvacetiletá Češka mohla v případě vítězství usilovat o premiérový posun do první padesátky na ženském žebříčku v kariéře. Narozeninový dárek si však nenadělila, místo toho nezvládla obhájit loňské třetí kolo a útok na vylepšení žebříčkového maxima musí odložit.

V Key Biscayne bude kromě Kristýny slavit narozeniny také její sestra Karolína, která vstoupí do turnaje až ve druhém kole proti lepší z dvojice Ostapenková/jedna z úspěšných kvalifikantek.