Čtvrtfinálová odplata i maratonské semifinále. Šafránek triumfoval v Turecku a rád by do Paříže

- David Schlegel, Filip Lefenda

Dvaadvacetiletý český tenista Václav Šafránek má za sebou dva antukové turnaje kategorie futures v turecké Antalyi. Zatímco na prvním dohrál již ve čtvrtfinále, druhý dokázal ovládnout a získat tak svou druhou letošní trofej. Hráč, který je v tuto chvíli na 230. místě světového žebříčku, by si tak na konci května měl zahrát v Paříži kvalifikaci na druhý grandslamový turnaj sezony.

V turecké Antalyi jste hrál už druhý turnaj v řadě. Na prvním jste postoupil do čtvrtfinále, druhý jste vyhrál. Jak jste byl spokojený s výsledkem prvního turnaje, kde jste porazil Galoppiniho a Kestelboima, abyste pak prohrál s osmnáctiletým Britem Jayem Clarkem?
Na prvním turnaji jsem se necítil herně špatně. Vyhrál jsem dva zápasy celkem bez problémů, ale ve čtvrtfinále hrál Clarke výborně. Utekl mi začátek zápasu a potom i úvod třetího setu. To rozhodlo.

Druhý turnaj jste zahájil výhrami nad Rakušanům Goldsteinerem a Argentincem Amealem. Jak těžké to pro vás byly zápasy?
Druhý turnaj byl úplně stejný jako ten první. Vyhrál jsem dva zápasy v pohodě a poté jsem hrál ve čtvrtfinále opět s Clarkem.

Ve čtvrtfinále vás znovu čekal Jay Clarke. Opět vyhrál první set a v rozhodujícím vedl 4:2. V čem je Brit nebezpečný a jak jste dokázal ten zápas otočit? Vyhrál jste nakonec 7:5 v rozhodujícím setu...
Duel to byl velmi vyrovnaný a dlouhý. Cítil jsem se lépe než v předchozím vzájemném utkání. Měl jsem pocit, že jsem lepší, ale on hrál výborně důležité body. Servis nehrál v zápase až tak velkou roli, takže stav 2:4 ve třetím setu nebyl až tak kritický. Rozhodlo to, že jsem byl aktivnější v koncovce.

V semifinále jste proti Rusu Nedělkovi vyhrál až v rozhodujícím tiebreaku za tři hodiny a dvacet minut. To je neskutečná délka... Jak ten zápas probíhal?
Semifinále s Nedělkem byl pro mě asi nejlepším zápasem na turnaji. Myslím, že jsme oba hráli naše maximum. Bylo to o pár míčů. Oba jsme už byli ve třetím setu vyčerpaní.

Nebyl jste před finále unavený? Brazilce Sakamota jste ale porazil poměrně přesvědčivě 6:3, 6:3...
Před finále jsem se cítil unavený, ale hodně jsem si věřil, protože jsem věděl, že soupeř by měl být slabší než v předchozích dvou zápasech. Do utkání jsem nevstoupil nejlépe, ale postupem času jsem získával převahu a nakonec vyhrál docela bez problému.

Jak vám prostředí v turecké Antalyi vyhovuje? Jak jste tam trávil volný čas? Byl jste spokojen s míči a povrchem?
Odehrál jsem hodně zápasů, takže moc volného času nebylo. Když nějaký byl, tak jsem se snažil hlavně odpočívat. V Antalyi to byl obtížný turnaj, protože kurty i míče byly velmi pomalé. Asi i právě proto byly zápasy hodně dlouhé.

Na turnaji byl ještě Michal Schmid, se kterým jste nastupovali i v deblu. Trávili jste čas spolu?
S Michalem jsme byli na pokoji, takže jsme spolu byli skoro pořád. V deblech se nám úplně nedařilo, ale brali jsme to s nadhledem.

Výhra na tomto turnaji by vás měla posunout do kvalifikace na French Open. Na grandslamu si zahrajete poprvé. Cítil jste tu tíhu okamžiku?
Nemám přesně spočítáno, jestli už mám dostatek bodů. Deadline na Paříž je více jak za měsíc, a tak doufám, že ještě nějaké body udělám a nebudu nějak na hraně. Trochu jsem na to před turnajem myslel, ale během něj už ne.

Oslavíte nějak vaše vítězství?
Na oslavy není moc času. Hned po zápase jsem jel na letiště, takže jsem rád, že budu brzy doma.

V jaké se cítíte formě a zdravotní kondici?
Právě teď se cítím velmi unaveně, ale myslím, že když jsem vydržel ty dlouhé zápasy, kondičně jsem připraven solidně.

Jaké jsou vaše další turnajové plány?
Teď budu týden trénovat a v sobotu letím na dvě pětadvacítky na Sardinii.

CESTA VÁCLAVA ŠAFRÁNKA ZA TITULEM V TURECKÉ ANTALYI:
1. kolo: VÁCLAV ŠAFRÁNEK (230.) - Paul Goldsteiner (AUT, 820.) 6:3, 3:1 skreč.
2. kolo: VÁCLAV ŠAFRÁNEK (230.) - Juan Ignacio Ameal (ARG, 1187.) 7:6(4), 6:3
čtvrtfinále:   VÁCLAV ŠAFRÁNEK (230.) - Jay Clarke (GBR, 480.) 3:6, 6:2, 7:5
semifinále:  VÁCLAV ŠAFRÁNEK (230.) - Ivan Nedělko (RUS, 382.) 5:7, 6:4, 7:6(4)
finále:  VÁCLAV ŠAFRÁNEK (230.) - Pedro Sakamoto (BRA, 578.) 6:3, 6:3

VYSTOUPENÍ VÁCLAVA ŠAFRÁNKA NA TURNAJI VE ČTYŘHŘE:
1. kolo: Michal Schmid, Václav Šafránek - Bogdan Diděnko, Vasil Jehorov (UKR) 3:6 4:6