Dvakrát jsem byl jediný míček od porážky, stále tomu nemohu uvěřit, říká Michnev po triumfu v Sondriu

- David Schlegel, Petr Šístek

Petr Michnev minulý týden ovládl halový turnaj futures v italském Sondriu, když nejtěžší pro něj bylo zvládnout úvodní dvě kola. V nich odvracel mečboly se srbským kvalifikantem, a také si vyšperkoval vzájemnou bilanci se svým kamarádem a postrachem českých tenistů Nielsem Lootsmou. Díky titulu se rovněž výrazně přiblížil premiérovému startu v grandslamové kvalifikaci!

Před dvěma týdny jste odjel na dva turnaje do Itálie. Na prvním z nich jste v Basigliu prohrál v prvním kole s Egorem Gerasimovem 6:7(4) a 3:6. Co zápas rozhodlo?
Zápas s Gerasimovem nebyl z mého pohledu špatný. Myslím, že jsme oba hráli dost dobře a on si zasloužil vyhrát. O hodně lépe servíroval a hrál odvážněji. Navíc ho v důležitých momentech podrželo podání.

Poté jste ale spolu s Janem Mertlem ovládli turnaj ve čtyřhře. Jak se vám spolu hrálo? Bylo pro vás vítězství překvapením?
S Honzou Mertlem se mi od prvního zápasu hrálo velmi dobře. Má přehled a hraje agresivně, v tom jsme si notovali. Celkově se mi čtyřhra s ním zdála jednoduchá.

Jaké je zázemí na italských turnajích futures? Vyhovují vám tamní podmínky?
Italské turnaje jsou pořadatelsky na velmi vysoké úrovni. Ubytování je super, jen je to tu trošku finančně náročnější, než jsme Česka zvyklí.

V úvodu sezony vás sužovalo zranění. Je již vše v pořádku?
Teď hraji již skoro měsíc naplno, tak snad je vše v pořádku. Musím hodně cvičit, ale jsem rád za to, že můžu naplno trénovat a hrát turnaje.

Na turnaji v Sondriu, kde jste nakonec triumfoval, jste v úvodním kole sehrál velmi těžké utkání s Ilijou Vučičem, kterého jste porazil po setech 6:7(5), 7:6(8) a 6:4. Jak zápas vypadal z vašeho pohledu?
S Vučičem to bylo o pár míčích. Hrál mnohem lépe zezadu, nebál se toho a celý zápas mě tlačil. Mě držel nad vodou jen servis a vůle. Nakonec se mi to ale s obrovským štěstím podařilo vybojovat.

Odvrátil jste i dva mečboly...
Vím, že při prvním jsem druhým úderem zabil forhend křížem a na druhý mečbol jsem zahrál pomalé druhé podání s vysokým odskokem a soupeř jej z bekhendu odehrál do sítě. Přitom tento úder snad za celý zápas nezkazil.

V čem pro vás byl Ilija Vučič nepříjemný?
Přišlo mi, že hrál bez zábran, nebál se do toho chodit a padalo mu to tam. Jelikož je to výborný deblista, tak hodně míčů dohrával na síti a mně se ho nedařilo prohazovat.

Následně jste musel otáčet i utkání s Nielsem Lootsmou, kterého jste přehrál 3:6, 6:3 a 6:4.
S Nielsem Lootsmou to znovu bylo ohromně složité. Vlétnul na mě, výborně podával a ukončoval výměny do tří úderů. Snažil jsem se udržet v utkání, co nejdéle to půjde, a on ve druhém gemu druhého setu trošku povolil a mně se podařilo nabídnutou šanci využít. Ale třetí set byl opět o jednom míči, který nějakým zázrakem dopadl v můj prospěch.

Niels Lootsma je postrachem českých tenistů, za posledního půl roku jich porazil hned třináct! Přitom vy jste ho během stejného období porazil hned čtyřikrát. Čím si to vysvětlujete?
Poslední půlrok, co doléčil zranění kotníku, hraje výborně. Vůbec se nedivím, že má tak dobré výsledky, a to nejen proti českým hráčům. Neumím si vysvětlit, proč ho zrovna já porážím, ale třeba si odvetu chystá na nějaký větší turnaj.

Bavíte se o Lootsmovi i s jinými Čechy?
Ne, to spolu neřešíme. Ono se stejně ukáže až na kurtu. Ale myslím si, že se stále může ještě hodně zlepšit.

Nakonec jste si v Sondriu došel pro turnajový titul, když jste ve zbytku turnaje neztratil ani set. Jak moc si tohoto triumfu ceníte?
Jsem šťastný jako blecha, to je jasné! V prvním kole jsem byl dvakrát jediný míček od porážky, sám tomu nemohu uvěřit.

Byl s vámi v Itálii trenér nebo jste tam byl ty dva týdny sám?
Tyto turnaje jsem absolvoval bez trenéra. Potřeboval si ode mě odpočinout. Byl jsem dva týdny na pokoji právě s Nielsem Lootsmou.

S Nielsem jste tedy kamarádi i mimo kurty?
Ano, jsme, je to správný kluk!

V Sondriu jste se představil i ve čtyřhře, kde jste ale spolu s Marcinem Gawronem prohráli již v úvodním kole s italským párem Arnaboldi, Vavassori 3:6, 6:0 a 8:10. Co zápas rozhodlo?
Rozhodl první set, v němž jsme nehráli úplně pozorně a soupeři byli namotivovaní. Druhý set ale vypadal dobře a vyhráli jsme 6:0. V supertiebreaku poté soupeři zahráli několik úžasných míčů, a proto vyhráli.

Slyšel jste o tom incidentu, jak Rosenholm vyrazil Vučičovi dva zuby hozenou raketou? Co na to říkáte?
Ano, byli jsme tam spolu já, Vučič a Lootsma. S Nielsem jsme jeli na chvíli na pokoj a on mezitím čekal na čtyřhru. Jakmile jsme přijeli na kurty, tak jsme slyšeli, co se stalo. Nemohli jsme tomu uvěřit. Šel se jen kouknout na kurt, a když vystrčil hlavu, aby se podíval, kolik to je, tak mu najednou ze vzdálenosti tří metrů přiletěla raketa přímo na hlavu. Při vší smůle měl štěstí, že to odnesly jen zuby, protože to musela být hrozná rána.

Pomalu se blížíte grandslamové kvalifikaci na Roland Garros. Máte spočítané, kolik toho ještě budete potřebovat uhrát, abyste se do ní dostal?
Myslím, že je to ještě daleko. Za vítězství v Sondriu připíši 12 bodů, protože 6 bodů obhajuji z loňského turnaje v Řecku. To není špatné, ale na grandslamovou kvalifikaci je to pořád málo. Budu potřebovat uhrát ještě alespoň dva dobré výsledky.

Jaký je váš další turnajový program?
Od soboty budu chtít hrát kvalifikaci na francouzský challenger v St. Brieuc. Ohledně dalšího programu se ještě musím rozhodnout.