Kuzněcovová vymačkala z Plíškové maximum, v tiebreacích urvala postup

- Jan Vojkůvka

Bitva, kterou rozhodovala zarputilost, fyzická i psychická kondice a v mnoha okamžicích i štěstí a dostatečně pevná ruka. Karolína Plíšková se v semifinále na turnaji v Indian Wells střetla se Světlanou Kuzněcovovou, světovou osmičkou, jež z české jedničky vyždímala i tu nejhlouběji ukrytou energii. Bojující Plíšková tentokrát své sokyni nestačila a prohrála dvakrát 6:7.

Den volna, který obě hráčky před semifinálovým kláním měly, se dozajista hodil. Očekávala se sice tuhá bitva, ale intenzita souboje předčila mnohá očekávání. Dlouhé výměny, trpělivá příprava na prohozy po lajnách, prudké křižné míče i technické útoky na síti. Utkání mezi Karolínou Plíškovou a Světlanou Kuzněcovovou mělo všechno.

Do zápasu sice vstupovala v roli mírné favoritky česká tenistka, ale vstup do zápasu ji vůbec nevyšel. Neuplynulo ani patnáct minut hry a Plíšková prohrávala 0:3 a 15:40 se dvěma brejky dole. Ale nevzdala se, odmítla složit v prvním setu zbraně a ještě ve čtvrtém gemu dokázala vývoj hry otočit a prvním z rebrejků vykřesat naději na dramatičtější průběh.

Ke srovnání se sice dostávala dost ztuha a v devátém gemu dokonce musela odvracet setbol Kuzněcovové, ale nakonec se dočkala. Servis udržela a v dalším gemu si brejkem vynutila pokračování sady. Hru dotáhla až do tiebreaku, který ji ale příliš nevyšel, a ač odmazala další tři setboly a ze stavu 2:6 se dostala na 5:6, porážku odvrátit nedokázala.

Vstup do druhého setu byl odlišný a byla to Plíšková, kdo vybojoval první brejk. Ovšem Kuzněcovová rychle srovnala, když hned v následujícím gemu získala ztracené podání zpět. Souboj obou hráček přinášel kromě vyrovnaných bitev o jednotlivé gemy také ty odpočinkové, kdy servis zadominoval na dvorci a obě hráčky si vyměnily čisté hry. Přesto to byla Kuzněcovová, kdo nadále vyvíjel hodně silný tlak na Plíškovou, která v šesté hře druhé sady musela odvracet hned tři brejkboly.

Sama Plíšková se nedokázala k brejkbolu v dalším průběhu utkání propracovat, snažila se opírat zejména o servis, který ji po podstatnou část zápasu držel, ale v kritický okamžik, kterým byl tiebreak druhé sady, si jím pomoci nedokázala. Kuzněcovová vycítila šanci a po dvou mini-brejcích kráčela za postupem do finále v Indian Wells.

Tiebreak vyhrála 7:2, Plíšková v poslední výměně zkusila prohoz na síti, ale trefila se jen do autu a vztekle hodila raketou. Porážka ji štvala, za výkon se však stydět rozhodně nemusela.

„Zkoušela jsem ze sebe odvést to nejlepší, co jsem mohla a myslím, že se mi to povedlo. Karolína je jednou z nejlepších hráček a hrála skvěle,“ vysekla Kuzněcovová poklonu směrem k Plíškové při pozápasovém rozhovoru na dvorci. V Indian Wells se ruské hráčce podařilo po letech 2007 a 2008 potřetí postoupit do souboje o titul. „Postoupila jsem tu do finále už před deseti lety, takže je skvělé, že si mohu o titul zahrát ještě jednou,“ smála se Ruska, kterou ve finále čeká její krajanka a fedcupová spoluhráčka Jelena Vesninová. „Známe se spolu od dvanácti, když jsme hrály v Soči. Těším se, že to bude skvělý zápas a doufám, že předvedu svůj nejlepší tenis.“