Deblová forma v Indian Wells: Hradecká se Siniakovou nadělovaly kanára, titul chce i Šafářová

- Filip Lefenda

Tahle spolupráce přináší ovoce! Zatím tedy ne v podobě vytouženého společného titulu, o dobré výsledky však v případě letos nově sestaveného českého dua, které tvoří zkušená Lucie Hradecká s talentovanou Kateřinou Siniakovou, nouze není. Obě jmenované si před měsícem zahrály finále turnaje v Tchaj-peji a nyní spolu válí na prestižním podniku v americkém Indian Wells. Favoritkou číslo jedna je však v kalifornské poušti deblová světová dvojka Lucie Šafářová.

Naposledy formu českého dua schytala španělsko-čínská dvojice Arruabarrenaová, Liang. Ta po prvním setu, který prohrála 4:6, v tom druhém inkasovala nepopulárního „kanára“. Set neztratily Češky ani v osmifinálovém střetnutí proti Bacsinszké s Lučičovou, problémy tak měly pouze v úvodním kole proti čtyřiadvacetiletým vrstevnicím Dabrowské s Watsonovou. Po prohraném prvním dějství ovšem Hradecká se Siniakovou zabraly, aby pak soupeřky doslova smetly z kurtu v supertiebreaku, který ovládly poměrem 10:1!

Na své semifinálové soupeřky si musí tenistky z naší domoviny ještě počkat. Budou jimi buď favorizované Rusky Makarovová s Vesninovou (druhá jmenovaná mimochodem v osmifinále dvouhry vyřadila Němku Kerberovou, která se v pondělí vrátí na post světové jedničky), nebo Japonka Aojamová s Číňankou Jang.

Je to zatím hudba budoucnosti, a to dosti teoretická, avšak ve finále by se Hradecká se Siniakovou mohly případně utkat s Lucií Šafářovou, která hraje v Kalifornii již opět s Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Takový souboj by byl jistě zejména pro Siniakovou se Šafářovou, které si spolu před měsícem zahrály bok po boku debla ve Fed Cupu proti Španělsku, „pikantním“. Česko-americké duo ovšem za sebou ještě nemá ani čtvrtfinálové utkání proti Kuzněcovové s Mladenovicovou, a tak jsou jakékoliv další úvahy předčasné.

V Indian Wells naopak dohrála Barbora Strýcová, která nastupuje po boku populární Indky Mirzaové. Ta v posledních dvou sezónách sbírala jeden titul za druhým, a sice v páru s někdejší singlovou světovou jedničkou Martinou Hingisovou ze Švýcarska. Ta však tentokrát stála na druhém konci pomyslné „barikády“ a počínala si se svou spoluhráčkou Jung-žan Čan z Tchaj-wanu o chlup lépe.

První set přinesl hned sedm ztracených podání a nakonec vyrezultoval ve výhru 6:4 pro šestý nasazený pár bez českého zastoupení. Ve druhém setu prohrávaly Strýcová s Mirzaovou už 1:4, dokázaly však srovnat na 4:4 a v deváté hře měly na příjmu náskok 40:0. Ani jeden ze čtyř brejkbolů ale nevyužily, aby vzápětí ztratily vlastní servis a na štědře dotovaném turnaji tak bohužel skončily. Postup tak slaví Hingisová s Čan, které mohou v semifinále narazit na nejvýše nasazený tandem - "tým Bucie"!