Před rokem porazila Kerberovou, nyní získala svůj nejcennější titul. Allertová v Číně našla ztracenou formu

- David Schlegel, Petr Šístek

Výhra nad Angelique Kerberovou z loňského turnaje v Indian Wells je pro Denisu Allertovou dodnes životním skalpem. Čtyřiadvacetiletá tenistka ale letos zažila mimořádně nepovedený vstup do sezony, a tak se rozhodla namísto do kalifornské pouště vycestovat na podniky ITF do Číny. A na východě se jí zatím daří nad očekávání skvěle. Povzbuzována svým přítelem Janem Šátralem si v Ču-chaji dokráčela pro zisk nejcennějšího titulu kariéry.

Deniso, velká gratulace k vítězství! Jak vysoko tento úspěch ve své kariéře řadíte? Takhle vysoce dotovaný turnaj jste ještě nevyhrála...
Děkuji za gratulaci! Samozřejmě je příjemné opět po delší době vyhrát celý turnaj, navíc tak kvalitně obsazený. Jsem za to hrozně ráda a vážím si toho.

Před tímto turnajem jste letos ze šesti zápasů vyhrála jediný, a to v kvalifikaci v Petrohradě nad Tenou Lukasovou z Chorvatska, v němž jste odvrátila tři mečboly. S jakými ambicemi jste odlétala do Číny?
Po nevydařeném začátku sezony jsem odlétala do Číny s tím, že se to pokusím zlomit. Doufala jsem, že začnu opět vítězit.

Loni touto dobou jste startovala na turnaji v Indian Wells, kde jste postoupila do třetího kola. Na cestě tam jste porazila tehdy druhou hráčku světa a pozdější světovou jedničku Angelique Kerberovou. Jak na to vzpomínáte?
Vítězství nad Kerberovou je zatím největším v mé kariéře, hrála jsem tenkrát výborně. Vzpomíná se na to krásně. Pro tyto zápasy tenis hraji a doufám, že ještě nějaký takový přijde.

Nesvazovalo vás trochu, že obhajujete 65 bodů do žebříčku WTA?
Body mě až tak nesvazovaly. V tenise pořád nějaké odepisujete, a kdybych na to myslela, tak se z toho zblázním.

Jak se vám prostředí v Číně líbilo? Byla jste někdy předtím v Ču-chaji? V Číně aktuálně hraje challengery i váš přítel Jan Šátral. Letěli jste spolu? Jaká byla cesta?
Když se daří a vyhrajete turnaj, tak se vám líbí úplně všude! (úsměv) Předtím jsem byla v Číně pouze v Kantonu, kde se mi také dařilo. S Honzou jsme se potkali až v Ču-chaji. On přelétal z turnaje v Dubaji a já s trenérem jsme cestovali přes Frankfurt. Z Hongkongu do Ču-chaje jsme se vydali lodí a bylo to v pohodě.

Jaké bylo v Ču-chaji zázemí?
V Ču-chaji je nádherný areál s velkým centrálním dvorcem, kde se hrálo finále. Přišlo hodně lidí a vyhrála jsem. Bylo to fajn. (úsměv)

Na cestě do finále jste neztratila ani set. Byla jste spokojená se svou hrou? S čím konkrétně?
Hlavně jsem ráda, že jsem to zvládla bez toho, aby mě něco bolelo. Trenér říkal, že jsem hrála zápas od zápasu lépe a lépe. V každém utkání přišel nějaký krizový moment, ale vždy jsem to dokázala ustát lépe než soupeřka.

Psychologicky důležité bylo první vítězství nad Zarinou Dijasovou z Kazachstánu. Ta se vrací na kurty po osmi měsíční pauze. Mluví česky a mnoho let trénovala na Štvanici. Znáte se s ní? Jak ten zápas probíhal?
S Dijasovou se známe od mládí, hodně jsme toho proti sobě odehrály. Spolu se ale moc nebavíme, takže jsem to brala jako jakýkoliv jiný zápas. Věděla jsem, že se vrací po zranění a úplně jsem nevěděla, co od ní mohu očekávat. Je to výborná hráčka, která byla před rokem okolo třicátého místa na žebříčku.

V dalších zápasech jste porazila Jakupovicovou, Rusovou a Zanevskou. Jak ty zápasy vypadaly a která ze soupeřek vám dala nejvíce zabrat?
Všechny tyto zápasy byly náročné. V každém z nich bylo pár důležitých momentů, které jsem dokázala zvládnout a rozhodnout tím utkání ve svůj prospěch. Asi nejtěžší byl první set se Zanevskou, která do zápasu vstoupila výborně. Hrála rychle, riskantně a skoro bezchybně. Naštěstí jsem ale nezpanikařila a dokázala to otočit.

Ve finále jste po velké bitvě zdolala Saj-saj Čeng, která už vyhrála i turnaj WTA, 6:3, 2:6, 6:4. Co ten zápas z vašeho pohledu rozhodlo?
Se Saj-saj to byly takové šachy. Snaží se vás rozebrat pestrou hrou, výborně běhá, brání, čopuje i liftuje. Bylo důležité se nenechat donutit měnit svou taktiku a být stále agresivní, ale na druhou stranu nebýt netrpělivá. A také dobře servírovat. To se mi nakonec povedlo a v koncovce jsem to urvala. (úsměv)

Za výhru jste získala do žebříčku 80 bodů, což je víc než za postup do 3.kola v Indian Wells (65 bodů). Jak důležité jsou pro vás v tuhle chvíli body do žebříčku?
Pro mě je nejdůležitější, že mě nic nebolí a vyhrála jsem pár zápasů. To vás tenis hned víc baví. Trenér mi říká, ať body neřeším a makám, protože když budu hrát dobře, tak budu mít i dostatek bodů. (úsměv)

V Číně teď zůstáváte i na další turnaj v Šenčenu. Jaké jsou vaše další turnajové plány a jak se cítíte po zdravotní stránce?
Teď jsem po finále mírně rozbitá, ale snad se dám do středy do pořádku a zkusím zase něco uhrát i v Šen-čenu.