Mečbol i nadějné vedení byly málo! Berdych prohrál s Nišiokou a prohloubil své trápení

- Petr Šístek

Vedl 6:1, 5:2 a podával. V tu chvíli nic nenasvědčovalo tomu, že by Tomáš Berdych měl mít potíže s postupem do osmifinále prestižního turnaje Masters v Indian Wells. Jošihito Nišioka se ale ani za zdánlivě jasného stavu nevzdal, odvrátil mečbol, předvedl mimořádný obrat a po Ivo Karlovičovi si připsal do své sbírky další nesmírně cenný skalp.

Přitom japonský tenista vůbec nemusel v Indian Wells zápolit v hlavní soutěži. Ve finále kvalifikace totiž podlehl Eliasi Ymerovi, ale usmálo se na něj štěstí a díky pozdnímu odhlášení Richarda Gasqueta se dostal do soutěže. V prvním kole svému kvalifikačnímu přemožiteli vrátil porážku i s úroky, a poté si vyšlápl na dlouhána Iva Karloviče.

 Ve třetím kole se ale již zdálo, že jeho úspěšná pouť turnajem brzy skončí. Tomáš Berdych ale rázem začal na kurtu chybovat a tím dal svému soupeři šanci utkání otočit. „Když jsem prohrával 2:5, tak jsem se stále snažil najít způsob, jak na něj vyzrát. Myslím, že mi pak dal nějaké šance, a já jsem se pouze nadále snažil získat každý bod. Sice jsem se cítil, jako bych se nemohl pohybovat, ale zůstal jsem soustředěný a zkoušel jsem nadále bojovat,“ vyprávěl po utkání Nišioka.

Japonský tenista druhý set nakonec ukořistil v tiebreaku, v němž mu pomohla i dvojchyba soupeře za stavu 5:5, a povzbuzen mimořádným obratem šel záhy do vedení i v rozhodujícím třetím setu. Český tenista již podání soupeře prolomit nedokázal a po prohře 6:1, 6:7(5) a 4:6 si tak připsal další překvapivou porážku.

Dlouhé roky, kdy byl Berdych členem elitní desítky, byl obdivován především pro svou vyrovnanost výkonů. Ačkoliv se mu mnohdy nedařilo proti nejlepším světovým hráčům, bývalo pravidlem, že s níže postavenými tenisty neprohrává. V poslední době ale nastal zlom. V závěru minulé sezony si Berdych připsal překvapivé porážky s Gillesem Müllerem, Marcelem Granollersem či Nikolozem Basilašvilim a ani letos se mu zatím nepodařilo vrátit se do starých kolejí.

Po smolném úvodu sezony, kdy již ve třetím kole Australian Open narazil na pozdějšího šampiona Rogera Federera, nestačil v Rotterdamu na svého žebříčkového souseda Jo-Wilfrieda Tsongu. Následně ale velmi překvapivě podlehl Robinu Haasemu v Dubaji a nynější nezdar se šťastným prohercem z kvalifikace Nišiokou jen prohloubil jeho špatný vstup do sezony.

Zůstává tak otázkou, zda se dlouhodobé české jedničce podaří trápení prolomit a znovu zaútočit na průnik do elitní světové desítky. Již příští týden je na programu další turnaj Masters v Miami, po němž se tenisté začnou připravovat na antukovou sezonu.