V devíti letech trénovala dvanáct hodin denně, nyní Bouzková směřuje vstříc kvalifikacím grandslamů

- Petr Šístek

Osmnáctiletá Marie Bouzková sbírala četné tenisové úspěchy již v juniorské kategorii. Nyní se již věnuje zápolení mezi dospělými a naplno ukazuje svůj talent. Naposledy zazářila minulý týden ve floridském Orlandu, kde potvrdila roli nasazené jedničky a získala již druhý titul v letošním roce. Výrazně se tak přiblížila premiérové účasti v grandslamové kvalifikaci.

Rodačka z Prahy o sobě dala poprvé výrazněji vědět před třemi lety na juniorce Wimbledonu, kde společně s Maďarkou Galfiovou došla do finále čtyřhry. Tento úspěch byl ale teprve předzvěstí jejího famózního tažení následným US Open, kde ovládla turnaj dívek. Během pouti turnajem neztratila ani set a kupříkladu ve druhém kole hladce porazila současnou 64. hráčku světa Jelenu Ostapenkovou 6:3, 6:1. Ve finále pak korunovala svůj životní výsledek vítězstvím nad Anhelinou Kalininovou po výsledku 6:4 a 7:6(5).

O přístupu Marie Bouzkové k tenisu se tehdy pro ČTK a Radiožurnál rozpovídal její otec a trenér v jedné osobě Milan Bouzek, který dbá především na to, aby jeho dceru tenis bavil. „Chci, aby se ještě ve třiceti u tenisu smála. Aby neskončila v osmnácti jako většina holčiček, co tady dneska hraje. Mám rozum a dohlížím, aby nebyla přetrénovaná. Hlídám techniku. Já jsem v tomhle tolerantní,“ vysvětloval.

Přitom úspěchu Bouzkové podřídil mnoho. Jeho dcera již v devíti letech trénovala v proslulé Bollettieriho akademii od šesti od rána do šesti do večera. A kvůli ideálním tréninkovým podmínkám již deset let žijí střídavě v Evropě a v Americe. „Jdeme svojí cestou. Je to náročné, ale funguje to dobře. Maruška odmalička vyhrávala, to pomáhá,“ upozorňuje její otec. Finančně náročný tenisový život rodina Bouzkova pokrývá prostřednictvím vlastních investic a příjmů od sponzorů. „Kdo nemá připravený finanční plán, tak by se do tenisu vůbec neměl pouštět,“ konstatuje Milan Bouzek.

Z nejlepších světových tenistek talentovaná Bouzková obdivuje Serenu Williamsovou a Simonu Halepovou. „A i Petra Kvitová hraje skvěle, to se mi líbí. Je úžasné, co dokázala,“ dodává. Nyní se svými výkony zmíněným idolům pomalu přibližuje. Vydařil se jí především výlet do Austrálie, kde nejprve došla do semifinále v Burnie a následně získala velmi cenný titul v Perthu, kde ve finále otočila zápas s Markétou Vondroušovou.

Vynikající vstup do letošní sezony korunovala pražská rodačka již zmíněným triumfem na turnaji ITF v Orlandu, kde došla do finále bez ztráty setu a v závěrečném souboji uštědřila druhé nasazené Victorii Rodriguezové dokonce kanára. Díky dalšímu titulu by se aktuálně 242. tenistka žebříčku WTA měla přiblížit průniku do druhé stovky a neměly by jí uniknout kvalifikace nadcházejících grandslamových turnajů.

Redakce Tenisového světa se pokusila s Marií Bouzkovou uskutečnit rozhovor a na žádost tenistky byly otázky zaslány e-mailem jejímu otci. Milan Bouzek za otázky poděkoval, avšak jejich zodpovězení bohužel odmítl.