Památné zápasy #2: Strýcová vzpomíná na celonárodní pohoršení, Otakara Černého, skalp Li Na i první titul

- David Schlegel, video: David Soumar

Barbora Strýcová už hraje vrcholový tenis mezi dospělými patnáct let. Za tu dobu odehrála nespočet velkých zápasů. Vzpomínky na řadu z nich rezonují mezi tenisovými fanoušky dodnes. Ve druhém díle našeho seriálu zavzpomínáme na slavné finále turnaje ECM Prague Open z roku 2010, o kterém se bez nadsázky diskutovalo téměř v každé české domácnosti a mělo vskutku celospolečenský přesah. Zavzpomínáme také na 3. kolo Wimbledonu v roce 2014, kdy Barbora Strýcová porazila čínskou hvězdu a tehdy druhou hráčku světového žebříčku Li Na v posledním zápase její kariéry. A konečně se vrátíme také k finálovému zápasu v kanadském Québeku, kde Barbora Strýcová v září 2011 vyhrála svůj první a zatím jediný titul kariéry ve dvouhře na okruhu WTA.

18. července 2010 - finále ECM Prague Open: Barbora Strýcová - Agnes Szavayová (HUN) 2:6, 6:1, 2:6.

Tehdy čtyřiadvacetiletá Strýcová postupem do finále dosáhla největšího dosavadního úspěchu v kariéře. Zápas tehdy sledovali prezident republiky Václav Klaus či wimbledonský vítěz Jan Kodeš. "Ten zápas byl pro mě hodně velké zklamání. Bylo to doma v Praze, před mými rodiči, diváci byli úžasní a nepovedlo se mi to. Zápas byl moc vyrovnaný, nakonec jsem to nezvládla v koncovce. Agnes si to uhrála sama," hodnotila sportovní stránku zápasu po letech Barbora Strýcová.

Mnohem víc než o sportovní stránce tohoto utkání se však po zápase hovořilo o momentu za stavu 2:5 ve třetím setu. Zápas tehdy vysílala přímým přenosem Česká televize a Barbora Strýcová si za tohoto stavu zavolala na kurt svého tehdejšího manžela i trenéra Jakuba Herma-Zahlavu. Nově byli trenéři vybaveni mikroportem, takže fanoušci u televizorů mohli slyšet kompletní diskusi mezi trenérem a hráčkou. "Jenom to hraje na střed, pomalu a prostě mi mr.. v hlavě. To je celé. To je její taktika, pomalé míče na střed, nic jiného. Já na ni se.., mě nezajímá," říkala tehdy rozrušená česká tenistka.

O několik hodin později už o výrazivu Strýcové diskutovala celá republika. K incidentu se vyjadřovali politici, sportovci, novináři a komentátoři psali o události fejetony do politických rubrik. Někteří Strýcovou chápali, jiní se zalykali pohoršením. Neformálním vůdcem těch, kteří Strýcovou za její vulgární výrok odsoudili, se stal tehdejší šéf sportu České televize Otakar Černý. "Tahle dáma už před kamerami České televize žádný zápas hrát nebude," prohlásil tehdy pro Deník Sport. V anketě na serveru iDnes.cz však celkem téměř dvacet tisíc hlasujících chování Strýcové nepohoršovalo. Její výroky odsoudily jen tři tisícovky čtenářů.

"Ota Černý měl nějaké průpovídky, že jsem se chovala nevhodně a měl pravdu. To slovo jsem řekla, řekla jsem si ho pro sebe mému manželovi na kurtu. Nejhorší bylo, že když jsem to řekla, vůbec jsem si neuvědomovala, co se stalo. Já jsem si tehdy zavolala svého manžela a trenéra v jedné osobě a povídali jsme si o zápase. No povídali, spíše jsem v uvozovkách ječela, ale ne na plné kolo. Všichni se o tom ale začali bavit a odevšad znělo, jak si tohle můžu dovolit. Najednou mně přišlo, že nikdo v Česku nemluví sprostě a nikdo neumí říct ani "ty vole". A najednou kdo to řekne, je divný. Samozřejmě jsem z toho byla špatná, když jsem viděla, jaký to vyvolalo humbuk, ale pak postupem času, když jsem slýchala, že kvůli tomu nebudou malé děti hrát tenis, jsem se tomu všemu začala už smát. Přišlo mi to trapné, až ubohé a v České televizi jsem si od té chvíle zahrála dostkrát a myslím si, že třeba ještě něco přijde," usmála se Strýcová při vzpomínce.

Otakar Černý mezi tím po více než čtyřiceti letech v roce 2013 Českou televizi opustil a odešel do důchodu. "Nikdy jsme si to nevyjasnili a asi už bych si to s ním ani vyjasňovat nechtěla. Už to nemá cenu. Už se to stalo a stalo se to dávno," glosovala česká hráčka.

 

27. června 2014 - 3. kolo Wimbledonu: Barbora Strýcová - Li Na 7:6(5), 7:6(5).


V roce 2014 porazila Barbora Strýcová ve 3. kole Wimbledonu po skvělém výkonu druhou hráčku světa Na Li, která v témže roce vyhrála Australian Open. Zároveň šlo také o poslední zápas Číňanky na mezinárodní scéně. Pětatřicetiletá Na Li, která byla velkou kamarádkou Petry Kvitové, se vdala a má dceru Alise. Té je nyní rok a půl.

Tehdy v roce 2014 postoupily do čtvrtého kola hned čtyři Češky - kromě Strýcové ještě Kvitová, Šafářová a Smitková. Nejtěžší cestu měla tehdy jednoznačně Strýcová. "Tehdy jsem ve Wimbledonu postoupila do svého prvního čtvrtfinále na grandslamu a cestou tam jsem porazila celkem dobré hráčky, hlavně Na Li a pak v osmifinále i Carolinu Wozniackou. Hrála jsem fakt dobrý tenis," vzpomínala Strýcová.

Zápas s Li Na byl napínavý od prvního do posledního míčku. Češka výborně podávala a hrála velmi pestrý tenis. Na Li nevěděla, co má kdy od Strýcové čekat, a udělala nakonec 37 nevynucených chyb. "Pro Li Na tráva nebyl travnatý povrch ten, který má ráda a snažila jsem se toho využít. Chtěla jsem chytit začátek a pořád jsem si hlídala, aby mi neutekla a zůstala jsem v zápase. Když došlo na mečbol, kdy ona servírovala, tak jsme odehráli dobrou výměnu. Šla jsem po forhendu na síť a ona mě dlouhým úderem prohazovala. Rozhodčí zahlásil aut, já jsem už zvedala ruce a najednou jí vidím, jak si bere jestřábí oko a míček se na milimetr dotkl lajny. Nemohla jsem tomu absolutně uvěřit. Ona šla znovu na podání a dala debla. Naprosto jsem to nečekala a pak to byl neuvěřitelný pocit," připomínala si Strýcová báječné okamžiky.

Strýcová odehrála zápas skvěle takticky a v důležitých momentech dokázala zvolit proti vynikající soupeřce správnou herní variantu. "Tehdy to pro mě bylo jedno z největších vítězství kariéry. Spolu s výhrou nad Caroline Wozniackou, kterou jsem porazila o dva dny později," hodnotila.

18. září 2011 - finále turnaje v Québeku: Barbora Strýcová - Marina Erakovicová 4:6, 6:1, 6:0.

Je řada tenistek, které předváděly vynikající tenis, ale nikdy nevyhrály žádný turnaj na okruhu WTA. Jednou z nich je i legendární Ruska Anna Kurnikovová. Barbora Strýcová mezi ně nepatří a může za to turnaj v kanadském Québeku. Strýcová postoupila ve své kariéře zatím do finále turnaje WTA v sedmi případech. V Praze, Palermu, Lucemburku, Dubaji a dvakrát v Birminghamu odcházela z finále jako poražená. Pocit sladkého vítězství zažila jedině v září 2011, kde vyhrála Bell Challenge Open v Québeku.

"Na ten turnaj jsem původně neměla vůbec jet. Měla jsem předtím šňůru nepovedených turnajů, cítila jsem se hrozně a uvažovala jsem, že tam nepojedu. Nakonec jsem tam odjela sama a říkala jsem si, že si to pěkně užiju, nebudu to nijak hrotit a uvidíme. A najednou to šlo a byla jsem ve finále," vzpomínala Strýcová. Na cestě za titulem porazila postupně Šuai Čang, Mirjanu Lučičovou, Andreu Hlaváčkovou a Michaelu Krajicekovou. Ve finále jí pak čekala Novozélanďanka Marina Erakovicová.

"Na začátku jsem byla nervózní, nebyla jsem ve své kůži a prohrála jsem první set 4:6. Sedla jsem si na tu lavičku a říkala jsem si: "Co děláš? Je to finále, tak to zkus!" A najednou se něco změnilo. Hrála jsem míček po míčku, nic jsem neřešila a vítězství bylo moje. Byl to krásný pocit, ale smutné to bylo v tom, že tam nikdo se mnou nebyl," popsala svůj jediný singlový titul Barbora Strýcová, která má ve čtyřhře na svém kontě už dvacet titulů. Není bez zajímavosti, že se Strýcová s Erakovicovou střetla v Québeku ještě o dva roky později. Tehdy Novozélanďanka jasně vyhrála 6:2, 6:1...

Druhý díl památných zápasů Barbory Strýcové:

První díl památných zápasů Barbory Strýcové: