Nevěděla jsem co čekat, ale nakonec to bylo super, hodnotí Vondroušová svůj australský výjezd

- Jiří Vachtl, David Schlegel

Markétu Vondroušovou zastihl úvod letošní sezóny ve skvělé formě. Česká tenistka, která se v lednu vrátila do turnajového kolotoče po dlouhém zranění, už letos vyhrála neuvěřitelných 26 zápasů a stoupá tak světovým žebříčkem strmě vzhůru. Na začátku únoru se vydala na tři turnaje až do daleké Austrálie. Česká tenistka nám nyní v exkluzivním rozhovoru celý australský výjezd popsala.

Sedmnáctiletá Vondroušová letos vyhrála už dva turnaje. Začátkem února se pak rozhodla, že odletí ze zmrzlé Evropy za teplem. A tak se spolu s trenérem vydala do slunné Austrálie. „Turnaje byly dost silně obsazené a upřímně řečeno jsem nevěděla, co mám čekat, ještě když jsem na tom prvním turnaji hrála kvalifikaci. Ale nakonec to bylo super," prozradila na úvod rozhovoru.

Vondroušová se poprvé od své výhry v juniorské čtyřhře na Australian Open 2015 vrátila do země protinožců. Původně s ní měla jet i její spoluhráčka ze zmiňovaného grandslamu Miriam Kolodziejová. Těsně před odjezdem se však jejich plány změnily. „Miri nakonec onemocněla. Bylo to asi týden předtím. To mě dost mrzelo, protože měsíc je celkem dlouhá doba a ve dvou by to bylo určitě lepší,“ popisovala. „Ale nakonec jsme to s trenérem zvládli dobře,“ usmívala se česká juniorka.

Na prvním turnaji, který se hrál na jihu Austrálie ve městě Perth, musela Vondroušová do nevyzpytatelné kvalifikace. Po třech výhrách ji však nakonec zvládla. Na úvod hlavní soutěže ji pak čekala Chorvatka Mrdezaová. „Bylo to těžké první kolo,“ začala své hodnocení. „Ona skoro nekazí, běhá a je těžké jí to zabít," popisovala. Kromě soupeřky se musela vypořádat i s horkým australským počasím. „Bylo hrozné teplo, takže bylo dost náročné jen vydržet,“ postěžovala si. Ve třetím setu česká juniorka vedla už 4:1. Chorvatka však nic nevzdala a nakonec se dotáhla na skóre na 4:4. V důležitém gemu pak Vondroušová prohrávala 15:40. „Už jsem byla dost vyřízená, ale nějak se mi povedlo to otočit a dohrát to,“ popsala kritický moment zápasu.

Tato výhra Vondroušovou nastartovala k fantastickým výkonům. Česká tenistka si cestou do finále poradila ve dvou setech s Haddad Maiaovou, Honovou a Zidansekovou. „To jsem hrála dobré zápasy. Nejtěžší to bylo asi s Zidansekovou,“ řekla Vondroušová, která v tomto zápase prohrávala 3:5 ve druhém setu. Česká tenistka však čtyřmi gemy v řadě set otočila na svou stranu. Ve finále pak rodačku ze Sokolova čekalo české derby s Marií Bouzkovou. Vondroušová však přiznala, že moc nevěděla, co od zápasu očekávat. „My se ani moc neznáme, Maruška je hodně v Americe, takže se na turnajích ani nevídáme. Nikdy jsem s ní nehrála, takže jsem šla na kurt s tím, že budu hrát svou hru a uvidí se,“ řekla. Vondroušová začala zápas dobře, když rychle vyhrála první set 6:1. Následně na ni však dolehla únava z celého turnaje a Bouzková tak zápas otočila, když následující dva sety vyhrála 6:3 a 6:2. „První set jsem hrála dobře, ale pak už mi trochu docházely síly,“ přiznala česká tenistka. Během celého týdne panovaly v Perthu velká vedra a nejinak tomu bylo i během finálového zápasu. „Bylo 37 stupňů, takže už to bylo horší.“

Kromě vlny veder si hráčky na turnaji stěžovaly i na silný vítr. Vondroušová se však na počasí nikterak nevymlouvala. „Vítr nebyl příjemný, ale zvykla jsem si na to a nepřišlo mi to nijak šílené.“

Na druhém turnaji, který se hrál opět v Perthu, se česká tenistka díky dobrým výsledkům z minulého týdne dostala rovnou do hlavní soutěže. V té se Vondroušová výhrami nad Reixovou a Ahnovou probila do čtvrtfinále. „První kolo bylo dobré, ale druhé už bylo horší. Nehrála jsem nejlépe, ale zvládla jsem to, takže jsem byla ráda,“ začala své hodnocení druhého turnaje. Ve čtvrtfinále pak podlehla o rok mladší Australance Destanee Aiavaové 3:6, 6:7(3). Sedmnáctiletá Češka však odmítla, že by byla před zápasem s mladší soupeřkou nervózní. „Brala jsem to jako každý jiný zápas. Bohužel jsem nehrála dobře. Ona v důležitých chvílích zahrála vždy líp.“

Na třetí turnaj se musela přesunout z Perthu do dva a půl tisíce kilometrů vzdáleného Clare. „Byla to taková vesnička, ale počasí bylo podobné a kurty také, takže to nebyl zase tak velký rozdíl,“ porovnávala obě města. Na tento turnaj už mladá Češka využila tzv. chráněného rankingu, který ji posunul rovnou do hlavní soutěže. „Ten ranking mi udělali až když byl konec přihlášek na předchozích turnajích,“ vysvětlovala Vondroušová důvody, proč nemohla využít chráněného žebříčku už dříve.

K první utkání nastoupila v Clare proti Priscille Honové. Česká tenistka musela v prvním setu odvracet na svém podání soupeřčin setbol. Vondroušová to však zvládla a pak už domácí tenistce nedala šanci, když vyhrála devět her v řadě a zápas tak ovládla 7:5, 6:0. „Ze začátku jsem dost kazila a ona něco trefila. Ale po prvním setu už začala hodně kazit,“ hodnotila. Ve druhém kole se proti Kristie Ahnové česká tenistka nadřela o poznání víc. Američanka totiž za stavu 6:3 a 5:4 podávala do zápasu. Vondroušová ji však dokázala servis vzít a vynutila si nakonec až tiebrejk. V něm prohrávala 1:4, ale mladá Češka opět nic nevzdala a tiebrejk nakonec získala pro sebe. Třetí set už byl jednoznačný. Vondroušová v něm své soupeřce nadělila kanára. „Ona hrála dobře. Já jsem kazila a moc mi nešel servis. Až pak na konci druhého setu jsem začala hrát dobře. Třetí set už pak začala střílet a vyhazovala se,“ konstatovala česká tenistka.

Ve čtvrtfinále pak česká tenistka povolila Katie Boulderové uhrát pouze dvě hry. V následném semifinále na svůj předchozí výkon navázala a Francouzku Andrianjafitrimovou porazila 6:1, 6:3. „Zahrála jsem dobré zápasy," zhodnotila svoje výkony. Vondroušová tak první tři utkání na turnaji odehrála proti tenistkám, které už tento rok porazila. „Nad tím jsem ani moc nepřemýšlela," dodala Češka.

V samotném finále na ni pak čekala první nasazená Brazilka Haddad Maiaová, kterou Vondroušová na předchozím turnaji v Perthu porazila 6:2, 6:1. V tomto finále se však karta obrátila a česká tenistka prohrála 2:6, 2:6. „V tom prvním zápase ona nehrála dobře a já naopak ano. Ve finále to pak bylo přesně obráceně. Dobře podávala, což bylo důležité a já jsem naopak nedala první servis. Asi se dost rozehrála a nedala mi moc šanci,“ srovnávala česká tenistka oba vzájemné duely.

Vondroušová měla hrát v Austrálii i čtyřhru. Na prvním turnaji si ji měla zahrát s Barborou Krejčíkovou. Jenže jejich plány nakonec překazila silná účast lépe postavených soupeřek. „Bohužel jsme se nedostaly,“ smutnila česká tenistka. Na druhém turnaji v Perthu měla sedmnáctiletá Češka hrát se Slovenkou Kužmovou, ale ani tentokrát se obě tenistky do nabitého pavouka čtyřhry nedostaly.

Česká tenistka na závěr rozhovoru poodhalila své nejbližší turnajové plány. „Teď budu mít chvíli pauzu. Pak asi zkusím šedesátku ve Francii nebo pětadvacítku v Itálii. Ještě uvidíme.“