Památné zápasy #1: Strýcová vzpomíná na skalp Šarapovové i nejdelší zápas australské historie

- David Schlegel, video: David Soumar

Český tenis je pojem i v celosvětovém měřítku a redakce Tenisového světa vám chce přinášet to nejzajímavější, co se v něm děje. Nyní přicházíme s novou rubrikou, ve které budeme vzpomínat na památné zápasy českých tenistů a tenistek. Jako první jsme vyzpovídali 19. hráčku světa Barboru Strýcovou, se kterou jsme zavzpomínali na nejemotivnější zápasy její kariéry. Bylo to více než půlhodinové povídání a dnes vám přinášíme jeho první díl.

S Barborou Strýcovou jsme probrali první vyhraný turnaj mezi ženami v 16 letech, výhru na turnaji WTA v kanadském Québeku či triumf na juniorském Australian Open nad Marií Šarapovovou. Dotkli jsme se i finálové porážky na turnaji Praze s Agnes Szavayovou, po které vypukla celonárodně sledovaná kauza. Strýcová tehdy v přímém přenosu použila vulgární výrazy a tehdejší šéf sportu ČT Otakar Černý prohlásil, že si Strýcová už v České televizi nezahraje.

Nechyběly ani vzpomínky na velká dramata, například na zápas, v němž Strýcová odvrátila devět mečbolů. A rozebírali jsme i velké porážky, například období v srpnu 2015, kdy plzeňská rodačka vedla dvakrát během čtrnácti dnů 5:1 v rozhodujícím setu a prohrála. Strýcová připomněla i mečbol, který měla proti Venus Williamsové. Nezapomněli jsme ani na velké deblové zápasy, jako souboj, kdy Barbora Strýcová asistovala Martině Navrátilové při jejím návratu na Štvanici po dvaceti letech, nebo bitvu o bronzovou medaili na olympijských hrách či rozhodující zápas finále Fed Cupu proti Rusku.

28. ledna 2002 - finále juniorky na Australian Open: Barbora Strýcová - Maria Šarapovová 6:1, 7:5.

"Všechno už tehdy nasvědčovalo, že bude Maria velká hráčka. Byla vysoká, měla kolem sebe velký tým a Maria byla takový robůtek, který hraje tenis. Tehdy jsem byla v Melbourne se svým trenérem Honzou Havlem. Zápas jsme hráli na kurtě číslo 3 a byl pro mě moc dojemný," vzpomíná Strýcová, která následující rok svůj juniorský titul na Australian Open obhájila, když porazila Viktorii Kutuzovovou po setech 0:6, 6:2, 6:2 a stala se nejlepší juniorkou světa.

23. ledna 2016 - 3. kolo na Australian Open: Barbora Strýcová - Garbiňe Muguruzaová 6:3, 6:2.

"Australian Open je spolu s Wimbledonem můj nejoblíbenější grandslam. Každoročně se tam moc těším a cítím se tam hrozně fajn. Organizace turnaje je tam úžasná. Je to tam hrozně nenásilné a pohodové. Zápas s Garbiňe se mi moc povedl. Ten den se asi necítila úplně dobře a podařilo se mi ji zaskočit. Vracela jsem všechny její rány a hodně dobře jsem se hýbala na nohou. Ona byla dost nejistá a necítila se fajn, dělala chyby. Dařilo se mi držet taktiku a ten zápas se mi moc povedl," zavzpomínala na skalp tehdejší světové trojky ze Španělska. Strýcová všechny tři ostatní souboje s Muguruzaovou prohrála, ale v tom nejdůležitějším dokázala zvítězit.

Ze zápasu Strýcová - Muguruzaová je veřejně dostupný sestřih zápasu. (Z ostatních utkání prezentovaných v tomto dílu video k dispozici není, a proto ho neuvádíme.) 

12. května 2002 - finále turnaje v Edinburghu (25 000 USD): Barbora Strýcová - Sofia Arvidssonová 4:6, 6:4, 7:6(2).

"Vzpomínám si na to, jako kdyby to bylo dneska," usmívala se Strýcová. "Letěla jsem tam se svým trenérem Honzou Havlem. Za to, že jsem byla první na světě v juniorkách, jsem dostala tři divoké karty na turnaje s dotací 25 000 dolarů a jedním z nich byl právě turnaj v Edinburghu. Pamatuju si, že za turnaj jsme byli celkem třikrát vystěhovaní, protože hlásili, že hoří v hotelu. Ten zápas mi utkvěl v paměti. Bylo to pro mě první dospělácké finále a byla jsem hrozně nervózní. Navíc jsem hrála proti Sofii, kterou velmi dobře znám. Hrálo se to na zelené antuce v takové nádherné díře na centrálním dvorci. Zápas to byl velmi těžký a nakonec jsem to vybojovala," popisovala Barbora Strýcová. Dle dobových pramenů v souboji dvou teenagerek podávala Arvidssonová za stavu 5:4 a 6:5 v rozhodujícím setu dvakrát na vítězství a Strýcovou braly křeče do nohou. Tehdy šestnáctiletá Strýcová se celý týden potýkala s rýmou a během zápasu prý často ztrácela nervy i servis. "Ztráty servisu končily křikem a házení raketou," psaly skotské národní noviny The Scotsman.

24. června 2003 - 1. kolo ve Wimbledonu: Barbora Strýcová - Taťjana Perebijnisová 4:6, 7:5, 9:11.

"Pamatuju si, že jsem se poprvé kvalifikovala do hlavní soutěže ve Wimbledonu, ale tenhle zápas si tedy moc nepamatuji. Taťjanu Perebijnisovou znám, ale tenhle zápas fakt nevím. Možná jsem ho vytěsnila z paměti," krčila rameny Strýcová. Ta na cestě do hlavní soutěže tehdy porazila v kvalifikaci postupně Holanďanku van Exelovou, Italku Serraovou-Zanettiovou a Češku Evu Birnerovou a bez ztráty setu postoupila do hlavní soutěže.

18. a 19. ledna 2010: 1. kolo Australian Open: Barbora Strýcová - Regina Kulikovová 7:6(5), 6:7(10), 6:3.

"To byl nejtěžší zápas na psychiku, který jsem v té době asi hrála. Hodně tehdy pršelo a hrály jsme ten zápas dva dny a přes čtyři hodiny. Každá výměna byla tak dvacet balonů přes síť a bylo to hodně vypjaté. Hrály jsme obě podobným stylem a hodně jsme pinkaly a nechtěly jsme jedna druhou k ničemu pustit. Nakonec mi Regina po zápase ani nepodala ruku, protože byla z té porážky hodně nešťastná a její trenér se pak omlouval mému trenérovi, že tohle se nesmí dělat. Bylo to neskutečně unavující, hodněkrát jsme odcházeli z kurtu kvůli dešti a v jednu chvíli jsem si řekla, že už tam nejdu a v koridoru jsem se tam rozbrečela. Nakonec jsem to nějak zvládla," dodala ke 4 hodiny a 19 minut dlouhé bitvě.

Ve své době to byl nejdelší zápas historie na Australian Open mezi ženami a druhý nejdelší vůbec na ženském okruhu. O rok později ho ještě překonaly o 25 minut Schiavoneová s Kuzněcovovou (Italka vyhrála 6:4, 1:6, 16:14). Strýcová tehdy vedla 7:6/5) a 4:2, za stavu 5:4 pak měla při podání soupeřky výhody tří mečbolů, žádný nevyužila a za stavu 7:6(5), 5:6 byl zápas poprvé přerušen. V tiebreaku vedla Strýcová 6:3 a měla další tři mečboly, následně pak promarnila i sedmý mečbol a nakonec zkrácenou hru prohrála 10:12. V první hře rozhodující sady si udržela Kulikovová servis a šlo se znovu do šaten. Při dalším dějství otočila Strýcová na 4:3 a podávala. Ve chvíli, kdy měla Kulikovová brejkbol, byl zápas opět přerušen a dohrávalo se další den v úterý.

V dohrávce následující den nakonec Strýcová udržela servis a při podání Kulikovové proměnila hned první mečbol, celkově osmý. Kulikovová si na Australian Open spravila chuť následující rok, kdy udolala v dalším maratónu v prvním kole Danielu Hantuchovou 9:7 v rozhodujícím setu. Brzy na to však ve 23 letech odehrála svůj poslední turnaj na ženském okruhu a ukončila kariéru.