ATP

Epický tie-break Murray zvládl v poměru 20:18 a postoupil do semifinále

- Radek Štohl

Tohle mohla být pro turnaj v Dubaji další rána! Po vyřazení Stana Wawrinky, Rogera Federera a Tomáše Berdycha přišel málem štědře dotovaný podnik také o největší hvězdu. Andy Murray v utkání s Philippem Kohlschreiberem prohrál úvodní set 6:7, v tom druhém musel v další zkrácené hře odvrátit sedm mečbolů, aby vydřel závěrečnou sadu, ve které vyhrál 6:1.

Britský tenista měl před čtvrtfinálovým duelem cestu k titulu téměř otevřenou, všichni jeho největší konkurenti postupně odpadli. Ve čtvrtfinále ho ovšem čekal nevyzpytatelný Philipp Kohlschreiber.

Úvodní set si oba hráči drželi svá podání a sada tak musela dojít do zkrácené hry. V ní měl pevnější nervy Němec, který tie-break ovládl 7:4.

Ve druhém dějství Murray nedokázal za stavu 5:3 dopodávat set do vítězného konce a tak na řadu opětovně přišla zkrácená hra. V ní nejprve nejvýše nasazený tenista na turnaji vedl 6:4, tyto dva setboly mu však nestačily k tomu, aby sadu uzavřel. Další důležitý minibrejk nastal ve chvíli, kdy podával Kohlschreiber a stav byl 6:6. Skot však ani na potřetí nedokázal udržet pevné nervy. O dost dramatičtější situaci viděli diváci za stavu 9:8 pro německého hráče, který měl poprvé mečbol. Měl však smůlu, že jeho soupeř v té chvíli vytasil asi nejlepší úder dne, kdy za síť poslal nádherný forhendový kraťas a na ten byl starší tenista bezradný. Poprvé měl 29. hráč světa vše ve svých rukou, když vedl 14:13 a podával, ale ani v tento okamžik nemohl slavit. Vyvrcholení tie-breaku nastalo za stavu 18:18, kdy outseider zápasu neuspěl na svém druhém podání a dovolil tak protivníkovi podávat poosmé na vítězství ve druhém setu. Tentokrát již světová jednička svůj úkol splnila a po 31 minutách ve zkrácené hře poslala zápas do závěrečné sady. Kohlschreiber neuvyžil ve druhém dějství sedm mečbolů, hned třikrát o tom v tie-breaku mohl rozhodnout při svém servisu. Od roku 2007 se jednalo o nejdelší tie-break v mužském tenise, v té době na Australian Open Tsonga porazil Rodicka rovněž 20:18.

Závěrečný set byl již jasně v režii devatadvacetiletého favorita, který nejprve ve třetí hře odvrátil brejkbol, aby v následujícím gemu prolomil soupeřovi podání. Jelikož se tato situace opakovala ještě jednou, mohl rodák z Glasgowa za stavu 5:1 v klidu utkání dopodávat a postoupit do semifinále. V něm narazí na vítěze utkání Donskoj/Pouille. Dvojnásobný vítěz Olympijských her tak nadále může snít o první trofeji z Dubaje. 

Uplynulé tie-breaky, které skončily 20:18:

Tsonga - Roddick - Australian Open 2007

Acasuso - Phau - Toronto 2006

Federer - Safin - Turnaj Mistrů 2004

Ivaniševič - Rusedski - Queen´s 1997

Ivaniševič - Nestor - US Open 1993