WTA

Šafářová zatím mimo klub: Třicátnicemi s titulem jen Navrátilová, Novotná a Koukalová

- Ivo Horký

Zatím to dokázaly pouze tři Češky. Copak? Vyhrát turnaj po svých 30. narozeninách! Rozšířit tenhle unikátní klub mohla Lucie Šafářová, ovšem finálovou bitvu na turnaji v Budapešti těsně nezvládla.

Osmý titul v kariéře jí v maďarské metropoli uplaval mezi prsty, po třísetové přetahované nakonec s domácí Babosovou ve finále padla. Smůla, Šafářová totiž mohla dominovat hned na svém prvním turnaji, do něhož vstupovala coby třicátnice!

Brněnská rodačka svůj premiérový turnajový primát na okruhu WTA získala 1. května 2005, když na antuce v Estorilu přetlačila Číňanku Li Na. To jí bylo sladkých osmnáct. Nyní, po téměř 12 letech, se stále bije o vavříny. Před pár týdny, přesně v den svých kulatin, prohrála v semifinále turnaje v Taipei s Číňankou Šuaj Peng. Do Budapešti tedy jela vůbec poprvé coby třicátnice a téměř triumfovala. Chyběl jí udělat poslední krůček, stejně jako loni v červnu Barboře Strýcové. Ta ve věku 30 let a 3 měsíce neuspěla na trávě v Birminghamu až ve finále proti Američance Keysové.

A tak nadále pouze třem českým rodačkám se podařilo vyhrát turnaj WTA se třemi křížky na krku. Legendární Martina Navrátilová to, samozřejmě už s americkým občanstvím, dokázala hned v 45 (!) případech, svůj poslední 167. titul v kariéře získala v pařížské hale ve věku přes 37 let. Jednou se to povedlo i Janě Novotné a před třemi roky Kláře Koukalové. Kdo bude další? Lucka, Bára, anebo snad někdo jiný?

Tituly Češek po třicítce

Martina Navrátilová 45x
(poslední 37 let a 4 měsíce)

1994 Paříž Indoor (finále: Halardová 7:5, 6:3)

 Jana Novotná 1x

(30 let a 4 měsíce)

1999 Hannover (finále: V. Williamsová 6:4, 6:4)

Klára Koukalová 1x
(32 let a 1 týden)

2014 Florianopolis (finále: Muguruzaová 4:6, 7:5, 6:0)