Tomáš Berdych ukončil spolupráci s trenérem Danim Vallverduem

- Petr Šístek

„Mé poslední výsledky nejsou takové, jak jsem si představoval. Nejsem tenista na začátku kariéry, a tak jsem musel jednat rychle, když jsem pocítil potřebu změny,” vysvětluje dlouhodobá česká jednička. Jak dodává mluvčí českého daviscupového týmu KAREL TEJKAL, rozhodnutí není bezprostřední reakcí na jeho poslední výsledek.

Rodák z Valašského Meziříčí se na konci roku 2014 rozhodl nenásledovat trend takzvaných „superkoučů“ a po dlouholeté úspěšné spolupráci s Tomášem Krupou oslovil venezuelského trenéra Daniho Vallverdua. Od dobrého přítele a bývalého člena týmu Andyho Murrayho očekával zlepšení jeho konkurenceschopnosti v zápasech proti nejlepším tenistům a jeho hlavním cílem bylo pokusit se dobýt kýžený grandslamový titul.

Pod jeho vedením zažil skvělý vstup do loňské sezony a v květnu se propracoval na své dosavadní kariérní maximum, kterým je 4. místo žebříčku ATP. Také se dokázal pošesté v řadě kvalifikovat na Turnaj mistrů a rok hodnotil jako úspěšný, i když se mu proti nejužší špičce dařilo o poznání méně, než v letech minulých.

Vstup do letošní sezony ale byl z pohledu Berdycha nejhorší za celé období, kdy se od Wimbledonu 2010 drží nepřetržitě v první desítce. Z důvodu neobhájení úspěšných výsledků zejména v Monte Carlu a na Australian Open českému tenistovi nyní reálně hrozí, že elitní společnost opustí. Z toho důvodu se rozhodl pro razantní krok a spolupráci s Vallverduem končí těsně před druhým grandslamovým turnajem.

„Tomáš nového trenéra zatím vybraného nemá, dnes cestuje do Paříže, kde se bude připravovat na Roland Garros. Ale právě proto, že musí jednat rychle, nebude hledání nového kouče záležitostí dlouhých měsíců,“ vysvětluje Tejkal. Bude zajímavé sledovat, zda se Berdychovi podaří zastavit výkonnostní pokles a odvrátit vyklizení těžce dobytých a obdivuhodně udržovaných pozic.