Po kanáru velká dřina. Dokázala se zvednou a dostat mě pod tlak, svěřila se Šafářová

- Jan Vojkůvka

Dobré vzpomínky na Budapešť v Lucii Šafářové přetrvávají, ač se jí v maďarském hlavním městě nikdy moc nedařilo. „Jsem šťastná, že tu mohu být. Letos poprvé mají halový turnaj. Je skvěle organizovaný a jsem ohromena prostředím,“ řekla Češka po úspěšném vstupu do turnaje.

Zápas s Magdou Linetteovou se vyvíjel výborně, česká tenistka vedla 6:0, 3:1 a vypadalo to na krátký proces s polskou sokyní. Jenže situace se začínala komplikovat a Lucka se trápila na dvorci dvě a půl hodiny, než mohla vítězně zatnout pěst a vychutnat si večerní postup do druhého kola.

Náročné pondělí však přineslo její sedmou výhru v sezoně a Šafářová opět potvrdila, že pevné nervy ji rozhodně neschází. „Hrála jsem velmi dobře až do stavu 3:1 ve druhém setu, kdy jsem prohrála pár gemů,“ píše se na oficiálních stránkách WTA.

„Magda se dokázala zvednout a ke konci druhé sady hrála velmi dobře. Dobře servírovala a vyvíjela na mě tlak,“ přiznala Šafářová. „Snažila jsem se s tím vypořádat, hrát svou hru a čekat na příležitosti,“ vypoveděla česká hráčka, která nakonec soupeřku udolala ve třetím setu, v němž čelila v osmé hře třem brejkbolům. „Jsem šťastná, že jsem tiebreak vyhrála.“

„V tiebreaku se mi dařilo dobře servírovat a hrát agresivněji. Vynutila jsem si od ní pár chyb,“ těšilo Šafářovou, jež vyhrála 7:4.

Aktuálně sedmačtyřicátá hráčka světa moc dobře ví, že v případě slušného výsledku, by ji budapešťská mise mohla přinést návrat do nejlepší čtyřicítky na rankingu. Nechce se ale zbytečně vystavovat tlaku a hodlá jít zápas od zápasu. V tom dalším se střetne se Su-Wei Hsieh, kterou v předchozích dvou letech dvakrát porazila a favoritkou bude i v Maďarsku.

„Je to určitě složitá soupeřka, protože dokáže kombinovat rychlé údery se spoustou slajzů a kraťasů. Těším se na ni,“ podotkla světová deblová dvojka a vítězka nedávného Australian Open po boku Američanky Mattekové-Sandsové.

Šafářová v Budapešti hrála v letech 2008, 2009 a 2013 na tehdejším antukovém turnaji, ale její účast měla vždy velmi krátkého trvání a ve dvouhře si v Maďarsku až do toho týdne zapsala jen jednu výhru a tři porážky. Pomůže ji změna povrchu k celkové pozitivní bilanci?