Nemá cenu tam jít s jiným cílem než zvítězit, říká Jebavý před prvním turnajem ATP v sezoně

- David Schlegel, Petr Šístek

Před týdnem se premiérově objevil v elitní stovce deblistů. Povzbuzen tímto úspěchem si Roman Jebavý po boku Igora Zelenaye došel v Cherbourgu pro první titul sezony. Nyní míří ještě o patro výš. S Jiřím Veselým bude hrát na turnaji kategorie ATP v Marseille. A s většími turnaji jsou spojeny i případné vyšší bodové zisky. Sedmadvacetiletý sympaťák tak může učinit další výrazný krok ke splnění svého snu - účasti na grandslamu.

Velká gratulace k vítězství v Cherbourgu. Co podle vás rozhodlo finálové utkání?
Děkujeme za gratulaci. V zápase mi přišlo, že jsme byli od začátku na kurtu tou lepší dvojicí. To potvrzuje i fakt, že jsme si vypracovali jedenáct brejkbolů a soupeřům jsme nabídli pouze jeden. Ale nedařilo se nám je proměňovat, soupeři na ně vždy zahráli velmi dobře.

Marcan s Weissbornem před finálovým zápasem vyhráli sedm zápasů v řadě. Neměli jste z nich strach?
Strach jsme neměli. O jejich výsledcích jsme samozřejmě věděli a tušili jsme, že nás nečeká nic jednoduchého, ale celý turnaj jsme hráli dobře a do zápasu jsme šli s jasným cílem zvítězit. A naštěstí se nám to podařilo.

Jak jste se na utkání připravovali?
Den před zápasem jsme se šli podívat na jejich čtvrtfinále, ale oba soupeře jsem velmi dobře znal, odehrál jsem s nimi velký počet zápasů. Tušili jsme, co nás čeká a do čeho jdeme.

Jedinou letošní porážku jste jim připravili v Koblenzi vy s Lukášem Rosolem. Vzpomněl jste si na ten zápas?
Vzpomněl jsem si na něj. S Lukášem jsme je tehdy hned brejkli a diktovali jsme hru. Povedlo se nám přesně to, co tentokrát ve finále ne. Oni hráli mnohem lépe a myslím, že se zápas hrál opravdu na kvalitní úrovni.

Až do finále jste neztratili ani set, od čtvrtfinále jste si prohráli jedinkrát vlastní servis a za poslední dva zápasy jste soupeřům nabídli jediný brejkbol...
Měli jsme dost těžký los hned od prvního kola, ale naštěstí nás to namotivovalo ke skvělým výkonům již od začátku turnaje. Dařilo se nám dodržovat stanovenou taktiku.

Jaký zápas byl na cestě do finále nejtěžší?
Všechny zápasy byly ohromně těžké. První i druhé kolo rozhodovalo pár míčků, které jsme zvládli a oba zápasy jsme proti kvalitním soupeřům vyhráli 2:0 na sety. V semifinále nám pak už vyšlo všechno, na co jsme sáhli, a soupeře jsme drtili.

S Igorem Zelenayem jste až do letoška hráli jen tři zápasy a všechny jste prohráli. Jeden z nich byl dokonce předloni v Cherbourgu. Jak jste se dávali dohromady? Vzpomněl jste si na vaši společnou bilanci?
Poprvé jsme se dali dohromady před dvěma lety. Sice jsme pokaždé prohráli v prvním kole, ale nutno dodat, že jsme měli velmi těžké losy a vždy jsme prohráli až v rozhodujícím supertiebreaku. Byl to docela smolný začátek spolupráce. Ale věděli jsme, že jsme spolu nehráli vůbec špatně a domluvili jsme se teď na pár turnajů, tak doufám, že toho společně dokážeme ještě více.

S Igorem Zelenayem jste před Cherbourgem hrál už na challengeru v Budapešti, kde jste ve čtvrtfinále dali Bašičovi s Borsosem v prvním setu kanára, abyste druhý set prohráli v tiebreaku 7:9, a následně jste prohráli supertiebreak. Co vám chybělo k vítězství a nenalomilo to trochu vaši psychiku?
Minulý týden jsme v Budapešti začali turnaj dobrým výkonem v úvodním kole, ale ve druhém jsme bohužel po skvělém začátku pravděpodobně doplatili na drobné podcenění soupeřů. Nedařilo se nám je brejknout a tiebreaky jsme prostě nezvládli, úplně jsme v nich vypadli z rytmu. K vítězství chyběl malý krůček, ale radši bych se už k tomu nevracel, byl to smolný zápas se vším všudy. Člověku to samozřejmě nikdy nepřidá, ale snažili jsme se na to co nejdříve zapomenout a jet dál. To se nám naštěstí v Cherbourgu podařilo.

Předtím jste absolvoval challengery v Rennes se Stachovským a v Quimperu se Sančičem. Na obou turnajích jste vyhráli jeden zápas, ale pak jste ve třech setech prohráli ve čtvrtfinále. Kde vidíte příčiny porážek a byl jste s těmi vystoupeními spokojený?
Začátek roku byl takový smíšený. Hned na prvním turnaji jsem s Honzou Hernychem vyhrál MČR v Plzni, následně jsem s Lukášem Rosolem odehrál skvělý turnaj v Koblenzi, kde nám titul sebral rozhodčí. Poté jsem v Rennes i Quimperu předvedl dobrý výkon, ale bohužel vždy něco málo chybělo a prohráli jsme o pár míčků. O to víc jsem rád, že se to teď podařilo a doufám, že mě to nastartuje a začnu takto vyrovnané zápasy vyhrávat.

Nyní vás čeká čtyřhra s Jiřím Veselým na turnaji ATP v Marseille. Už jste spolu hráli turnaje ATP,  dvakrát v Umagu a jednou v Istanbulu, na premiérové vítězství ale čekáte. Cítíte, že teď máte největší formu, aby to přišlo? A kdy jste byli s Veselým nejblíže výhře?
Na předchozích společných turnajích to bylo docela smolné. Jednou jsme prohráli ze tří mečbolů a podruhé 8:10 v rozhodujícím supertiebreaku. Vloni v Umagu jsme měli skvělý los, ale Jirka se bohužel zranil a nemohli jsme ani nastoupit. Teď se určitě už delší dobu cítím v nejlepší formě, v jaké jsem kdy byl, takže doufám, že to ukážu i v Marseille. Těším se na to. S Jirkou jsme vyhráli hodně menších turnajů, a poté i challenger v Praze na Spartě, takže doufám, že se nám to sejde a uděláme i nějaký hezký výsledek na větších podnicích.

Soupeřem vám nyní bude domácí dvojice Jeremy Chardy - Jonathan Eysseric. Co na los říkáte?
Na těchto turnajích se už s lehkým losem nesetkáte. Kdybych to měl zhodnotit, tak si myslím, že je to průměrný los, možná trošku horší, ale určitě by se tam našly i silnější týmy. Pokusíme se podat co nejlepší výkon a uvidíme, jak to dopadne. Rozhodně tam nemá cenu jít s jiným cílem, než zvítězit.

Jaké máte další turnajové plány?
Po Marseille pojedu na challenger do Vratislavi, kde budu opět hrát s Igorem Zelenayem. Poté spolu odlétáme do Číny na dva turnaje, ale ještě nevíme na jaké. To bude záležet na tom, jak se nám bude dařit ve Vratislavi. Další plán zatím nemám, bude se odvíjet od toho, jak se mi bude dařit a jestli si zlepším žebříček, abych mohl hrát lepší turnaje kategorie ATP 250 či grandslamy.