Češi v akci: Štěpánek i Pavlásek postoupili do 2. kola kvalifikace Roland Garros

- Petr Šístek

Zápasy prvního kola mužské kvalifikace byl v Paříži zahájen druhý grandslam sezony. Oba čeští tenisté vystupovali do svých zápasů v roli favoritů. Soupeřem veterána Štěpánka, který je v pavouku dvacátým nasazeným, byl po zranění se vracející Cedrik-Marcel Stebe s nímž má od roku 2012 pozitivní vzájemnou bilanci. Karvinský rodák potvrdil dosavadní velmi dobré výsledky v průběhu letošní antukové sezony a o 12 let mladšího soupeře za 92 minut přehrál dvakrát 6:4.

Adam Pavlásek byl v Barlettě jedinou výhru od premiérového průniku do první světové stovky, ale od té chvíle se mu přestalo dařit a na challengerech v Ostravě i v Římě skončil hned v 1. kole, takže do Paříže nepřijížděl v příliš dobrém herním rozpoložení. Na úvod neměl zrovna lehkého soupeře, když jakožto jednadvacátý nasazený poměřil síly s Chilanem Gonzalem Lamou. V první sadě dokázal soupeři dvakrát sebrat servis a zvítězil poměrem 6:3, v sadě druhé se ale totéž podařilo i soupeři o vítězi tak musel rozhodnout až třetí set. V něm bylo několik zvratů, nejprve Pavlásek získal servis soupeře a ujal se vedení 2:1, následně si ale vybral slabší moment a prohrával již 2:4. Poté ale dokázal utkání ziskem čtyř her v řadě otočit a přerušil tak více než měsíční čekání na výhru.

V posledním týdnu před Roland Garros se tradičně hrají dva antukové turnaje ATP, v Nice a Ženevě. Právě ve Švýcarsku již odehrál úvodní zápas Lukáš Rosol, jenž poměřil síly se španělským kvalifikantem Robertem Ortegou-Olmedou, pro kterého šlo o první zápas na okruhu ATP v kariéře. Český tenista v utkání potvrdil roli výrazného favorita, ani jednou nepřišel o vlastní servis a svého soupeře v prvním vzájemném zápase porazil 6:3 a 6:4.

Na challengeru v Mestre se dnes představí dva Češi. Marek Michalička v pravé poledne zvládl souboj o start v hlavní soutěži, když v závěrečném kole kvalifikace přehrál Mateje Sabanova po setech 6:3 a 7:5. Ve druhém setu vedl Michalička již 5:1 a 40:30 při svém podání, přesto si situaci notně zkomplikoval, neproměnil dva mečboly a soupeř dokázal dotáhnout na 5:5. Nakonec však cenné tři body za postup z kvalifikace získal český tenista. Body ho posouvají k branám premiérového postupu do kvalifikace ve Wimbledonu. Jistotu by získal v případě postupu do druhého kola.

Robin Staněk zvládl své úvodní představení na challengeru v italském Mestre! Český tenista se od březnových challengerů v Mexiku výrazně výsledkově trápil, v zápase s domácím Alessandrem Begou však utkání dovedl do vítězného konce. Aktuálně 273. hráč světa úvodní set ovládl v poměru 6:2, druhá sada došla až do zkrácené hry, ve které Staněk dovedl utkání do vítězného konce.

Finálovým kolem kvalifikace dnes také pokračuje v pořadí druhý český turnaj kategorie futures hraný na pražských Spojích. Podrobné zpravodajství z místa můžete sledovat ZDE.

ATP/WTA

Roland Garros (muži, antuka, 1. kolo kvalifikace)

RADEK ŠTĚPÁNEK (129.) - Cedrik-Marcel Stebe (GER, 981.) 6:4, 6:4

ADAM PAVLÁSEK (133.) - Gonzalo Lama (CHI, 181.) 6:3, 3:6, 6:4

Ženeva (muži, antuka, 1. kolo dvouhry)

LUKÁŠ ROSOL (68.) - ROBERTO ORTEGA-OLMEDO (ESP, 310.) 6:3, 6:4

Nice (ženy, antuka, 1. kolo čtyřhry)

RENATA VORÁČOVÁ, Šúko Aojamová (JAP) - Raluca Olaruová (ROU), Stephanie Vogtová (LIE)

CHALLENGERY

Mestre (muži, antuka, 3. kolo kvalifikace)

MAREK MICHALIČKA (247.) - Matej Sabanov (CRO, 869.) 6:3, 7:5

Mestre (muži, antuka, 1. kolo)

ROBIN STANĚK (273.) - Alessandro Bega (ITA, 280.) 6:2, 7:6

ITF/FUTURES

Praha (muži, CZE2, antuka, 2. kolo kvalifikace)

AKTUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PRAHY SLEDUJTE ZDE

Brcko (muži, BIH2, antuka, 3. kolo kvalifikace)

DANIEL ORLITA (1858.) - Kiril Kivattsev (RUS, 1466.) 2:6, 2:6

Bol III (ženy, antuka, 2. kolo kvalifikace)

KRISTÝNA HRABALOVÁ (1124.) - Mirijam Siljičová (CRO, -) 5:7, 6:4, 6:0

NATÁLIE CVÁČKOVÁ (-) - Jelena Stojanovicová (AUS, 1187.) 4:6, 0:6

TEREZA KOPLOVÁ (-) - Daniela Vukovicová (-) 2:6, 4:6