Sinner světovou jedničkou? Wilander nečekaně zkritizoval zavedený systém

- Jan Vojkůvka

Novou světovou jedničkou se v pondělí stal italský tenista Jannik Sinner, v pořadí devětadvacátou. Takřka nikdo nepochybuje, že si to zaslouží, vždyť jen letos vyhrál 33 zápasů a prohrál jen třikrát (a jednou do zápasu nenastoupil), přičemž se musel vypořádat i se zraněním kyčle. Slovíčko takřka je ale velmi důležité. Podle švédské legendy a pracovníka Eurosportu Matse Wilandera je totiž skutečnou světovou jedničkou někdo jiný.

Od začátku roku posbíral Jannik Sinner 5300 bodů. Když se to spojí s body z druhé poloviny minulého roku, má na kontě 9480 bodů, tedy nejvíc ze všech. Letos vyhrál Australian Open, menší halový turnaj v Rotterdamu a tisícovku v Miami, k tomu byl v semifinále v Indian Wells, Monte Carlu a naposledy na Roland Garros, kde svým výsledkem potvrdil posun do čela světového žebříčku.

Navzdory tomu, že systém, který počítá výsledky za uplynulých 52 týdnů, je zavedený a v mnohém spravedlivý, Švéd Mats Wilander si nemyslí, že je post světové jedničky ve správných rukách.

K tomuto názoru jej vede fakt, že Sinner na Roland Garros prohrál semifinále s Carlosem Alcarazem, který si pak dokráčel pro titul. Podle Wilandera je Alcaraz skutečnou světovou jedničkou, což řekl v rozhovoru pro francouzský deník L'Equipe.

„Alcarazovi je teprve 21 let a ukázal, že k vítězství nepotřebuje hrát nejlepší tenis, to je znakem těch největších,“ řekl Wilander, jenž ocenil fakt, že i přes velmi častá zranění, která mu zhuntovala antukovou část sezony, se dokázal na Roland Garros prodrat až ke své třetí grandslamové trofeji.

„Jeho šance vyhrát další grandslamy jsou velmi vysoké, a to ne kvůli jeho úderům, ale kvůli jeho myšlení a odvaze, je neuvěřitelný. Kontroluje výměny a zdá se, že zápasy jsou vždy o něm. Má obrovský arzenál a jsem si jistý, že po velké trojce (Djokovič, Federer, Nadal, pozn. redakce) je pro náš sport opravdovým darem z nebes,“ pokračoval Wilander, jenž následně trochu znevážil posun Sinnera do čela žebříčku a zkritizoval zavedený systém.

„Sinner novou jedničkou? Být jedničkou je jen záležitost počítačů, jsou to jen data. Lidé budou vždycky dávat přednost živému tenisu před strojem,“ rýpl si. Fakt, že Sinner byl za uplynulých 52 týdnů nejlepším, jej zkrátka nepřesvědčil.