Valentové se o triumfu zdálo. Teď se chci přesunout mezi ženy, plánuje grandslamová šampionka

- Filip Lefenda

Poprvé v historii došlo na některém z grandslamových turnajů na ryze české juniorské finále. V sobotu se o něj na Roland Garros postaraly sedmnáctiletá Tereza Valentová a o rok mladší Laura Samson. Z premiérového titulu se nakonec po výhře 6:3 a 7:6(0) radovala prvně jmenovaná, jež následně ovládla po boku Slovenky Jamrichové i čtyřhru. Nejen obě talentované hráčky pražské Sparty předstoupily během pondělního dopoledne před zástupce tisku.

Na úvod si vzal slovo předseda tenisové Sparty Miroslav Malý. „Ve finále jsem se nemusel strachovat, kdo vyhraje. Věděl jsem, že trofej zůstane doma,“ usmíval se. „Holky jsou na Spartě od dětských let. Chtěl bych poděkovat všem trenérům, ukazuje to na koncepční práci. Takový úspěch by nebyl možný ani bez úsilí a obětavosti rodičů. Na dálku děkuji i jim,“ uvedl.

„Těžko jsem si mohl přát lepší začátek svého působení ve funkci. Doufám, že se při podobných radostných okamžicích budeme setkávat častěji,“ pochvaloval si rovněž nově zvolený předseda Českého tenisového svazu Jakub Kotrba, jenž k pondělnímu dni rezignoval na funkci předsedy představenstva Sparty.

Následně už se dostala ke slovu i čerstvá grandslamová šampionka. „Všem bych přála prožít si něco takového. Je za tím velká dřina. Doufám, že je to jen začátek. Gratulací přišlo opravdu hodně, i od lidí, od kterých jsem to nečekala. Podpora byla za celý turnaj neskutečná,“ zářila Valentová.

„Před finále se mi o zápase zdálo. Lehala jsem si na antuku na základní čáře, dokonce jsem ve snu měla i stejnou lavičku jako poté ve skutečnosti. Poprvé jsme se s Laurou asi utkaly na mistrovství republiky starších žákyň. I tehdy jsme poté měly tiskovku,“ vzpomínala majitelka čtyř letošních titulů z okruhu ITF.

Parádní grandslam má za sebou také Samson. „Byl to náročný turnaj. Doufám, že další takové přijdou. Finále jsme hrály na třetím největším kurtu a podpora lidí byla neskutečná. Pořád řvali, taková atmosféra mi vyhovuje,“ podotkla mladší z Češek, která si letos stačila podmanit na úrovni ITF mezi dospělými už tři patnáctitisícové akce.

Obě mladé tenisové naděje převzaly z rukou Malého zaslouženou odměnu v podobě volných karet do hlavní soutěže antukového turnaje Livesport Prague Open 2024, jenž se bude konat v týdnu od 21. července.

„Je to pro mě povzbuzení. Hrozně se na turnaj těším a doufám, že se přijde podívat hodně lidí,“ reagovala Samson. „Turnaje, kde je hodně lidí, jsou pro mě velkou motivací. Ženou mě dopředu,“ přidala Valentová.

Ještě před turnajem v Praze se v úvodních dvou červencových týdnech uskuteční slavný Wimbledon. „Je to můj nejoblíbenější turnaj. Budu chtít obhájit titul v deblu a zahrát si i dvouhru,“ předeslala Samson.

„My nejspíš na wimbledonskou juniorku nepojedeme. Chtěla bych se po Roland Garros postupně přesunout mezi ženy,“ volí odlišný přístup Valentová. „Trénovala jsem párkrát s Lucií Šafářovou. Takové hráčky vám mohou předat dobré rady a pomoct, i když to vůbec není jejich povinnost. Trénovala jsem i s Kájou Plíškovou, Maruškou Bouzkovou nebo Bárou Strýcovou. Je to pro nás určitě velké plus,“ libovala si na závěr tiskové konference už 311. hráčka žebříčku WTA.


Galerie