Prokazuje to mou nevinu, víc to komentovat nehodlám, utnul Zverev otázky novinářů

- Jan Vojkůvka

Alexander Zverev, jenž postoupil v pátek do finále Roland Garros, byl na tiskové konferenci dotazován i na zrušený soud, který řešil jeho napadení bývalé přítelkyně Brendy Pateaové. Německý tenista ale okamžitě tyto otázky utnul krátkým vyjádřením, že o kauze nechtěl hovořit už předtím a nebude o ní hovořit ani nyní.

V říjnu loňského roku byl čtvrtý hráč světa potrestán trestním příkazem a pokutou 450 000 eur za to, že údajně během hádky fyzicky napadl bývalou přítelkyni Brendu Pateaovou a škrtil ji. K incidentu mělo dojít v Berlíně, když oba pobývali v ubytovně Airbnb.

Zverev však od počátku trval na své nevině a napadl tento trestní příkaz u soudu, přičemž proces začal během letošního French Open. V pátek však soudkyně potvrdila, že řízení bylo přerušeno kvůli dohodě, kterou strany uzavřely mimo soud. Podle německých zákonů nelze takové dohody uzavírat bez souhlasu státního zástupce. Pokud by si byl státní zástupce jistý s odsouzením Zvereva, pak by na tuto dohodu podle informací německých médií nepřistoupil.

Na základě této dohody zaplatí Zverev 150 tisíc eur jako poplatek soudu a 50 tisíc zašle na charitu. Pateaová, která o mimosoudní dohodu požádala, z těchto peněz nic neuvidí. A jestli má mimosoudní dohoda doložku o nějakém finančním vypořádání mezi Zverevem a Pateaovou, nebylo zveřejněno. Objevují se zmínky, že Pateaová nakonec neobdrží žádné peníze, což může být důvodem, proč Zverev s dohodou tak rychle souhlasil.

Sám německý tenista ovšem žádné podrobnosti neposkytl. „Říkal jsem vám to od začátku. Říkal jsem to všem. Jsem šťastný, že je konec,“ řekl Zverev na tiskové konferenci poté, co v semifinále Roland Garros porazil Caspera Ruuda. „Víc k tomu nemám co říct. To je všechno. Trvalo to čtyři roky. Jsem za to šťastný.“

Na otázku novináře, zda má nějaké výhrady k uzavření dohody místo toho, aby měl možnost prokázat svou nevinu u soudu, reagoval poněkud podrážděně. Podle něj zrušení soudu s dohodou znamená, že je nevinen,

„To je to, co znamená upuštění od případu. To je nevina. Pokud jste nakonec vinen, tak případ nezrušili,“ zdůraznil. „Nevím, jaké máte překlady, ale to je to, co to znamená."

„Je hotovo. Jdeme dál. Už nikdy nechci slyšet další otázku na toto téma. To platí pro všechny (všechny novináře)," dodal Zverev, který ve finále Roland Garros vyzve v neděli Carlose Alcaraze.