Odvolací soud Zvereva s bývalou partnerkou skončil dohodou

- Jan Vojkůvka

Německý soud v pátek zastavil řízení proti tenisové hvězdě Alexanderovi Zverevovi. K ukončení odvolacího soudu došlo poté, co Zverev souhlasil se zaplacením pokuty ve výši 200 tisíc eur a dosáhl mimosoudní dohody se svou bývalou partnerkou. Mimosoudní dohoda ovšem neznamená, že by Zverev uznal svou vinu.

Okresní soud v Berlíně ukončil proces dohodou státních zástupců a právníků Zvereva i jeho bývalé partnerky Brendy Pateaové. Informaci přinesla německá tisková agentura DPA. Zverev souhlasil se zaplacením pokuty 150 000 eur státu a 50 000 eur charitativním organizacím. Zároveň došlo k mimosoudní dohodě mezi Zverevem a Pateaovou, kterou měla navrhnout právě bývalá přítelkyně německého tenisty.

Mimosoudní dohoda ovšem neznamená, že by Zverev uznal svou vinu. „Toto rozhodnutí není rozsudkem a nejedná se o rozhodnutí o vině či nevině. Rozhodujícím faktorem pro rozhodnutí soudu bylo, že svědkyně vyjádřila přání proces ukončit. Obžalovaný s ukončením případu souhlasil,“ stojí v prohlášení soudu.

Německý tenista čelil obvinění z ublížení na zdraví Pateaové během hádky v Berlíně v květnu 2020, kdy ji podle žalobců přitlačil ke zdi a škrtil. Zverev jakoukoliv vinu popíral.

Případ napadení Pateaové se dostal k soudu poté, co se Zverev odvolal proti trestnímu příkazu vydanému v říjnu loňského roku, jehož součástí bylo zaplacení pokuty ve výši 450 tisíc eur. Trestní příkazy se v Německu používají jako prostředek k vyřešení některých trestních případů bez soudního řízení, pokud podezřelý příkaz nenapadne.

Zverevův hlavní obhájce Alfred Dierlamm obvinění proti svému klientovi označoval za nepodložená a rozporuplná. Dle obhájců šlo bývalé přítelkyni Zvereva pouze o získání peněz.

Zverev tak s trestním příkazem nesouhlasil a odvolal se. Zatímco rozehrál grandslamový turnaj v Paříži, začal v Německu soud, během něhož měli jeho právníci původní rozhodnutí zvrátit. Slyšení byla naplánována nejen na červen, ale i na červenec.

Nakonec však došlo k mimosoudní dohodě, díky níž soudkyně Barbara Lüdersová mohla celý případ předčasně ukončit. Dle jejího vyjádření se právníci Zvereva a Pateaové v uplynulých dnech několikrát sešli a dohodli se na ukončení jejich sporu. Podle Lüdersové bylo v zájmu obou zainteresovaných stran, aby jejich spor skončil, a to i s ohledem na jejich společné dítě, tříletou dceru Maylu.

Podle nepodložených informací začala Pateaová ztrácet půdu pod nohama, přestala k přelíčením z důvodu nemoci chodit a navrhla mimosoudní dohodu. Mimosoudní vyrovnání je přitom výhra i pro ni, jelikož samotný soud mohl dopadnout jakkoliv. Nebylo přitom zveřejněno, zda Pateaová obdrží v rámci mimosoudní dohody nějaké peníze.

Právníci Zvereva pak dosáhli toho, že jejich klient zaplatí mnohem méně, než bylo původně stanoveno, přičemž nedojde k praní špinavého prádla na veřejnosti, což by nejvíce v budoucnu ublížilo jeho dceři, kterou s Pateaovou má.

Jestli je vinen, nebo nevinen z domácího násilí, to ví pouze on a Brenda Pateaová. A tak to také zůstane.