Wimbledon: Kvalifikaci má zajištěno sedm českých zástupců

- Jan Vojkůvka

Zatímco Roland Garros pomaličku vrcholí, krátká a intenzivní travnatá část sezony se blíží. Toto období bude, jako už tradičně, završeno Wimbledonem. Bojům v All England Clubu bude předcházet kvalifikace, do níž je přihlášeno i sedm českých tenistů a tenistek.

Mužskou část Wimbledonu mají v tuto chvíli zajištěnu Tomáš Macháč, Jakub Menšík a Jiří Lehečka, jehož účast je však v současnosti s velkými otazníky kvůli zranění. Rozšířit tento počet se pokusí v kvalifikaci další dva Češi.

O účast v hlavní soutěži budou usilovat Vít Kopřiva s Daliborem Svrčinou. Zatímco Kopřiva patří mezi tenisty, kteří by se mohli dostat mezi nasazené, Svrčinu čeká hodně těžká úloha, jelikož bude čelit už od úvodního kola výše postaveným soupeřům na žebříčku. Šanci na účast v kvalifikaci pak má i Jiří Veselý, který je ale čtrnáctý pod čarou.

Ženskou hlavní soutěž mají momentálně zajištěnu Markéta Vondroušová, Karolína Muchová, Barbora Krejčíková, Linda Nosková, Kateřina Siniaková, Marie Bouzková, Karolína Plíšková a Brenda Fruhvirtová. Jejich řady se pokusí rozšířit hned pět českých tenistek v kvalifikaci.

Mezi nasazené tenistky by se ve wimbledonské kvalifikaci mohla vejít Sára Bejlek. Další Češky pak budou figurovat mezi nenasazenými účastnicemi bojů o hlavní soutěž. To se týká Lindy Fruhvirtové, Dominiky Šalkové, Terezy Martincové a Gabriely Knutsonové. Z hráček, které budou doufat v odhlašování ostatních tenistek, je na 24. místě Linda Klimovičová.

Wimbledon startuje v pondělí 1. července. Kvalifikace bude zahájena o týden dřív.