Djokovič přijde o část sezony! Musel na operaci

- Jan Vojkůvka

Srbský tenista Novak Djokovič odnesl své působení na Roland Garros vážným zraněním. Po osmifinálovém duelu s Franciscem Cerundolem, jehož porazil v pětisetové bitvě, se musel z turnaje odhlásit kvůli zranění pravého kolene. Magnetická rezonance následně odhalila prasklinu v menisku, kvůli čemuž se v Paříži musel podrobit operaci.

Djokovič podle informací francouzského deníku L'Equipe trpěl obtížemi pravého kolene již několik týdnů. Na Roland Garros však absolvoval ve třetím a čtvrtém kole dva náročné pětisetové zápasy, které dohromady trvaly devět hodin a zapříčinily, že jeho meniskus nápor nevydržel. Po jednom podklouznutí ze zápasu se Cerundolem se objevila v jeho pravém mediálním menisku prasklina, kterou odhalilo úterní vyšetření na magnetické rezonanci.

„Je mi opravdu líto, že musím odstoupit z Roland Garros,“ napsal Djokovič v úterý na sociálních sítích. „Ve včerejším zápase jsem hrál srdcem a dal do něj všechno, bohužel kvůli natrženému mediálnímu menisku v pravém koleni jsme s týmem museli po pečlivém zvážení a konzultaci učinit těžké rozhodnutí.“

Nejen, že se Djokovič odhlásil z Roland Garros a nenastoupil do čtvrtfinále proti Casperovi Ruudovi, ale ještě zmešká přinejmenším travnatou část sezony. Se zraněním se totiž ve středu ráno podrobil přímo v Paříži chirurgickému zákroku. Nejpříznivější odhad doby léčby se predikuje na tři až čtyři týdny.

Sice by Djokovič teoreticky mohl stihnout návrat na Wimbledonu, který začíná 1. července, ale to by se stalo pouze v případě, že by jeho léčba probíhala perfektně. Do turnaje by však šel bez adekvátní přípravy a na kluzké trávě by riskoval obnovení zranění.

Jelikož jedním z hlavních cílů Djokoviče v této sezoně je útok na zlatou olympijskou medaili v Paříži, nedá se příliš předpokládat, že by riskoval opětovné zranění ve Wimbledonu, kde by s ohledem na tréninkové manko nefiguroval mezi favority.

Opačný scénář léčby tohoto typu zranění má odhad rekonvalescence mezi šesti týdny a třemi měsíci. Pokud by se koleno neléčilo tak, jak všichni doufají, přišel by Djokovič vedle Wimbledonu i o olympiádu a v ohrožení by mohlo být i US Open. To je ale skutečně spíš černý scénář, který by u sportovce nastat neměl.

Sedmatřicetiletý Djokovič, jenž v této sezoně stále čeká na první turnajový titul, v pondělí přijde o post světové jedničky. Na čele žebříčku ATP jej nahradí Ital Jannik Sinner.