Roland Garros: Vondroušová skončila na raketě Šwiatekové. Macháč i Siniaková uspěli

- Redakce

Na grandslamovém Roland Garros se v úterý uskutečnila první část čtvrtfinále dvouhry. Markéta Vondroušová nenašla recept na trojnásobnou šampionku turnaje Igu Šwiatekovou, se kterou padla po setech 0:6, 2:6. Anastasia Detiuc skončila v deblovém osmifinále. Ve stejné fázi turnaje naopak zvítězili Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková. Na pařížské antuce se představila i spousta českých juniorů a juniorek včetně Laury Samson a Terezy Valentové.

Ve čtvrtfinále čtyřhry je také Siniaková
Kateřina Siniaková a Cori Gauffová postupují do čtvrtfinále čtyřhry Roland Garros. Siniaková tak napodobila svého přítele Tomáše Macháče, který totéž zvládl na stejném kurtu v předchozím utkání.

V úvodu česko-americký pár jasně dominoval, za první tři gemy pustil soupeřkám jen jediný míček. Pak sice Siniaková jeden ze dvou brejků vrátila, ale Gauffová uhrála na servisu samé čisté hry. V úvodu druhé sady však naopak Američanka začala kupit chyby a po sérii dramatických her s mnoha brejkboly nasazené pětky prohrávaly 1:4. V závěru se opět vše vrátilo do starých kolejí, Wang s Šibaharaovou neudržely nasazené tempo a prohrály pět her v řadě, díky čemuž Kateřina Siniaková s Cori Gauffovou po sadách dvakrát 6:4 slavily postup do čtvrtfinále.

Soupeřkami Siniakové s Gauffovou bude šestnáctý nasazený japonsko-ukrajinský pár Katová, Kičenoková.

Macháč je znovu ve čtvrtfinále čtyřhry grandslamu
Tomáš Macháč a Č'-čen Čang potvrzují skvělou formu postupem do čtvrtfinále čtyřhry Roland Garros přes osmý nasazený pár zkušených Argentinců González, Molteni, který porazili po sadách 6:3, 7:5. Letošní bilanci tak vylepšili na 15:2.

V prvním setu byli oba vysocí hráči na podání bezchybní a jeden brejk stačil k jeho rychlému zisku. Druhá sada již byla vyrovnanější, úvodní brejk si ještě González s Moltenim dokázali při Čangově podání vzít zpět, ale za stavu 5:5 o podání přišel poprvé také Molteni a česko-čínský pár s přehledem potvrdil při Macháčově podání postup do čtvrtfinále.

Tam na něj čeká nejvýše nasazený pár Granollers, Zeballos.

Utkání se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Vondroušová skončila na raketě Šwiatekové
Markéta Vondroušová (6.) se ve čtvrtfinále Roland Garros o senzaci nepostarala. S vítězkou posledních dvou ročníků Igou Šwiatekovou (1.) z Polska prohrála za pouhých 62 minut 0:6 a 2:6.

„Má za sebou spoustu vyhraných zápasů, je to vidět na jejím sebevědomí. Samozřejmě člověku úplně nepomůže, když je to 0:6 a jí skoro všechno padá na lajnu. Navíc i dobře podávala, v některých fázích přes 190. Takhle holky až na výjimky neservírují. Člověk pak na kurtu cítí, že nemá co nabídnout. Jakmile si z prvního úderu neuděláte tlak, máte velké problémy,“ poukázala Vondroušová na kouzlo polské tenistky.

Světová jednička byla jasně lepší hráčkou a po výhře dvakrát 6:0 nad Ruskou Potapovovou vstoupila do úterního střetnutí třetím kanárem v řadě. Ve druhém dějství se Češka dostala do hry a zaznamenala i několik hezkých vítězných úderů, leč na víc než dva získané gemy to nebylo.

Šwiateková, jež ztratila po prvním podání pouhé tři výměny, si o finále zahraje proti třetí hráčce žebříčku Coco Gauffové ze Spojených států.

Gauffová si poradila s Džábirovou
První semifinalistkou letošního Roland Garros se stala Coco Gauffová (3.). Dvacetiletá Američanka otočila zkraje úterního programu na kurtu Philippa Chatriera střetnutí s Uns Džábirovou (9.). O devět let starší Tunisanku porazila za necelé dvě hodiny po setech 4:6, 6:2 a 6:3, a podruhé v kariéře tak postoupila v Paříži mezi čtyři nejlepší hráčky.

Detiuc do čtvrtfinále neprošla
Anastasia Detiuc si tentokrát grandslamové maximum nevylepšila. Česká deblistka a její ruská parťačka Amina Anšbová nestačily v osmifinále Roland Garros na jedenáctou nasazenou italskou dvojici Sara Erraniová, Jasmine Paoliniová po 64 minutách 2:6 a 0:6. Detiuc a Anšbová držely proti šampionkám z Říma krok do stavu 2:3 bez brejku, od té chvíle ale nezískaly ani gem.

Vybrané zápasy 10. hracího dne Roland Garros

Čtvrtfinále dvouhry žen
Coco Gauffová (USA, 3.) – Uns Džábirová (TUN, 9.) 4:6, 6:2, 6:3
Iga Šwiateková (POL, 1.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (6.) 6:0, 6:2

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Grigor Dimitrov (BUL, 10.) – Jannik Sinner (ITA, 2.) 2:6, 4:6, 6:7(3)
Stefanos Tsitsipas (GRE, 9.) – Carlos Alcaraz (ESP, 3.) 3:6, 6:7(3), 4:6

Osmifinále čtyřhry žen
Erraniová, Paoliniová (obě ITA) – Anšbová, DETIUC 6:2, 6:0
Gauffová (USA), SINIAKOVÁ – Šibaharaová (JPN), Sin-jü Wang (CHN) 6:4, 6:4

Osmifinále čtyřhry mužů
MACHÁČ, Čang (CHN) – M. González, Molteni (oba ARG) 6:3, 7:5

2. kolo dvouhry juniorek
Gloriana Nahumová (BEN) – ELIŠKA TICHÁČKOVÁ 4:6, 0:6
Renáta Jamrichová (SVK) – LUCIE URBANOVÁ 6:3, 6:2
Jelizara Janevová (BUL) – LAURA SAMSON 4:6, 5:7
Jü-fej Žen (CHN) – VENDULA VALDMANNOVÁ 6:3, 6:3
TEREZA VALENTOVÁ – Laima Vladsonová (LTU) 6:1, 6:2
ALENA KOVAČKOVÁ (989.) – Joy De Zeeuwová (NED) 3:6, 4:6

2. kolo dvouhry juniorů
Lorenzo Carboni (ITA) – MAXIM MRVA 6:2, 6:3
Gustavo Ribeiro De Almeida (BRA) – PETR BRUNCLÍK 3:6, 7:6(5), 4:6

1. kolo čtyřhry juniorek
TICHÁČKOVÁ, URBANOVÁ – Esquivaová (ESP), Ivanovová (BUL) 6:1, 6:3
K. Penicková (USA), VALDMANNOVÁ – Jamrichová (SVK), VALENTOVÁ 5:7, 4:6

1. kolo čtyřhry juniorů
BRUNCLÍK, Rice (CAN) – Bigun, Leach (oba USA) 5:7, 6:7(2)