Mrtvý úder? Tsitsipas s Dimitrovem bojují v Paříži i za jednoručný bekhend

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – V minulém století byla nejedna cesta na tenisový vrchol dlážděna kvalitními jednoručnými bekhendy. Lendl, McEnroe, Edberg, Becker, Sampras a spousta dalších. V současné době však drtivá většina hráčů vyznává obouručnou a podle jediného českého singlisty na Roland Garros Tomáše Macháče také jednodušší variantu. Přesto se mezi osmičku nejlepších antukového grandslamu dostali hned dva hráči, kteří se opírají právě o bekhend jednoruč.

Ještě Švýcaři Roger Federer a Stan Wawrinka ukazovali světu, jak účelný může nemoderní jednoručný bekhend být. Jeden z nich byl dlouhá léta světovou jedničkou a ve své sbírce má dvacet grandslamových titulů. Ten druhý, ověnčený triumfy na Australian Open, Roland Garros a US Open, stále ještě brázdí tenisové areály a stále trápí soupeře dnes už málo vídanou zbraní.

„Když jsem hrál s Wawrinkou, tak už nehrál, jako když byl třetí na světě, takže sem tam nevynucenou chybu udělal,“ sdílí své zkušenosti Tomáš Macháč, jediný český muž v hlavní soutěži na French Open. Na něm už sice Wawrinka dohrál, díky Řekovi Stefanosi Tsitsipasovi a Bulharu Grigorovi Dimitrovovi však „oldschoolový“ úder na turnaji stále ještě žije.

„Jednoručák v dobré formě hrál proti mně Tsitsipas ve Vídni. On sice z bekhendu tolik neublíží, ale o to lepší má forhend a servis,“ říká třiadvacetiletý Čech na adresu rodáka z Atén. „A Dimitrov má taky lepší forhend,“ hledá klíč k úspěchu i v případě desátého hráče světa.

„Takový bekhend, jako má Wawrinka nebo Gasquet, to je nádhera. Ale že by někdo z nich měl lepší bekhend než forhend, to tam není,“ vrací se Macháč i k veteránům, kteří své nejlepší výsledky uhráli s „jednoručákem“ už před jednou dekádou.

Přestože úder, jímž prosluli mimo jiných také Jan Kodeš, Martina Navrátilová či Petr Korda, umí být velmi nečitelný, tenisté stojící na druhé straně kurtu se ho i tak nebojí, ba naopak. „Myslím, že člověk to spíš vyhledává, spíš tam hraje, protože třeba očekává čop,“ vysvětluje Macháč.

A proč vlastně bekhend obouruč aktuálně válcuje svého tradičnějšího předchůdce?

„Myslím, že je jednodušší,“ odpovídá daviscupový reprezentant. „Ten jednoručný je těžší, ale o to lepší máte pak forhend,“ usuzuje.

Tsitsipas s Dimitrovem tak na Roland Garros nereprezentují jen sami sebe, ale tak trochu i všechny ostatní vyznavače jednoručného bekhendu. Zatímco Řek vyzve ve čtvrtfinále Španěla Carlose Alcaraze, Bulhara čeká Ital Jannik Sinner.