Roland Garros: Vondroušová si otočkou v prvním setu pomohla k postupu do čtvrtfinále

- Redakce

Markéta Vondroušová v neděli na Roland Garros zastavila pouť překvapivé osmifinalistky druhého grandslamu sezony Olgy Danilovičové. Srbskou kvalifikantku porazila ve dvou setech a může se těšit na souboj se světovou jedničkou. V neděli se konečně naplno rozjely deblové soutěže. Barbora Krejčíková vybojovala už postup do osmifinále. Do druhého kola po boku zahraničních parťáků vybojovali postup Tomáš Macháč, Kateřina Siniaková, Anastasia Detiuc a Marie Bouzková.

Markéta Vondroušová postoupila zkraje nedělního programu do čtvrtfinále Roland Garros! Rozjetou srbskou kvalifikantku Olgu Danilovičovou, která v předchozích rundách získala skalpy Američanky Collinsové či Chorvatky Vekičové, porazila za hodinu a 20 minut 6:4 a 6:2.

Vondroušová se v osmifinále rozjížděla pomaleji, postupně se však s kurtem sžila. „Ona hrála od začátku dobře, byla aktivní a docela mě ve výměnách drtila,“ přiznala. Brzy však nastal obrat k lepšímu. „Můj brejk na 3:4 byl zlomový. Tam se to trochu otočilo, já se začala cítit dobře a hrála jsem aktivněji,“ popisovala.

Wimbledonská šampionka za stavu 1:4 rozjela šňůru sedmi získaných her v řadě, čímž si zajistila náskok brejku i ve druhém setu. Ten následně pestrou a aktivní hrou ještě zvýšila, a pohodlně si tak dokráčela pro vítězství.

„Jsem ráda, že jsem vyhrála takhle ve dvou setech. Každý zápas je lepší a lepší, teď už je to za odměnu,“ dodala tenistka ze Sokolova.

Vondroušové se podruhé v kariéře povedlo v Paříži projít mezi osmičku nejlepších. Ve čtvrtfinále ji však čeká nejtěžší možná soupeřka.

V příštím kole totiž turnajová finalistka z roku 2019 narazí na trojnásobnou pařížskou vítězku, obhájkyni titulu a světovou jedničku Polku Igu Šwiatekovou, jež v osmifinále nadělila dva kanáry Rusce Potapovové.

Krejčíková v derby přešla přes Noskovou
Barbora Krejčíková a Laura Siegemundovou otočily zápas druhého kola čtyřhry na Roland Garros a slaví postup do osmifinále. Čtvrté nasazené si poradily s Lindou Noskovou a Slovenkou Terezou Mihalíkovou, které porazily 3:6, 6:2, 6:2.

Siniaková s Gauffovou postupují
Kateřina Siniaková, jež se pro Roland Garros spojila s elitní singlistkou Coco Gauffovou, slaví postup do druhého kola čtyřhry. V úvodním kole dokázaly páté nasazené deklasovat za 57 minut Annu Danilinovou a I-fan Sü 6:3, 6:0.

Macháč s Čangem zvládli nasazené soupeře
Turnaj ve čtyřhře v neděli rozehráli Tomáš Macháč a Číňan Č'-čen Čang, kteří se dokázali popasovat s turnajovými dvanáctkami a prošli do druhého kola. V souboji s Andreasem Miesem a Nealem Skupskim sice Macháč s Čangem prohráli první set, ale od druhého dějství byli lepšími hráči na dvorci a za necelé dvě hodiny zvítězili 4:6, 6:4, 6:3.

Macháč se společně se Siniakovou podvečer vydali na kurt k utkání ve smíšené čtyřhře, ale v duelu se Sie a Zielinskim nakonec prohráli 2:6, 6:7(3). Mix tak pro ně skončil hned v úvodním kole.

„Začátek zápasu byl takový smolný. V prvním gemu jsme vedli 40:15, tam jsme to trochu potentili, a pak když máte 0:1, tak to není úplně optimální. Ve druhém setu bych řekl, že jsme byli lepší,“ řekl s tím, že to ale k obratu nestačilo.

„Během zápasu jsme se zlepšovali, člověk musí najít rytmus s parťákem. Mám toho odehrané víc, ale i tak je mix úplně něco jiného. Ale na konci jsme byli lepší, tam se mohlo stát cokoli,“ přitakala Siniaková.

Detiuc postupuje v pařížském deblu
Anastasia Detiuc podruhé v kariéře postoupila do druhého kola čtyřhry na grandslamovém turnaji. Společně s Aminou Anšbovou se dostaly do hlavní soutěže jako náhradnice a povedlo se jim porazit Rumunku Anu Bogdanovou a Jaqueline Cristianovou za hodinu a 50 minut po setech 7:6(4), 6:2.

Bouzková vstoupila do deblu vítězně
Marie Bouzková a Sara Sorribesová Tormová uspěly v úvodním kole čtyřhry na Roland Garros. Utkání proti Marii Lourdes Carleové a Diane Parryové, které bylo několikrát odložené, dokázala česko-španělská dvojice vyhrát 6:4, 6:2 po hned čtyřech úspěších na returnu.

Šwiateková nadělila dva kanáry!
Světová jednička Iga Šwiateková v osmifinále Roland Garros odehrála prakticky dokonalý zápas. Anastasii Potapovové (41.) povolila pouhých deset fiftýnů a za 41 minut ji deklasovala dvakrát 6:0. Vítězka posledních dvou ročníků Roland Garros se stala první čtvrtfinalistkou turnaje.

Vybrané zápasy 8. hracího dne Roland Garros

Osmifinále dvouhry žen
Olga Danilovičová (SRB, 125.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (6.) 4:6, 2:6
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Anastasia Potapovová (41.) 6:0, 6:0
Coco Gauffová (USA, 3.) – Elisabetta Cocciarettová (ITA, 51.) 6:1, 6:2
Clara Tausonová (DEN, 72.) – Uns Džábirová (TUN, 9.) 4:6, 4:6

Osmifinále dvouhry mužů
Matteo Arnaldi (ITA, 35.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 9.) 6:3, 6:7(4), 2:6, 2:6
Felix Auger-Aliassime (CAN, 21.) – Carlos Alcaraz (ESP, 3.) 3:6, 3:6, 1:6
Hubert Hurkacz (POL, 8.) – Grigor Dimitrov (BUL, 10.) 6:7(5), 4:6, 6:7(3)
Corentin Moutet (FRA, 79.) – Jannik Sinner (ITA, 2.) 6:2, 3:6, 2:6, 1:6

2. kolo čtyřhry žen
Mihalíková (SVK), NOSKOVÁ – KREJČÍKOVÁ, Siegemundová (GER) 6:3, 2:6, 2:6

1. kolo čtyřhry žen
Carleová (ARG), Parryová (FRA) – BOUZKOVÁ, Sorribesová Tormová (ESP) 4:6, 2:6
Gauffová (USA), SINIAKOVÁ – Danilinová (KAZ), Sü (CHN) 6:3, 6:0
Anšbová, DETIUC – Bogdanová, Cristianová (obě ROU) 7:6(4), 6:2

1. kolo čtyřhry mužů
Mies (GER), N. Skupski (GBR) – MACHÁČ, Čang (CHN) 6:4, 4:6, 3:6

1. kolo smíšené čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, Vliegen (BEL) – Vekičová, Dodig (oba CRO) 6:4, 4:6, 10:2
SINIAKOVÁ, MACHÁČ – Sie (TPE), Zielinski (POL) 2:6, 6:7(3)

1. kolo dvouhry juniorů
JAN KLIMAS – Hayden Jones (AUS) 4:6, 6:4, 2:6
Max Stenzer (GER) – MAXIM MRVA 2:6, 4:6
Charlie Camus (FRA) – PETR BRUNCLÍK 2:6, 1:6

1. kolo dvouhry juniorek
LUCIE URBANOVÁ – Lea Nilssonová (SWE) 6:3, 7:6(3)
TEREZA VALENTOVÁ – Noemi Basilettiová (ITA) 6:4, 6:2
Nauhany Vitoria Lemeová Da Silvaová (BRA) – LAURA SAMSON 1:6, 1:6
Asylžan Arystanbekovová (KAZ) – ELIŠKA TICHÁČKOVÁ 4:6, 5:7

Kompletní výsledky naleznete zde.