Vondroušová: Teď už je to za odměnu. Iga? Hraje úplně jako šílenec

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Markéta Vondroušová je podruhé v kariéře ve čtvrtfinále Roland Garros. Navzdory vlažnějšímu startu utkání porazila Srbku Danilovičovou ve dvou setech 6:4 a 6:2 a může se těšit na střet se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou. Ta jí v souběžně hraném duelu poslala z vedlejšího kurtu velmi razantní výstrahu, a sice dva kanáry, kterými vyprovodila z turnaje Rusku Potapovovou.

Vondroušová se v osmifinále rozjížděla pomaleji. „Ona hrála od začátku dobře, byla aktivní a docela mě ve výměnách drtila,“ přiznala. Brzy však nastal obrat k lepšímu. „Můj brejk na 3:4 byl zlomový. Tam se to trochu otočilo, já se začala cítit dobře a hrála jsem aktivněji,“ popisovala.

„Snažila jsem se ji dostat víc do pohybu, protože tím jsem dělala body,“ poodkryla vítězný recept wimbledonská šampionka. „Chtěla jsem jí trochu měnit rytmus, protože když to má na ruce, tak se s ní hraje hrozně těžko.“

Vondroušová tak i počtvrté ustála roli jednoznačné favoritky. „Lidi si asi budou říkat, že jsem měla dobrý los,“ očekává. „Samozřejmě jsem neměla nějaké úplně top holky, ale zrovna tahle předtím porazila dvě opravdu dobré. Ukazuje to, že žebříček je celkem jedno,“ připomíná Češka skalpy srbské protivnice – Chorvatku Vekičovou a Američanku Collinsovou.

„Jsem ráda, že jsem vyhrála takhle ve dvou setech. Každý zápas je lepší a lepší, teď už je to za odměnu,“ dodává tenistka ze Sokolova.

Vyvést z omylu ji ale jistě bude chtít její příští soupeřka. Duely s polskou fenoménkou Šwiatekovou totiž za odměnu příliš často nebývají. Své by o tom mohla vyprávět i Anastasia Potapovová, které světová jednička nepovolila ani jeden gem.

„Dělala jsem rozhovor na kurtu a říkali mi, že dál hraji s Igou, která vyhrála 12:0, tak co na to říkám. Odpověděla jsem, že jsem úplně nadšená,“ zachechtala se finalistka Roland Garros z roku 2019. „Je to asi nejtěžší zápas, jaký tu může být. Ale já zase nemám co ztratit a půjdu na kurt s tím, že si chci utkání užít, ale i vyhrát. Teď ze mě opadne stres, že musím, a bude to dobré,“ věří si.

Se Šwiatekovou má své zkušenosti. „Hrála jsem s ní v Cincinnati i Cancúnu. Jakmile vyhraje první set a dostane se do zápasu, valí se to na vás. Hraje úplně jako šílenec,“ nechápe. Dá se očekávat, že na Polčině oblíbené antuce to bude ještě o to těžší „Uvidíme, co se bude dít. Ale nemám co ztratit, půjdu do toho po hlavě,“ slibuje.

Roland Garros, Paříž (FRA, 53 478 000 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry žen
Olga Danilovičová (SRB, 125.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (6.) 4:6, 2:6