Fantastické a kruté zároveň. I takové umí být francouzské publikum, vědí Češky

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Jedním z hlavních témat letošního Roland Garros jsou diváci. Ti umí, především při zápasech domácích zástupců, vytvořit mnohdy až ohlušující atmosféru. K těm, co však v turnaji Francouzům zkříží cestu, dovedou být velmi neuctiví a někdy i dost nechutní. Nástrahy zápasu s domácí hráčkou letos poznaly hned dvě české zástupkyně.

O francouzském publiku se toho letos napsalo už spoustu. K nejhlasitějším kritikům se přihlásil například Belgičan David Goffin, na kterého jeden z fanoušků vyplivl žvýkačku. Direktoriát antukového grandslamu zareagoval na mnohačetné stížnosti nekompromisním zákazem konzumace alkoholu na tribunách.

O své zkušenosti se podělily i Kateřina Siniaková s Markétou Vondroušovou, které jako jediné z české singlové výpravy změřily síly se zástupkyní domácí tenisové školy. Dokonce s jednou a tou samou.

„Měli by mít respekt k druhým hráčům, což mi někdy chybí,“ přiznává Siniaková, která je na bouřlivou atmosféru zvyklá třeba z utkání na BJK Cupu. „Každý rozumí tomu, že podporují domácí, to je úplně normální. Ale mělo by to mít své hranice,“ myslí si principiálně.

Atmosféra jejího duelu s Chloé Paquetovou ji nikterak zásadně nezviklala. „Během zápasu to bylo až na pár momentů ok,“ přemýšlela.

„Ale myslím si, že mezi prvním a druhým servisem by se křičet nemělo. Stejně jako když jsem si míček špatně nadhodila. To by se stávat nemělo,“ má jasno. „A když bučí pokaždé, když se hráč dotazuje nebo hádá s rozhodčím, mi přijde taky trošičku mimo mísu.“

Vondroušová se s Paquetovou potkala o jedno kolo dále a před zápasem očekávala hukot. „Bála jsem se, že mi budou křičet do servisu a bude to takové všelijaké,“ přiznala.

Nakonec proběhlo vše v relativním poklidu. „Překvapilo mě, jak to bylo v pohodě,“ ocenila. „Jí samozřejmě fandili hodně, ale i když já jsem vyhrála hezký míč, zatleskali mi. Nebylo to nepříjemné prostředí, jak bych očekávala,“ potěšilo ji naopak.

Že by nakonec výstraha od vedení turnaje a zákaz alkoholu na tribunách přece jen pomohly?