Zdivočelé ochozy na tenise. Za chvíli tam budou dýmovnice a rvačky, štve poplivaného Goffina

- Jan Vojkůvka

Francouzské publikum to umí při tenisových zápasech pořádně rozbalit, v určitých chvílích umí i překonat bájnou atmosféru z horké jihoamerické půdy. Letošní ročník Roland Garros se ale trochu vymyká standardu. Bouřlivá atmosféra se mnohdy mění v hodně nepřátelskou. Podle Davida Goffina, po kterém dokonce některý z diváků plivl žvýkačku, začíná situace připomínat spíš fotbalové ochozy.

Pokud proti sobě na Roland Garros nastoupí dva tenisté či tenistky ze zemí mimo Francii, dokáže publikum vytvořit pěknou a férovou atmosféru. Pokud na kurt nastoupí někdo, kdo není u diváků příliš populární, dá to publikum najevo, stále ale relativně v rámci standardů. Jakmile ale na kurt vyrazí domácí tenista, bývají letos diváci k protivníkům nepřátelští. Provokují, pokřikují, bučí a svou náklonnost k domácímu hráči dávají najevo nenávistí k soupeři.

Své o tom ví například David Goffin. Už třiatřicetiletý Belgičan nastoupil v úvodním kole proti Francouzovi Giovannimu Mpetshimu Perricardovi, kterého porazil ve vyhecované bitvě 4:6, 6:4, 6:3, 6:7, 6:3. Atmosféra při zápase byla více než bouřlivá. Chvílemi to vypadalo, že na tribunách nesedí tenisoví fanoušci, ale spíš nějací „rowdies“.

Když Goffin zvítězil a postoupil, padl mu velký kámen ze srdce. Konečně byl na koni on a mohl publiku vrátit, co celý zápas prožíval. Začal bučící diváky provokovat také trochu on. „Když vás tři a půl hodiny urážejí, musíte jim to trochu opepřit,“ říkal po utkání belgickým médiím.

Podle Goffina se diváci během utkání chovali jako blázni utržení ze řetězu. „Je jasné, že to zašlo příliš daleko, je to naprostá neúcta. Začíná to připomínat fotbal. Brzy se objeví dýmovnice, chuligáni a na tribunách se strhne bitka,“ upozornil Belgičan. „Začíná to být směšné. Někteří lidé tam jsou spíš proto, aby dělali problémy, než aby vytvářeli atmosféru.“

Francouzská tenisová federace sice vyzvala návštěvníky Roland Garros, aby projevili úctu všem hráčům bez ohledu na národnost, ale ve skutečnosti to příliš nefunguje. Podle Goffina si na zdivočelé publikum stěžuje mnohem víc tenistů.

„Mnoho lidí si stěžuje. Spousta rozhodčích má pocit, že je tu hodně neúcty. Hodně se to o tom mluví v šatně i na ATP... Budeme s tím muset něco udělat,“ přemítal. „Myslím, že se to děje jen ve Francii. Ve Wimbledonu to není. Ani v Austrálii. Na US Open je zatím spíše klid. Tady je to opravdu nezdravá atmosféra,“ poznamenal s tím, že se situace letos poněkud zhoršila oproti předchozím letům.

„Dnes na mě někdo dokonce plivl žvýkačku,“ zamračil se Goffin, který si ale stále opakoval, že musí udržet nervy na uzdě, aby zvládl náročný zápas dotáhnout do vítězného konce. „Proto jsem chtěl zůstat v klidu. Kdybych se kvůli tomu začal rozčilovat, mohlo by mě to destabilizovat,“ dodal bývalý sedmý hráč světa.