Hrdý Macháč: Můžu si z toho vzít úplně všechno. Winner levačkou? V tréninku běžná věc

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Bojoval jako lev, na ruského medvěda to ale nestačilo. Tomáš Macháč však i přesto zanechal ve Francii skvělý dojem. V bitvě s pátým nasazeným Daniilem Medveděvem (6:7, 5:7, 6:1, 4:6) několikrát zvedl pařížské diváky ze sedadel, získal dokonce i jeden set a v těch zbylých mu pak scházel pokaždé kousek. Není tedy divu, že hrdost po zápase zcela předčila jakékoli zklamání.

První set vyrovnaný, druhý jakbysmet. Tomáš Macháč ani v jednom případě nebyl daleko, Medveděv ale zvládal koncovky lépe. „Proti takovým hráčům stačí jediný míč, oni pak odskočí a pak už je těžké se vrátit. To se bohužel stalo v první sadě a druhá se vyvíjela podobně,“ lamentoval trochu.

Třetí set už ale jasně ovládl. „On měl takovou slabounkou chvíli a já mu dal hned 6:1. Takhle to občas na téhle úrovni je,“ komentoval Macháč. „Trápil se pak i na začátku čtvrtého setu, ale tam jsem si blbě prohrál servis na 1:1. Potřeboval jsem odskočit na 2:0 a pak by se ten set vyvíjel jinak,“ pokračoval hodnocením čtvrté sady, kterou, stejně jako celé utkání, ztratil jen o pár balónů.

Navzdory tomu, že odcházel z dvorce jako poražený, byl Macháč se svým výkonem spokojený.

„Můžu si z toho vzít skoro úplně všechno,“ nepochybuje o kvalitách svého vystoupení. „Když se podívám na letošní sezonu, tak až na pár zápasů jsem prohrál s top hráči. A když s nimi hrajete třetí čtvrté kolo nebo finále, tak už jsou v nejlepší kondici a ve formě. Ale i když je potkávám později, tak jsem schopný s nimi hrát vyrovnaný zápas. Do budoucna mi to určitě pomůže.“

Z kurtu Suzanne Lenglenové si český tenista odnesl i moc pěkný zážitek. „Proto jsem tenis hrál. Abych si tady zahrál s Medveděvem, Djokovičem nebo Wawrinkou. S těmihle top hráči, ještě když máte publikum v zádech, tak je to něco nádherného,“ rozplýval se.

Fanouškům na druhém největším dvorci v areálu přitom dopřál i velmi příjemný estetický zážitek. Zvlášť v okamžiku, kdy si přehodil raketu do levé ruky a prohodil Medveděva.

„Tyhle věci dělám i v tréninku a samozřejmě to pak, když to trénujete, automaticky uděláte i v zápase,“ vrací se ke svému zářnému momentu. „Než abych zahrál nějaký obranný bekhend nebo čop, tak je pro mě jednodušší vzít to levačkou a hrát normální míč. V tréninku normální běžná věc.“

Roland Garros, Paříž (FRA, 53 478 000 EUR, antuka)
3. kolo dvouhry mužů 
TOMÁŠ MACHÁČ (34.) – Daniil Medveděv (5.) 6:7(4), 5:7, 6:1, 4:6