Vztek, co se nevyplatil. Za trefení divačky musí Francouz vrátit třetinu prize money

- Jan Vojkůvka

Francouzský tenista Terence Atmane dostal v pátek na Roland Garros pokutu 25 000 dolarů (asi 569 000 korun) za to, že v prvním kole pařížského grandslamu vztekle udeřil do míčku a zasáhl jednu z divaček na tribuně. Atmane, jenž mohl v utkání pokračovat a vyhnul se diskvalifikaci, prohrál s Rakušanem Sebastianem Ofnerem 6:3, 6:4, 6:7, 2:6, 5:7.

Dvaadvacetiletý Atmane, kterému v žebříčku patří 121. místo, po nevynucené chybě v průběhu čtvrtého setu zápasu s Ofnerem odpálil vztekle míček směrem na tribunu za protilehlou základní čárou. Projektil zasáhl jednu z divaček, která sice podotýkala, že je v pořádku, ale to Atmanemu od pokuty nepomohlo.

Přestože se vyhnul diskvalifikaci, kterou mimochodem požadoval jeho soupeř, musí zaplatit pokutu ve výši 25 tisíc dolarů. To je prakticky třetina jeho prize money, které za účast v prvním kole obdržel (cca 79 000 dolarů).

Atmane se v úterý na Instagramu omluvil a napsal: „Toto gesto nebylo úmyslné. Prosím, odpusťte mi můj emocionální výbuch.“ Uvedl také, že prasklá struna na jeho raketě ovlivnila let míčku, a dodal, že byl sám příliš šokován tím, co se stalo, než aby okamžitě zareagoval na svůj prohřešek a divačce se šel omluvit.

Hra byla za stavu 4:1 pro Ofnera ve čtvrtém setu na téměř 15 minut přerušena, zatímco umpirový rozhodčí a další funkcionáři hovořili s fanynkou, která byla zasažena, a snažili se rozhodnout, jaké případné kroky proti Atmanemu podniknout. Nakonec mu bylo uděleno varování za nesportovní chování, ale žádný další trest. Podle oficiálního vyjádření rozhodčích mu od diskvalifikace pomohl fakt, že divačka byla v pořádku.

Pokuta pro Atmaneho je zdaleka nejvyšší z deseti pokut, které byly dosud uděleny ženám a mužům během antukového grandslamu.