Už stačilo! Pořadatelé Roland Garros zakázali popíjení alkoholu na tribunách

- Jan Vojkůvka

Pohár trpělivosti s fanoušky na probíhajícím Roland Garros přetekl. Po řadě incidentů se vedení pařížského grandslamu rozhodlo k ráznému kroku – s okamžitou platností zakazuje popíjení alkoholu na tribunách. Zároveň bude posílena bezpečnostní služba, jež bude moci podnapilé diváky, kteří se rozhodli dělat problémy, vyvést z ochozů.

Na incidenty s diváky, kteří nadávají, uráží, vykřikují během výměn i mezi prvním a druhým servisem, si stěžovala řada tenistů. Nejhlasitější byla světová jednička Iga Šwiateková a Belgičan David Goffin, jenž si stěžoval na to, že po něm dokonce někdo plivl žvýkačku a v průběhu celého zápasu prvního kola jej někteří diváci uráželi.

„Začíná to být směšné. Někteří lidé tam jsou spíš proto, aby dělali problémy, než aby vytvářeli atmosféru. Někdo na mě vyplivl žvýkačku. Začalo to být komplikované. Proto jsem chtěl zůstat v klidu. Kdybych se kvůli tomu začal rozčilovat, mohlo by mě to destabilizovat,“ zlobil se po utkání Goffin.

Aby bylo hulvátskému chování některých diváků zamezeno, rozhodli se pořadatelé Roland Garros k razantnímu zakročení. Od chvíle vydání jejich prohlášení je zakázáno pít během sledování zápasů alkohol.

„Alkohol na tribunách byl dosud povolen. Nyní je s tím konec,“ oznámila turnajová ředitelka Amélie Mauresmová. „Rozhodčí budou opravdu ještě přísnější, aby diváci ještě více respektovali hráče a respektovali hru,“ upozornila.

„Nebudeme tolerovat, aby se tyto dvě věci překračovaly. To je jisté. Takže rozhodčí mají v této věci poměrně důležitou roli,“ poznamenala. „A určitě se z hlediska bezpečnosti budeme snažit zjistit, kteří lidé možná dělají problémy... Myslím si, že se jedná jen o několik jedinců, kteří v určitém okamžiku překračují únosnou mez. Ochranka se je bude snažit uklidnit nebo půjdou pryč. Pokud zajdou příliš daleko, budou vyvedeni,“ dodala.

Návštěvníci Roland Garros budou moci pít alkohol v areálu pouze v případě, že nebudou sledovat zápas na některém z dvorců, tedy pouze u prodejních stánků a v restauracích. Pořadatelé pařížského grandslamu věří, že tyto kroky pomohou k tomu, aby se na tribunách u kurtů netvořila nepřátelská atmosféra.