Bojovník, který se nevzdává. A vždycky pozdraví! Češky hodnotí Nadalův odkaz

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Rafael Nadal je v Paříži nesmrtelný. Nic na tom nezměnila ani prohra v prvním kole letošního ročníku s Alexanderem Zverevem. Hvězdný Španěl si zkrátka získal celou tenisovou komunitu, která na něj, stejně jako on na svůj milovaný sport, jen tak nezanevře. O tom, jakou stopu Nadal ve světě tenisu zanechal, se na Roland Garros rozpovídaly i české tenistky.

Přestože Rafa, jak sám ve Francii několikrát zopakoval, ještě nekončí, o jeho kariéře se mluví víc než dost. Slova obdivu pro něj našlo i několik českých tenistek.

„Sleduji ho odmala, je to pro mě největší bojovník ze všech,“ svěřila se třeba Kateřina Siniaková. „Kolika zraněními si prošel, nikdy se nevzdal a pořád je na něm vidět, jakou má motivaci. Klobouk dolů.“

Své o nezlomnosti španělského matadora ví i Karolína Plíšková: „Je na něm vidět jeho ohromná vůle. Viděla jsem jeho zápasy v Madridu a Římě, nedaří se mu, ale je pořád, na rozdíl třeba od Djokoviče, vidět, jak je zakousnutý a snaží se bojovat,“ říká. „Byl to vždy krásný kontrast při jeho zápasech s Federerem, který měl úplně opačný styl. Jeho talent a elegance oproti Nadalově vůli,“ připomíná jeho rivalitu s legendárním Švýcarem.

Velký kredit si rodák z Mallorcy získal u dalších tenistů i svým chováním a vystupováním.

„Mně osobně se na něm ještě strašně líbí, jak je pohodový a pokorný mimo kurt. Vůbec na nic si nehraje,“ vysvětluje Marie Bouzková, proč je právě on jejím velkým vzorem. „Vzpomínám si, jak hrál před pár lety v Římě na centrkurtu tréninkové gemy s Andersonem a my se na něj přišli podívat. Sedli jsme si na tribunu, on se na nás otočil, zeptal se, jak se máme. Prostě neskutečný.“

Zdravení udělalo velký dojem i na Siniakovou. „Když mě pozdravil poprvé, byl to úplný šok. Taková legenda a zdraví mě!“ vzpomíná s úsměvem. „Taky mi přijde, že zdraví všechny. Prochází kolem nás a netuším, jestli vůbec ví, kdo ti lidé jsou,“ potvrzuje zase wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová.

I kdyby tak kariéra dvaadvacetinásobného grandslamového šampiona měla skutečně dospět ke svému konci bez další velké trofeje, není pochyb o tom, že Nadal dokázal velké věci. Na tom se ostatně shodují nejen české reprezentantky.