Loučení s Roland Garros? Nadal zaskočil novináře nečekanou odpovědí

- Jan Vojkůvka

Španělský tenista Rafael Nadal má před sebou poslední French Open kariéry. A nebo možná také ne! Čtrnáctinásobný vítěz Roland Garros na tiskové konferenci před startem antukového grandslamu překvapil svým vyjádřením, že jeho kariéra nemusí letos skončit. Navzdory tomu, že v posledních týdnech hovořil ve zcela opačném duchu.

Když se blížil antukový turnaj v Barceloně, Nadal nebyl ve své kůži a netušil, jestli ještě vůbec někdy odehraje profesionální zápas. Dokázal ale další z řady zdravotních obtíží vyřešit a pokračoval ve své rozlučkové sezoně. Na Mutua Madrid Open se dokonce po postupu do osmifinále rozloučil s tamními fanoušky v dojemném proslovu a dal najevo, že ve španělské metropoli hrál naposledy.

Vše tedy nasvědčovalo tomu, že skutečně hraje svou poslední sezonu bohaté kariéry a rozlučka přijde i na Roland Garros, což je takový jeho královský turnaj. Na antukovém grandslamu posbíral hned 14 titulů a je králem Paříže, takže jeho loučení mělo být epické, ať už by skončil v kterémkoliv kole.

O to větším překvapením tedy bylo, když na tiskové konferenci před začátkem turnaje sdělil, že se nemusí jednat o jeho poslední Roland Garros!

Respektive může, ale nemusí. Nadal si prostě nechce nějakým vyjádřením uzavřít dveře pro případné pokračování i v příští sezoně.

„Pokud bych vám měl teď říct, že je to stoprocentně moje poslední Roland Garros, tak se omlouvám, ale to nemůžu, protože nedokážu říct, co se stane. Doufám, že to chápete,“ řekl překvapeným novinářům v areálu pařížského grandslamu.

„Jednou věcí je, že si tenis teď užívám. Druhou pak je, že cestuji i se svou rodinou, která si to také užívá. A já si zase užívám, že s nimi mohu sdílet celý proces,“ vysvětloval Nadal, co jej přimělo přehodnotit plány. „A v neposlední řadě jsem zatím nebyl schopen zjistit, jak budu hrát, když budu zcela zdravý a budu moci hrát bez omezení.“

„Takže mi dejte nějaký čas. Třeba si za měsíc a půl řeknu, že už toho bylo dost a nemůžu pokračovat, ale dnes nemohu žádným způsobem zaručit, že to bude moje poslední French Open,“ upozornil. „Faktem je, že se cítím mnohem lépe, což je pravda,“ poznamenal s tím, že mu tenis zase začíná dělat radost, což po takřka roce a půl zdravotních problémů je jednoznačně dobrá zpráva.

Nadala čeká v úvodním kole souboj s Alexanderem Zverevem, což je pro první kolo hodně krutý los. V podstatě pro oba tenisty. „Je to ohromně těžké první kolo. Možná se bude opakovat katastrofa z Říma,“ krčil rameny Nadal, jenž na římském Masters ve druhém kole utrpěl debakl 1:6, 3:6 s Hubertem Hurkaczem. „Je to jedna z možností, nebudu to popírat. Ale v mé mysli je něco jinak. Mám pocit, že se úroveň mé hry zlepšuje a dávám si šanci, abych byl konkurenceschopný. To se mi nepovedlo už hodně dlouho,“ dodal.

Na základě Nadalova vyjádření se turnajová ředitelka Roland Garros Amelie Mauresmová rozhodla zrušit rozlučkový ceremoniál se španělskou legendou. Nadal se totiž svěřil také bývalé francouzské tenistce, že se nemusí jednat o jeho poslední pařížský grandslam.