Američanka, která okouzlila senzačním čtvrtfinálovým obratem, slaví v Rabatu premiérový titul

- Jan Vojkůvka

Dvaadvacetiletá Peyton Stearnsová vybojovala na turnaji WTA v marockém Rabatu svůj první titul na okruhu WTA! Americká tenistka, která se „proslavila“ senzačním obratem ve čtvrtfinále proti Lucii Bronzettiové, ve finále antukové generálky před Roland Garros deklasovala Majar Šarífovou 6:2, 6:1.

Třikrát musela Stearnsová v Rabatu otáčet nepříznivý vývoj zápasu, několikrát čelila mečbolům a přesto se v sobotu může radovat ze zisku vůbec prvního titulu na okruhu WTA! Snový týden zakončila suverénním výkonem ve finále, s čímž mohla být nadmíru spokojená. To s infarktovými zápasy v průběhu turnaje už trošičku méně.

Byť se do problémů dostala už v prvním kole s Aleksandrou Kruničovou, se kterou prohrávala 0:1 na sety, to nejlepší si Stearnsová schovala na čtvrtfinále. S Italkou Bronzettiovou totiž prohrávala ve třetím setu 0:5 a čelila mečbolu! Kde se vzala schopnost takové skóre otočit, nad tím kroutila zprvu hlavou i Američanka, ale přesto se tak stalo.

Bronzettiovou totiž ve třetí sadě porazila 7:5 a šla do semifinále. V něm s Bulharkou Viktorijí Tomovovou také prohrávala 0:1 na sety, ale po třech hodinách a 18 minutách dokázala vítězství strhnout na svou stranu.

Jak moc byly zápasy ve čtvrtfinále i semifinále nervydrásající a dramatické, tak finále se proměnilo v tah na jednu branku. Stearnsová neztratila ani jednou podání, čtyřikrát se prosadila na returnu a zvítězila jednoznačně 6:2, 6:1.

Pro dvaadvacetiletou hráčku se jedná o životní úspěch, který ji před Roland Garros vynese na 62. místo světa.

Premiérový titul pro domácí divokou kartu
Dvacetiletý francouzský mladík Giovanni Mpetshi Perricard, kterému náleží až 117. místo světa a prozatím objíždí především turnaje ATP Challenger Tour, se po Stearnsové stal druhým tenistou, který v sobotu vybojoval premiérový titul na nejvyšším okruhu.

Na divokou kartu startující Francouz si podmanil domácí akci v Lyonu, kde v průběhu turnaje vyřadil mimo jiné Lorenza Sonega či Alexandra Bublika. Ve finále pak porazil 6:4, 1:6, 7:6(7) Tomáse Martína Etcheverryho z Argentiny. Zásluhou triumfu se poprvé v kariéře usadí v elitní světové stovce.

Keysová deklasovala Collinsovou
Generálku ve francouzském Štrasburku si podmanila v americkém finále Madison Keysová. V sobotním utkání porazila světovou dvanáctku a svou krajanku Danielle Collinsovou 6:1, 6:2.

Devětadvacetiletá Keysová vybojovala svůj osmý titul na okruhu WTA a trochu svým vítězstvím pokazila Collinsové oslavu návratu do Top 10, jelikož v novém vydání žebříčku půjde Američanka na 10. příčku.