Nevídaný kolaps! Bronzettiová vedla 5:0 a měla mečbol, přesto v Rabatu končí

- Jan Vojkůvka

Pravidlo, že dokud se neodehraje poslední míček, není konec zápasu, dostalo další krásný příklad. Ve čtvrtfinále turnaje WTA v Rabatu vedla Italka Lucia Bronzettiová ve třetím setu 5:0 a 40:30 při vlastním podání, měla tedy mečbol. Duel s Američankou Peyton Stearnsovou po nevídaném kolapsu přesto prohrála 4:6, 6:4, 5:7!

Bronzettiová, která v Rabatu plnila roli turnajové čtyřky, vstupovala do třetího setu proti Stearnsové v lepším rozpoložení. K tomu jí dopomohlo především vítězství ve druhém dějství. Duel, který se protáhl na takřka tři hodiny, však pro ni nemohl mít černější scénář.

Vše vypadalo doslova růžově, když se Bronzettiová prodrala do vedení 5:0 a při vlastním podání si vypracovala mečbol. V tu chvíli se ale její hra doslova rozsypala a italská antukářka začala selhávat. Náskok tří brejků prohospodařila, přičemž nevyužila ani další mečbol v desáté hře.

Stearnsová si sice po srovnání na 5:5 prošla slabší chvilkou, když soupeřce nabídla v jedenácté hře čtyři brejkboly, ale servis nakonec dokázala podržet. A hned v dalším gemu dokázala přes dvě shody počtvrté v řadě prorazit Bronzettiové podání, čímž utkání také zakončila.

Zatímco 81. hráčka světa mohla začít slavit největší obrat své kariéry, Bronzettiová, které patří 48. místo na žebříčku WTA, si dlouho lámala hlavu s tím, co se vlastně stalo. Odpověď na to v podstatě přinesla právě Stearnsová.

„Za stavu 0:5 jsem si řekla, že je po zápase, tak to pojmu jako trénink,“ uvedla s tím, že přestala dělat, co jí radil trenér, a vzala svou hru do vlastních rukou. A jak to dopadlo? Fenomenálním obratem.