Premiérové finále nevyšlo. Macháč v ženevské generálce trofej nezískal

- Jan Vojkůvka

Český tenista Tomáš Macháč na premiérový titul z okruhu ATP nedosáhl. Ve švýcarské Ženevě začal parádně, nad druhým nasazeným Casperem Ruudem vedl 5:3, ale pak se mu přestalo dařit. Výsledkem byla porážka 5:7, 3:6, která se zrodila za hodinu a 47 minut.

Tomáš Macháč může být i navzdory finálové porážce s generálkou na Roland Garros nadmíru spokojený. Vybojoval čtyři vítězství, vyšlápl si na světovou jedničku Novaka Djokoviče a vůbec poprvé na nejvyšším okruhu hrál o turnajový primát.

Soupeřem třiadvacetiletého Čecha byl sedmý hráč světa Casper Ruud. Ten už dopoledne nastoupil k semifinále, které se kvůli dešti nemohlo v pátek odehrát. S Italem Flaviem Cobollim bojoval o postup necelé dvě hodiny a dokonce čelil mečbolu. Nakonec ale Ruud zvítězil 1:6, 6:1, 7:6(4) a mohl se chystat na odpolední klání s Macháčem.

Finálový zápas začal o poznání lépe Macháč, který ve třetím gemu čistou hrou prorazil Ruudovi podání a postupnými krůčky se dostal do vedení 5:3. V desátém gemu ovšem nevyužil šanci k dopodávání úvodního dějství, když nevyužil setbol. V tu chvíli začala černá série českého tenisty, která se zastavila až za stavu 5:7 a 0:3.

Ztrátu podání z druhé hry druhého setu se Macháčovi nepovedlo napravit, Ruud mu dokonce nepovolil ani jeden brejkbol. Nor si uhájil výhodu brejku až do koncovky a v deváté hře zápas dopodával.

Norský favorit, který zvládl dva zápasy v rozmezí několika hodin, přidal do sbírky svou dvanáctou trofej z nejvyššího okruhu. To Macháč si na první titul bude muset počkat, před Roland Garros si však významně zvednul sebevědomí. A to i díky jistotě posunu na 34. místo žebříčku ATP, což bude jeho nové kariérní maximum.