Špatné vstupy do setů a 12 dvojchyb. Jednička Vondroušová ve Štrasburku dohrála

- Filip Lefenda

Markéta Vondroušová na antukové pětistovce ve francouzském Štrasburku do druhého letošního semifinále nepostoupila. Z pozice nasazené jedničky podlehla Ukrajince Anhelině Kalininové po více než dvou a půl hodině 7:5, 3:6 a 2:6. Stejně jako na tisícovkách v Madridu a Římě tak znovu nezvládla už druhé turnajové vystoupení.

Duel se měl původně uskutečnit už ve čtvrtek, kvůli vytrvalému dešti byl ale odložen na páteční dopoledne. Vondroušová v úvodu marně hledala rytmus. Vinou velkého množství nevynucených chyb nabrala velmi rychle manko 0:4. Sadu nicméně nezabalila a pěti gemy v řadě otočila na 5:4. Za tohoto stavu mohla dějství uzavřít na podání. To se jí nepovedlo, v dalších dvou hrách si ale turnajová jednička nezdar vynahradila.

I zkraje druhého setu přišla úřadující wimbledonská šampionka o servis. Od stavu 1:4 povolila Kalininové ve dvou gemech celkem jeden fiftýn a snížila na 3:4. Jenže poté Vondroušová opět ztratila podání a navzdory třem šancím na rebrejk nezvládla dovést do zdárného konce ani maratonskou devátou hru.

O vítězce zápasu tak musel rozhodnout třetí set. I v něm prohrávala světová šestka 0:3, přičemž v tomto skóre byly ukryty hned dva brejky. Do třetího gemu stihla vměstnat v krátkém sledu hned tři dvojchyby. Celkově jich svěřenkyně Jana Hernycha nastřádala během pátku dvanáct.

Vondroušová z náskoku ukrajinské protivnice znovu zvládla kus ukrojit a „docvaknout“ se na stav 2:3. V závěru zápasu ale přišla šňůra deseti prohraných výměn v řadě a bylo definitivně vymalováno.

Čtyřiadvacetiletá Češka, jež měla v úvodním kole volný los, tak promarnila možnost zahrát si ještě dnes odpoledne druhé letošní semifinále. Kalininová v něm vyzve rozjetou Danielle Collinsovou ze Spojených států. Vondroušová své příští utkání absolvuje už na Roland Garros. V prvním kole bude zastávat roli velké papírové favoritky proti Španělce Rebece Masárové, 94. hráčce žebříčku.

Internationaux de Strasbourg (ženy, FRA, 802 237 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (6.) – Anhelina Kalininová (UKR, 56.) 7:5, 3:6, 2:6