Kvalifikace Roland Garros: O hlavní soutěž bude bojovat osm českých tenistů

- Jan Vojkůvka

V neděli byla v Paříži rozlosována kvalifikace letošního Roland Garros. V bojích o hlavní soutěž se představí dohromady osm českých tenistů, konkrétně pak tři muži a pět žen. Největšími favority na postup skrz tříkolovou kvalifikaci jsou Brenda Fruhvirtová a Vít Kopřiva, kteří se vešli mezi nasazené.

Role nasazené devatenáctky v kvalifikaci připadla Vítovi Kopřivovi, jehož čeká souboj s Maďarem Matem Valkuszem, což je člen třetí stovky světa. Kopřiva je v pozici, kdy mu ve finálovém kole kvalifikace hrozí kvalifikační desítka Gregoire Barrere, což ale není soupeř, který by byl pro českého tenistu nehratelný.

Ještě v lepší výchozí pozici je pro kvalifikaci Brenda Fruhvirtová. Ta je nasazenou čtyřkou a ve všech případných zápasech bude nastupovat proti žebříčkově horším tenistkám. Napřed ale bude muset zvládnout úvodní kolo proti Viktórii Hrunčákové ze Slovenska.

V mužské kvalifikaci nalezneme vedle Kopřivy ještě Dalibora Svrčinu, jenž si zahraje s Australanem Omarem Jasikou, a také Zdeňka Koláře. Toho čeká v úvodní rundě domácí divoká karta Thomas Faurel. Osmnáctiletý Francouz je na chvostu druhé tisícovky žebříčku ATP.

Brendu Fruhvirtovou doplní v ženské kvalifikaci její sestra Linda, jež vyzve v úvodním kole Bělorusku Irynu Šymanovičovou. Dominika Šalková narazí na Nizozemku Arianne Hartonovou, Gabriela Knutsonová se bude muset popasovat s Polkou Katarzynou Kawaovou a Terezu Martincovou čeká favorizovaná Maďarka Panna Udvardyová.

Los kvalifikace Roland Garros
1. kolo mužů
Vít Kopřiva (127.) – Mate Valkusz (HUN, 270.)
Dalibor Svrčina (193.) – Omar Jasika (AUS, 204.)
Zdeněk Kolář (294.) – Thomas Faurel (FRA, 1940.)

1. kolo žen
Brenda Fruhvirtová (102.) – Viktória Hrunčáková (SVK, 144.)
Dominika Šalková (174.) – Arianne Hartonová (NED, 140.)
Gabriela Knutsonová (192.) – Katarzyna Kawaová (POL, 188.)
Linda Fruhvirtová (150.) – Iryna Šymanovičová (202.)
Tereza Martincová (181.) – Panna Udvardyová (HUN, 136.)