Otázky na konec kariéry neřeší. Pořád v sobě mám oheň, hlásí nestárnoucí Wawrinka

- Jan Vojkůvka

První profesionální turnaje na nejnižším okruhu ITF hrál už v roce 2000, kdy mu bylo čerstvých patnáct let. Přestože během následujících 24 let dokázal věci, o kterých jen marně sní tisíce tenistů, stále dobrovolně podstupuje úmorné hodiny tréninků a dře, aby byl konkurenceschopný. Devětatřicetiletý Stan Wawrinka rozhodně končit nehodlá a chce hrát tak dlouho, dokud to podle něj bude mít smysl.

Byť mu tvář začínají zdobit vrásky, duchem je Stan Wawrinka stále tím dravým mladíkem, který touží hrát tenis a bojovat o úspěchy. Samozřejmě, výkonnost oproti předchozím sezonám konstantně klesá a letos ze dvanácti zápasů vyhrál pouze tři, ale to jej zas až tolik netrápí. Tenis totiž nejsou jen vítězství a tituly, ale také jde v první řadě o radost ze sportu a lásku k němu.

V rozhovoru pro britský deník Express sice připustil, že vyhrát ještě nějaký titul by rozhodně bylo příjemné, ale primárně kvůli tomu u tenisu nezůstává. „Ano, rád bych ještě nějakou trofej zase získal, je to takový můj osobní cíl. Hlavně ale chci každý den dělat správná rozhodnutí a dostávat ze sebe maximum, co mi věk dovolí,“ upozornil. „To znamená každý den trénovat, protože můžete ovlivnit, jak se na zápasy připravíte. Výsledky jako takové ovlivnit nejdou, ale příprava ano.“

„Sice jsem letos nevyhrál moc zápasů, ale na tréninku mi to jde dobře a úroveň hry není tak špatná, takže zůstávám pozitivní v tom, že mohu být ještě lepší. Jen musím zjistit, jak toho docílit,“ smál se.

Wawrinkovi je už 39 let, byl světovou trojkou a získal tři grandslamové tituly. V podstatě už nemusí nic dokazovat. Jenže duchem se cítí stále mladý, i proto u něj myšlenky na konec kariéry prozatím nemají prostor.

„Jsem na turné už 20 let a samozřejmě, když je mi už 39 let a jsem 80. na světě, určitě se mě na to lidé začnou ptát. Já s tím nemám problém,“ řekl, že s dotazy na konec kariéry počítá. „Ale to, co dělám, je způsob, jakým chci na tyto otázky odpovídat. Jak chci dokázat, že chci být stále u toho. Nakonec jsem to já, kdo rozhoduje o vlastní kariéře. Baví mě to, co dělám. Jsem do toho zapálený, pořád cítím soutěživost a chci hrát a vyhrávat velké zápasy. Chci pokračovat, protože je pořád šance, že budu hrát na dobré úrovni.“

„A myslím, že je to také dobrý příklad pro malé děti. Chci jim ukázat, že vášeň se nemusí vytratit jen proto, že zestárnete. Nezapomeňte, že když jsem začínal hrát tenis, bylo to o hře, o hraní s kamarády, o vášni a o tom, že si hru užívám, a tak je to pořád,“ pokračoval Wawrinka. „Myslím, že je důležité mladým hráčům připomínat, že když chcete o něčem snít, když jste zapálení, tak se do toho prostě musíte pustit,“ dodal.